El Museu Arqueològic d'Alacant ret homenatge a la figura de l'arqueòloga Nieves Roselló,morta l'any 2010, amb la publicació del seu llibre pòstum “La Necròpolis de Vistalegre (Aspe, Alacant). 1985-1986”. El diputat de Cultura Juan Bautista Roselló ha presentat aquest matí al MARQ l'obra, que inclou, a més, una anàlisi antropològica i paleopatològica de José Manuel Reverte i un estudi crític signat per Sonia Gutiérrez.
A l'acte també hi han assistit el director tècnic del MARQ Manuel Olcina, l'alcalde d'Aspe Manuel Díez, la catedràtica de la Universitat d'Alacant i col·laboradora de la publicació Sonia Gutiérrez, el conservador Rafael Azuar iel marit de l'autora Luis Rico.
“La Necròpolis de Vistalegre”,que es divideix en tres seccions, recull els resultats de les excavacions realitzades per Nieves Roselló en aquest jaciment d'Aspe, la descripció de les sepultures exhumades i els materials arqueològics documentats, així com la valoració històrica del jaciment. L'obra forma part de la sèrie de publicacions que impulsa el centre alacantí “Treballs d'Arqueologia”, una col·lecció de gran qualitat científica i documental destinada a investigar i divulgar el patrimoni provincial.
En aquest sentit, el diputat de Cultura ha destacat la importància d'aquest llibre que reflecteix el treball de recerca brillant que l'arqueòloga Nieves Roselló va realitzar al jaciment de Vistalegre al llarg de la seva trajectòria professional, una trajectòria que, a més, ha estat sempre lligada al MARQ, amb qui va estar vinculada durant molts anys com a becària i col·laboradora.
Entre els anys 1985 i 1986 Nieves Roselló va treballar a les excavacions de un dels jaciments alacantins més emblemàtics, la Necròpolis d'època visigoda de Vistalegre, a Aspe (segle VII). Actualment, molts dels materials que es van trobar en aquells treballs es troben dipositats i parcialment exposats al MARQ, especialment els objectes de vidre i les sivelles de cinturó de bronze.
El primer apartat del llibre, titulat “La Necròpolis de Vistalegre. Excavació i estudi del material arqueològic” i signat per la pròpia Nieves Roselló, inclou la memòria que la investigadora va redactar sobre les excavacions realitzades al jaciment alacantí. S'hi aborda la situació geogràfica, les notícies anteriors a l'excavació arqueològica, l'excavació pròpiament dita, l'estudi de la necròpolis -incloent-hi tombes i materials-, així com unes primeres conclusions i un catàleg i estudi dels materials i aixovars localitzats.
La segona part “Estudi Antropològic i Paleopatològic de la Necròpolis de Vistalegre”, de José Manuel Reverte, exposa les conclusions antropològiques de les excavacions i un inventari amb descripció del material ossi trobat.
Finalment, el darrer capítol “La necròpolis de Vistalegre (Aspe, Alacant) a la llum de l'arqueologia del segle XXI”, signat per Sonia Gutiérrez, actualitza un estudi realitzat fa 25 anys.
Manuel Olcina ha manifestat que la publicació aporta molta llum al coneixement històric daquesta necròpolis situada temporalment entre la dissolució política del món romà i larribada de lIslam. Es va escanejar el text mecanografiat i les imatges a tinta, es van buscar i es van tornar a fer noves fotografies del jaciment, es va realitzar el disseny i la maquetació… per divulgar la brillant feina que Nieves Roselló va fer amb paciència i rigor.
Les excavacions d'aquest jaciment es van iniciar a causa del reiterada troballa de sepultures -inclòs un possible sarcòfag i tombes de lloses- i de materials arqueològics procedents dels aixovars de les mateixes. L'aparició d'una sivella visigoda en fer les tasques de preparació d'unes parcel·les per plantar vinyes va resultar determinant i va animar a sol·licitar una excavació arqueològica d'urgència, dirigida per Nieves Roselló, natural d'Aspe, que es va completar entre 1985 i 1986.