Les 130 peces més rellevants del Patrimoni Arqueològic de La Vila vestiran les sales del MARQ durant tres mesos

La Regidoria de Cultura i Patrimoni Històric de l'Ajuntament de la Vila Joiosa i el Museu Arqueològic Provincial d'Alacant, a través de la Fundació MARQ, estan organitzant l'exposició “La Vila Joiosa: Arqueologia i Museu”. Des de començaments de desembre del 2011 fins a finals de febrer del 2012 les sales temporals del MARQ mostrarà 130 peces principals del Museu de la Vila, moltes s'exposaran fora de la Vila per primera vegada.

L'exposició és la novena edició de la sèrie “Museus Municipals al MARQ” que en els darrers anys ha buscat donar un protagonisme a les col·leccions arqueològiques més rellevants de la província.

El regidor de Patrimoni Històric i Cultura del consistori viler, Pepe Lloret, ha recordat que “aquesta exposició suposarà una gran difusió pública del Patrimoni viler, que suma el 33% dels monuments declarats BIC de la Marina Baixa i se situa al desè lloc de la Comunitat Valenciana. Aquests suposa per al MARQ vestir les sales temporals durant tres mesos amb la col·lecció d'una de les ciutats més monumentals de la Comunitat Valenciana”.

La col·laboració entre tots dos museus ha permès que es dugui a terme un vídeo que repassa el patrimoni històric de la Vila, i es podrà visualitzar durant lexposició; un catàleg signat per diferents especialistes que fa un repàs al patrimoni natural i cultural de la localitat i la comarca fins a l'actualitat, que es convertirà en una publicació de referència per als que vulguin conèixer millor la història i el paisatge; i s'ha fet una guia didàctica per a les visites escolars.

El director del Museu de la Vila, Antonio Espinosa, ha explicat que "a més el nostre museu, gràcies a aquesta exposició, podrà beneficiar-se de l´obtenció d´un complet reportatge fotogràfic d´altíssima qualitat dels fons del museu, la restauració de peces pendents als laboratoris dels dos museus, la filmació d'imatges de vídeo dels principals monuments i reconstruccions virtuals d'alguns, entre d'altres beneficis. Tots aquests treballs seran després aprofitables al nou Museu de la Vila Joiosa així com al seu catàleg”. 

L'exposició al MARQ serà una oportunitat única per contemplar, abans de la inauguració del nou Museu, una de les col·leccions arqueològiques més excel·lents de la Comunitat Valenciana, amb nombroses peces úniques o extraordinàries a la Península Ibèrica. Algunes peces de gran valor s'han restaurat especialment per a l'ocasió, i d'altres serà la primera vegada que s'exposen al públic.

Els laboratoris de restauració del MARQ i del Museu de la Vila Joiosa han restaurat algunes de les peces pendents que s'han considerat de més interès, com un soterrament infantil romà de la Creueta o la pintura mural romana de l'agró i el llangardaix, entre d'altres . Serà la primera vegada que s'exposin al públic.

La Vila Joiosa: Arqueologia i Museu tindrà dos protagonistes clars: el collaret feniciopúnic del Poble Nou, amb 32 comptes d'or, que va viatjar recentment a París a instàncies del Museu del Louvre, per a l'exposició La “Méditerranée des Phéniciens” (El Mediterrani dels Fenicis); i una altra peça única a la Península, la taula amb inscripció del mercat de carn de la ciutat romana que dimarts que ve (22 de novembre) es traslladarà, mitjançant un complex procés, des de La Vila fins al MARQ.

L'exposició fa un repàs a la gestió del patrimoni monumental de la ciutat, testimoni del seu paper clau en la història de la província, allà hi ha les restes d'Allon, la quarta ciutat romana de la província d'Alacant, el territorium de la qual era la comarca de la Marina Baixa i que es va assentar sobre una important ciutat ibèrica, que va mantenir estrets contactes amb fenicis i grecs.

La Vila va ser després port de la comarca a la Baixa Edat Mitjana, quan hi feien escala les flotes de Flandes; vila reial des de 1443; reials drassanes a l'època daurada del Regne de València, el s. XV; capital del requeriment o districte de defensa anticorsària de la Marina Baixa entre els segles XVI i XVIII; segona matrícula naval d'Espanya cap al 1860-70, amb més de 500 vaixells que feien la ruta de les colònies d'Amèrica i les Filipines; i el 1911, el Rei Alfons XIII li concedeix el títol de ciutat, un privilegi que poques poblacions posseeixen a la província.

L'exposició es dedica també a presentar aquest patrimoni i el treball que l'Ajuntament, a través de la Secció Municipal d'Arqueologia, Etnografia i Museus, duu a terme des de fa dècades per a la seva conservació, investigació i posada en valor.

Aquesta no és la primera ocasió en què col·laboren l'equip tècnic del MARQ i el del Museu de la Vila; ja ho van fer amb anterioritat al projecte europeu ANSER (Antigues Rutes Marítimes Mediterrànies) i amb l'exposició “Graffiti: Art espontani a Alacant” a la Casa Museu La Barbera dels Aragonès.

VA