El MARQ exhibeix el patrimoni arqueològic de Santa Pola a la desena exposició sobre museus municipals

 

 

 Anar a la pàgina web

 

El MARQ acull fins al proper 17 de febrer de 2013 l'exposició Santa Pola.Arqueologia i Museu”, una mostra que contempla una selecció de les principals peces arqueològiques trobades a les excavacions d'aquesta localitat costanera. Procedents majoritàriament delMuseu del Mar del municipi i d'altres nacionals, els objectes que s'hi exhibeixen reflecteixen el llegat cultural d'aquesta terra.

La presidenta de la Diputació dAlacant Lluïsa Pastor i l'alcalde de Santa Pola Miguel Saragossa han donat a conèixer aquest matí l'exposició, amb el diputat de Cultura Juan Bautista Roselló, el director tècnic del MARQ Manuel Olcinai la comissària i directora del Museu del Mar María José Sánchez.

Pastor ha assenyalat que Santa Pola és avui la nostra protagonista. Amb aquesta mostra volem subratllar i posar en valor els vestigis culturals d'aquesta població històricament lligada al mar i als seus oficis. Els objectes arqueològics que es mostren en aquesta exposició ens ajudaran a dibuixar una imatge més completa del nostre passat comú, perquè la història de la província d'Alacant s'ha anat construint amb l'esdevenir de cadascun dels municipis.

La història de tots suposa una peça insubstituïble del passat comú que ens identifica com a poble. Aquesta és, precisament, una de les raons que animen la Diputació a convertir el Museu Arqueològic Provincial en el nucli de la riquesa patrimonial d'aquesta província. suport als municipis en la preservació, posada en valor i divulgació dels seus respectius llegats culturals, és un element essencial de la seva filosofia, ha puntualitzat la Presidenta.

Un total de 211 objectesconformen aquesta col·lecció en què, a més dels fons més importants del Museu del Mar, s'hi inclouen peces arqueològiques dipositades en altres complexos i que pertanyen al patrimoni de la localitat. Obres emblemàtiques com un Ara Votiva d'època romana dedicat a Venus, el sarcòfag de marbre blanc que escenifica el rapte de Proserpina per Plutó, procedent del Museu d'Arqueologia de Catalunya, l'important conjunt de materials prehistòrics de la Cova de les Aranyes, amb seu al Museu Arqueològic i d'Història d'Elx, o la 'Pàtera de vidre' amb el símbol cristià del crismó del Museu Arqueològic Nacional de Madrid, s'exhibeixen al centre alacantí.

Miguel Zaragoza ha manifestat que espero que vosaltres i tots els santapolers us sentiu orgullosos d'aquesta exposició, que recull la història del nostre municipi. Són moltes les cultures que han passat per la nostra localitat i, gràcies a la tasca dels arqueòlegs i dels excel·lents professionals de la Diputació Provincial, ha estat possible que el patrimoni de Santa Pola quedi recollit en tots i cadascun dels racons del seu Castell-Fortalesa.

La Prehistòria, l'època Ibèrica i Grega, l'època romana, l'edat mitjana, l'edat moderna i l'època contemporània són les etapes que es recreen en aquesta mostra, que presenta el Port de Santa Pola com a fil conductor i que es completa, així mateix, amb l'edició d'un catàleg didàctic,l'elaboració de audioguies i la realització d'un audiovisual on es recull informació sobre la història de Santa Pola i el Museu del Mar.

A més, s'han restaurat una vintena de peces d'època ibèrica,romana i moderna com àmfores, atuells ibèrics i objectes de vidre i entre els quals destaca la partitura del 'motet-himne'composta per a la Verge de Loreto, patrona d'aquesta localitat del Baix Vinalopó.

La Fundació de la Comunitat Valenciana MARQ i el Ajuntament de Santa Pola van signar el mes de juny passat un conveni de col·laboració per a la producció conjunta d'aquesta exposició, que permet apropar els ciutadans el patrimoni local i el passat de les terres del municipi a través de fons materials que daten des de la prehistòria fins a l'època actual.

Luisa Pastor ha comentat que hem de felicitar-nos per aconseguir la sinergia de dues institucions museístiques com el MARQ i el Museu del Mar i de la Pesca de Santa Pola que uneixen esforços i recursos per difondre entre la societat la memòria de les nostres tradicions amb la rigorositat científica i el format divulgatiu i didàctic que tant caracteritza el complex alacantí.

Aquesta és la desena mostra del programa “Museus Municipals al MARQ”, una iniciativa que es va iniciar l'any 2004i amb què el complex alacantí pretén mostrar les col·leccions arqueològiques més rellevants de la província d'Alacant.

 

 

Santa Pola: Arqueologia i Museu from MARQ. Arqueològic d'Alacant on Vimeo.

VA