MARQ Alicante utiliza cookies propias y de terceros para mejorar su experiencia de navegación
y realizar tareas de analítica. Si continúa navegando, entendemos que acepta nuestra política de calidad y de cookies.

Cerrar este mensaje












Museo

 

Museu  |  Localització   |  Horaris   |  Tarifes   |  serveis  |  Col·leccions   |  Compra d'entrades

 

 

CATÀLEG

    PINTURA MURAL  DE LA
         DOMUS DE LA PORTA
ORIENTAL DE LUCENTUM
Lucentum, Tossal de Manises (Alacant)

Pintura aplicada mitjançant la tècnica al fresc sobre una base de morter de calç
h: 305 cm; a: 265 cm
h: 303 cm; a: 139 cm; e: 8 cm
Cultura romana
Primera meitat del segle II dC
 

Reconstrucció de la decoració de pintura mural d'una habitació de Lucentum realitzada a partir de fragments recuperats en els anys 80 del segle passat per M. Monraval.
La paret pot dividir-se horitzontalment en tres parts. Si comencem des de baix cap amunt, es conserva la decoració següent: la zona inferior composta per un entornpeu corregut de color beix i de 30 cm d'altura, i per un sòcol dividit en panells rectangulars que representen una doble imitació marmòria, imitació de marbre numidicum i pavonazzetto enquadrats per bandes negres i filets rojos d'una banda, i imitació de marbre cipollino per una altra; zona mitja on destaca una successió de panells amples i estrets, els primers realitzats mitjançant tintes planes en color roig, groc i verd, i els segons o interpanells, decorats amb canelobres vegetals i coronats per un floró inserit en un quadrat; finalment, el registre superior és substituït per una cornisa motlurada en estuc d'aproximadament 15 cm d'altura. Si les dues primeres parts de la paret destaquen per la seua rica policromia i pels filets que acaben en motius vegetals o pels puntets als angles o cantons d’enquadrament, la zona superior i el sostre, per contra, presenten un fons totalment blanc, que realça, no obstant això, els diferents motius que es repeteixen constantment dins d'una decoració basada en un sistema de xarxa molt comuna en l'època en què s'emmarca. En aquest últim cas es tracta d'una sèrie de medallons confeccionats per garlandes vegetals que tanquen al seu torn altres medallons denticulats que presenten a l’interior diversos motius figurats com poden ser: ocells, màscares lunars i diferents tipus de flors esquematitzades.
La pintura romana és eminentment pintura mural a diferència de la pintura grega, i contempla una doble funció: d'una banda, la de servir de cobriment d'una paret realitzada amb material pobre en moltes ocasions; i d'altra banda, la de revestiment ornamental gràcies als elements o motius decoratius que s’hi representen. Aquestes pintures que ací es mostren reuneixen ambdós requisits: utilitas i ornato, i quant a la seua decoració podem dir que el poderdant que les va encarregar es va cenyir als gustos i preferències de l'època a la qual pertanyen. Això s'observa clarament a la zona inferior, on entornpeu i sòcol responen a la imitació d'un tipus de revestiment marmori molt comú en totes les províncies romanes, però que potser pel seu elevat cost és substituït per la seua imitació en pintura; a la zona mitja amb la típica decoració de l'estil dels canelobres que es desenvolupa a les províncies occidentals entre la fi del segle I i inicis del segle II dC, i al sostre amb el sistema de xarxa tan de moda durant tot el segle II dC.
CS: 3364, 3770, 3775, 3776 i 3777
MONRAVAL SAPIÑA, J.M. 1992.
FERNÁNDEZ DÍAZ, A. 2000-2001.

te puede interesar te puede interesar

 

 

 

VEURE TAMBÉ

Salas   

 Col·lecció MARQ