CONFERÈNCIES MARQ

L'EXPLOTACIÓ DE LA SAL A L'EDAT DEL BRONZE: EL TESTIMONI DE LES SALINES DE VILLAFÀFILA (ZAMORA)

Germán Delibes de Castro

La sal, en tant que bé de primera necessitat, ha estat molt apreciada en totes les èpoques de la història, fins al punt de ser anomenada gens rarament “or blanc”. No és estrany, per tant, que les grans potències colonials es reservessin la seva explotació en règim de monopoli. Aquest va ser procedir, sense anar més lluny, dels monarques medievals cristians en el cas de les salines interiors de Villafáfila, a Zamora, l'explotació de les quals es troba ben acreditada a les fonts escrites almenys des del segle X dC

L'aïllament de les llacunes de Villafáfila respecte a altres jaciments saliners justifica la seva importància històrica que avui, gràcies a un programa de recerca arqueològica, sabem es remunta almenys a la meitat del III mil·lenni aC. En efecte, les excavacions efectuades a Molino Sanchón i Santioste acrediten l'existència de factories de producció de sal de les Edats del Coure i del Bronze, en les quals es pot seguir pas a pas i amb tot detall el procés de captació d'aigua salada, de concentració de mores per ignició i de definitiva cristal·lització de els pans o formatges de sal en assecadors específics.

 

Germán Delibes de Castro
Catedràtic de Prehistòria de la Universitat de Valladolid. Investiga habitualment sobre el fenomen megalític, els inicis de la metal·lúrgia i l'orfebreria preromana, essent autor de tres centenars de publicacions. Actualment dirigeix excavacions arqueològiques al recinte de fossats calcolític del Casetón de l'Era (Villalba dels Alcores, Valladolid) ia la factoria salinera de Molí Sanchón (Villafáfila, Zamora).

  

VA