El complet programa d'activitats, encapçalat per les magnífiques mostres temporals que acull, així com l'organització de conferències, cursos i màsters, juntament amb la seva oferta didàctica i formativa, han situat el MARQ un any més, entre els museus més visitats del nostre país durant el 2011.
Aquests primers dies de gener el Ministeri de Cultura ha fet públiques les dades de visitants al llarg del 2011 als 17 museus estatals de gestió exclusiva de la Direcció General de Belles Arts i Béns Culturals del Ministeri de Cultura, més enllà del Prado i el Reina Sofia.
Si es trobés el MARQ entre els citats, de la xarxa estatal de museus, se situaria al lloc número 4 d'aquest rànquing amb les seves 158.527 visites, per sota només del Museu Sefardí de Toledo amb 282.306 visites; d'art romà de Mèrida amb 188.783 visites.
De la mateixa manera, la resposta del públic a les propostes culturals del MARQ no només ha quedat palesa en la seva afluència al museu, ja que la xifra de visites als jaciments que en depenen, ha seguit durant el 2011 la mateixa línia de continuada afluència. Així, els parcs, jaciments i monuments gestionats pel MARQ i integrats a l'oferta cultural del museu van rebre 44.616 persones.
Xifres de visitants dels Museus Estatals:
D'aquesta manera, el MARQ posa el colofó al 2011, escenari de destacades iniciatives desenvolupades en el marc de l'Any Dual Espanya-Rússia, que es va iniciar a l'Ermitage de Sant Petersburg amb l'exhibició de la Mà Romana de Lucentum, sota el títol Un doble cap d'àliga trobada a Lucentum rebent durant 4 mesos la visita de més de 700.000 persones. Va tenir la continuïtat amb la publicació de l'àlbum “Espanya 1889”, en col·laboració amb l'Institut d'Història de Cultura Material de l'Acadèmia de la Ciència de la Federació de Rússia, (llibre que ha estat objecte d'intercanvi entre autoritats i institucions de tots dos països al nivell més alt per la Casa Reial Espanyola en commemoració de l'Any Dual. Espanya-Rússia 2011) i va seguir amb la mostra internacionalErmitage. Tresors de l'arqueologia russa al Marq” amb una visitant d'excepció, entre les 81.668 persones que en van gaudir, la de SM La Reina Dª. Sofia, el 13 d'octubre passat.
El MARQ considera així reconeguda la dedicació de tot el seu personal i cos tècnic, com la de totes les institucions i entitats, i molt especialment la de la Diputació d'Alacant, que col·laboren a oferir a tota la província ia quants ens visiten una oferta cultural àmplia, atractiva i de primer nivell adaptant-se a la demanda d'un públic cada vegada més exigent, encarant aquest 2012 en què celebrarà el X Aniversari, aconseguint la xifra de 1.500.016 visitants, amb expectatives renovades, agraint el reconeixement del públic en general que l'ha visitat i seguit fidelment al llarg d'aquests 10 anys.
El volum de visites més destacat del passat any 2011 es va registrar al mes de maig, després de la inauguració de la mostra procedent del Museu Estatal de l'Ermitage a Sant Petersburg, que va acostar fins a Alacant un conjunt de 482 destacades peces que mai abans havien viatjat a Espanya, n'és més moltes ni tan sols havien sortit mai d'aquest gran museu, exemple del vast patrimoni històric que conserva l'Ermitage a Sant Petersburg. De la mateixa manera, destaca l'afluència de visitants al mes de febrer, en coincidència amb la clausura de la mostra “Guardamar del Segura. Arqueologia i museu” exhibida pel Marq en el marc del cicle que el museu alacantí dedica als museus locals. Dins l'aquest cicle, pren el relleu el mes de desembre passat el museu de la Vila Joiosa, les peces arqueològiques més destacades del qual podran visitar-se al Marq fins al proper dia 19 de febrer.
El 2011 s'ha consolidat la tendència iniciada el 2008, sent els alacantins els que s'han acostat més fins a les sales de la Plaça Doctor Gómez Ulla per gaudir, a més de les ja esmentades exposicions temporals, de les mostres exhibides a l'espai expositiu del vestíbul del museu: Llum d'Oli, “Figures de Vida i Mort”, “Un paisatge mil·lenari. Parcel·lació agrària i colons a Ilici” i “Exvots ibèrics de bronze del santuari de la Llum a Múrcia” –procedents de fons propis, així com del Museu il·licità de l'Alcúdia i de l'Arqueològic de Múrcia (MAM), respectivament, i amb l'exhibició del qual consolida l'espai expositiu del Hall del MARQ i el Programa de Peces Singulars, que ve acompanyat per una nova línia de publicacions monogràfiques -editades pel museu- sota el títol “Al voltant d'una peça”, complementant així la seva oferta expositiva.
A més dels alacantins, atenent el seu lloc d'origen, destaca la presència de visitants procedents de les nostres províncies limítrofes -Múrcia, València i Albacete-, seguits per públic desplaçat des de la capital d'Espanya, Andalusia, Castella-Lleó i Catalunya.
A les exposicions temporals exhibides a les sales del mateix museu, se li han unit les organitzades pel Marq en altres seus com “Xixona, La Clau del Regne” inaugurada el 25 de novembre passat a la Sala Municipal “El Teatret” de Xixona i que presenta, fins a finals d'aquest mes de Gener, un centenar de peces procedents de les excavacions arqueològiques dutes a terme, als anys quaranta del passat s.XX , pel pare Belda al Castell de Xixona. qual, després de ser conquerida pels cristians l'any 1258, va ser considerada un dels castells principals d'entre els que fortificaven i controlaven la frontera més extrema del regne d'Aragó.
Així com altres en què el MARQ ha participat també aquest 2011, com Camins d'Art organitzada per la Fundació CV La Llum de les Imatges inaugurada el 22 de març a Alcoi i que continua fins a principis de març d'aquest any. En què s'exhibeixen tres peces del MARQ, dos ídols en os d'època Calcolítica, un del Fontanal (Onil) i un altre de Cova de la Barcella (La Torre de les Maçanes), així com un panell ceràmic amb la imatge de “ La nostra Senyora la Verge de Gràcia” del segle XVIII procedent dels fons antics del museu.
O com les que fruit de la col·laboració entre el Marq i el Museu Arqueològic Regional de la Comunitat de Madrid (MAR), s'han donat cita en aquest museu d'Alcalá de Henares, amb la presència de dues destacades peces del MARQ, la Dama de Cabezo Lucero, formant part de l'exposició “Homes o déus? Una mirada nova a l'escultura del món ibèric” -celebrada del 8 de juliol al 16 d'octubre- i un Tannur u fogonet portàtil dels segles X-XI trobat a Elx per a la exposició temporal “711. Arqueologia i Història entre dos mons”, en exhibició al MAR d'Alcalá de Henares fins al proper dia1 d'abril.
Als jaciments
Un total de 33.658 persones van visitar Lucentum (Alacant) al llarg de l?any passat. Igualment, la Illeta del Banyets (El Campello) va obrir les portes a 8.888 persones, mentre que el Santuari Neolític del Pla de Petracs a Castell de Castells (un dels principals jaciments d'art rupestre de la Comunitat Valenciana, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1998) i el seu Centre d'Interpretació d'Art Rupestre –ubicat a la mateixa localitat- va rebre 859 visites al llarg del passat 2011.
Per la seva banda, la Torre almohade d'Almudaina -incorporada l'agost del 2009 a la xarxa de jaciments, parcs arqueològics, monuments i centres d'interpretació que el MARQ i la seva Fundació gestionen- va rebre 1.511 visitants. Significant l´important impacte social, cultural i econòmic que aquestes dotacions culturals signifiquen per a la nostra província i, molt en particular per a aquests municipis d´interior, recordant que Almudaina compta amb un padró d´habitants que amb prou feines supera els 131 i Castells els 508.
I també per als amics més joves del MARQ
De la mateixa manera, el Club Llumiq tanca l'any amb rècord d'inscrits 12.540 i de participació a les activitats didàctiques adreçades al públic infantil.
Un total de 1.307 amics del Club Llumiq han gaudit dels tallers didàctics organitzats al MARQ, de les activitats lúdiques i Teatre desenvolupades al museu amb ocasió de la passada Campanya de Nadal i que tenia com a objectiu despertar la curiositat dels més petits cap a la arqueologia.
Aquestes xifres, unida als més de 171 nens participants als tallers de Setmana Santa; més els 350 participants dels tallers del 18 de maig i els 3.065 que han gaudit de les iniciatives de la campanya estival, representen en conjunt 4.893 nens/es que han après i s'han divertit amb la seva participació en les activitats infantils del Museu .
Visites a la web
L'interès pel Marq s'estén més enllà de les nostres fronteres, tal com revela les dades referides a les visites a l'espai web del museu (pàgina web, blocs i botiga), pàgina que durant el 2011 ha rebut un total de 164.200 visites i 480.674 pàgines vistes des de més de 100 països o regions diferents, dada que ressalta el gran interès que desperta el Museu a tot el món.
La presència del MARQ al ciberespai inclou tant el vessant informatiu com el divulgatiu En l'aspecte informatiu resulta interessant comprovar el paral·lelisme entre les gràfiques d'accés a les exposicions temporals (l'any 2011 la de l'Ermitage) i especial a pàgines com “Localització”, “Horaris”, “Tarifes”, etc. Aquest fenomen ha estat contrastat amb anteriors mostres internacionals organitzades pel MARQ com les de la Bellesa del Cos. Art i Pensament a la Grècia Antiga, i Seramón.
En l'aspecte divulgatiu, els blocs són els que acaparen una atenció més gran, i això, tot i que alguns de caràcter temàtic es relacionen amb exposicions temporals d'anys anteriors (www.blogdeldiscobolo.comi www.elblogdelnilo.com), en canvi, segueixen actius i compten amb una gran acceptació entre el públic, especialment iberoamericà. Valgui com a exemple “El Blog del Discòbol” que de les 27.000 visites rebudes el 2011, el 75% de les mateixes van procedir de l'Amèrica Llatina, especialment Mèxic, Perú, Colòmbia, Xile, Argentina, Equador, Veneçuela, Panamà i Guatemala.
Finalment, aquest any ha estat l'any de les xarxes socials. La presència del MARQ (Facebook, Twitter i Google+) s'inicia el 2010 però és el 2011 quan el seu desenvolupament ha estat més gran.
A Facebook, on el MARQ està a punt d'assolir els 3.000 seguidors, la visualització de les publicacions s'ha incrementat més d'un 500% respecte a l'any anterior i la interacció dels nostres seguidors ha registrat un increment del 135% al nombre de comentaris sobre les publicacions.
Twitter és la xarxa social que més activitat ha registrat el 2011, no tant en relació al nombre de seguidors, sinó en tot allò relatiu a comunicació i relació amb altres museus, entitats i institucions del món de la cultura tant de dins com de fora de Espanya. Llistes com la que porta per títol “Museus Espanyols” (https://twitter.com/EducaThyssen/#/museos-espa%C3%B1oles) promoguda pel museu Thyssen a què pertanyen 75 museus, entre els quals hi ha el MARQ, en són una bona mostra.
També, per primera vegada s'ha celebrat un concurs entre els seguidors del MARQ a les xarxes socials. Es tracta del “CrucigraMarq de l'Ermitage” en què es van repartir premis com Catàlegs i Guies Didàctiques de l'exposició de l'Ermitage i el llibre “Espanya 1889” entre els encertants d'un senzill mots encreuats relacionats amb l'exposició.
Finalment, el canal TV-MARQ, on es poden seguir les produccions audiovisuals del museu tant les relacionades amb les exposicions com els cicles de conferències i altres esdeveniments, ha registrat un interessant nombre de visitants. Aquest canal ha registrat més de 18.500 espectadors, i els vídeos més vistos són els relacionats amb l'exposició de l'Ermitage (més de 7.000 visualitzacions), i ha irromput amb força el vídeo de l'exposició “La Vila Joiosa; Arqueologia i Museu” que només al mes de Desembre ha estat vist per més de 1.600 cibernàutes.