Roda de premsa de presentació de l'exposició «El Tresor dels Bàrbars» a la Biblioteca Nacional

 

El Museu Arqueològic d'Alacant acollirà entre els mesos d'abril i octubre d'aquest any l'exposició internacional “El Tresor dels Bàrbars” en què es mostrarà, a través d'una àmplia selecció de peces procedents del Museu Històric del Palatinat, situat a la ciutat alemanya d'Espira, els inicis de la decadència de l'Imperi Romà a les fronteres germanes, així com diversos aspectes de la vida quotidiana dels qui habitaven aquests territoris (segle III dC).

La mostra, composta per més de 600 peces rescatades sota les aigües del riu Rin, entre les quals destaca el famós mirall amb el relleu de la deessa Minerva, permetrà al públic conèixer la troballa del Tresor de Neupotz, un dels majors conjunts de metall d'època romana de tot Europa, que destaca tant per la bellesa i qualitat dels seus objectes com per ser testimoni d'una de les etapes menys conegudes de la història de l'Imperi Romà.

La presidenta de la Diputació dAlacant Lluïsa Pastor ha presentat aquest matí a la Biblioteca Nacional d'Espanya, a Madrid, aquesta mostra, acompanyada pel comissari de l'exposició i coordinador del projecte Richard Petrovszky, procedent del Museu del Palatinat, i pel subdirector general de museus del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport Enric Varela.

A l'acte, hi han assistit també la consellera cultural de l'Ambaixada de la República Federal d'Alemanya a Espanya Gräfin Finckestein, el director adjunt de l'Institut Arqueològic Alemany a Madrid Thomas Schattner, el diputat de Cultura Juan Bautista Roselló, el director tècnic del MARQ Manuel Olcina, el president d'ASISA Francisco Ivorra i el director-gerent de Cajamurcia Pascual Martínez, ambdues entitats, patrocinadores de la mostra.

Pastor ha manifestat que “aquesta mostra, fruit de més d'un any i mig de treball entre el MARQ i el Museu Històric del Palatinat, permetrà als visitants del complex alacantí ia quants s'acostin a la Costa Blanca gaudir d'aquest descobriment trobat sota les aigües del riu Rin i conèixer com es va treure a la llum un dels conjunts de metall més grans de l'època romana de tot Europa”.

Per la seva banda, Manuel Olcina ha explicat que “els tresors que s'han conservat i que formen part d'aquesta exposició són difícils de trobar a jaciments terrestres, ja que els que es trobaven es reciclaven o refonien per a altres usos. Les peces d'aquesta mostra han sobreviscut en ser al fons del riu, cosa que ha permès que arribin fins als nostres dies”.

El recorregut per l'exposició, que ocupa dues sales temporals del museu, comença amb una explicació sobre les temàtiques principals que vertebren la mostra: la crisi que viu l'Imperi Romà al llarg del segle III i una de les conseqüències més conegudes, les invasions bàrbares. La reproducció de l'Altar d'Augsburg, monument que commemora la victòria de les legions romanes sobre els jutungos, servirà com a introducció.

Avançant per la sala, el públic es veurà sorprès per una de les peces de més valor estètic de l'exposició, el famós mirall amb el relleu de la deessa Minerva, així com per la recreació dels carrers d'un mercat romà i d'un temple del sud de França.

A la següent estada, el visitant se situarà l'any 260 de la nostra era i caminarà per una calçada romana.Després de les incursions en territori romà, les tribus germanes iniciaven el seu retorn utilitzant un carro com a mitjà per transportar els botins Just abans de creuar el riu es produïa el 'repartiment del tresor', fet que el públic podrà conèixer a través de dues copes de plata de gran valor fragmentades amb una destral. Amb elles, s'exposen també els tresors de Hagenbach i Lingenfeld,igualment rescatats de les aigües del Rin.

Richard Petrovszkyha puntualitzat que “es tracta d'una mostra molt representativa de la cultura de l'Imperi Romà pel gran nombre d'objectes que s'han pogut recuperar els darrers 30 o 40 anys de les aigües del riu Rin i que ens ofereixen una informació molt completa sobre aquest període”.

          El muntatge expositiu, que inclou la projecció d'un audiovisual didàctic sobre la temàtica de la mostra, reserva a més un espai per mostrar el desenvolupament dels segles III i IV a l'actual província d'Alacant.

En aquest sentit, la Presidenta ha comentat que “a través d'aquesta exposició, el públic tindrà l'oportunitat d'ampliar els seus coneixements sobre el món romà, ja que les peces procedeixen d'un territori amb unes circumstàncies polítiques i històriques diferents de les que hi havia al segle III a les terres d'Alacant”.

Gràcies a tresors com el de Neupotz se sap que al llarg del segle III dC van ser comuns els saquejos en territori romà i que moltes d'aquestes incursions les van fer alemanys, francs o jutungs, que no sempre aconseguien assolir la frontera indemnes. Les legions romanes esperaven els saquejadors, que en intentar creuar el riu, es veien sorpresos per les tropes de l'imperi. Els combats acabaven moltes vegades amb l'enfonsament del botí, quedant les restes dels naufragis com a testimonis únics del succeït.

La consellera cultural de l'Ambaixada de la República Federal d'Alemanya a Espanya ha indicat que “aquesta exposició és un exemple de la col·laboració bilateral entre el museu alemany i l'alacantí” i ha destacat la importància que les dues institucions persegueixin l'interès per l'educació, la formació i la difusió de la cultura.

Per la seva banda, Enrique Varela ha felicitat el MARQ per “l'enorme tasca que realitza durant aquests darrers anys per portar mostres internacionals, trajectòria que l'ha situat en uns nivells d'excel·lència, tant en l'àmbit de la gestió com en el de la difusió científica”. En aquest sentit, ha afegit que “aquest complex juga un paper molt important a la xarxa de museus arqueològics dels nostres país”.

Aquesta iniciativa, fruit de la col·laboració amb el museu alemany del Palatinat, forma part de les activitats programades pel complex alacantí per al 2012, any del 80 Aniversari del museu i del desè del MARQ, des que al maig de 2002 La Reinadonya Sofia inaugurés oficialment les instal·lacions de la Plaça del Doctor Gómez Ulla.

Finalment, Luisa Pastor ha destacat la importància dʻaquesta exposició, que es presenta per primera vegada a Espanya, i ha assenyalat que es completa amb la publicació d'un catàleg, la edició d'una guia didàctica per a escolars i la creació d'una web amb motiu de la mostra.

VA