El MARQ recull en una exposició els resultats de les excavacions de la Cova del Barranc del Migdia de Xàbia

ElMuseu Arqueològic d'Alacant recull a través d'una exposició els resultats de les excavacions desenvolupades a la Cova del Barranc del Migdia de Xàbia entre els anys 2009 i 2012. La mostra, que revela detalladament els treballs i el procés de recerca que s'està duent a terme al jaciment funerari, està composta per peces inèdites que mai abans no s'havien exhibit per trobar-se en estudi.

         La presidenta de la Diputació dAlacant Lluïsa Pastor i l'alcalde del municipi José F.Chulvi van presentar aquesta nova exposició que, sota el títol Art i Mort al Montgó.La Cova del Barranc del Migdia de Xàbia”, podrà visitar-se al nostre museu fins al proper mes d'abril. A l'acte van assistir també el diputat de Cultura Juan Bautista Roselló, el director tècnic del MARQ Manuel Olcina, els comissaris de la mostra Jorge A.Soler,Joaquim Bolufer i Marc Aurelio Esquembre, així com membres de la corporació provincial.

         L´exposició, fruit del treball conjunt entre la Diputació d´Alacant i el Museu Arqueològic i Etnogràfic Municipal “Soler Blasco”, està composta per diferents panells divulgatius que repassen les característiques de la cova, les restes trobades, el context històric i tot el procés d'excavació i posterior catalogació. Així mateix, la col·lecció exhibeix algunes de les peces localitzades a les excavacions i inclou un espai de 'realitat augmentada'que permet al visitant accedir virtualment a aquest enclavament, cosa que altrament seria gairebé impossible a causa del seu difícil emplaçament, a 375 metres sobre el nivell del mar.

En aquest sentit, Pastor va assenyalar que avui el MARQ fa un altre cop un pas endavant en el seu compromís per conservar, difondre i posar en valor el patrimoni historicoartístic que atresora la província. A les mostres que actualment exhibeix, “Santa Pola. Arqueologia i Museu” i “Via Augusta”, se suma avui l'exposició “Art i Mort al Montgó. La Cova del Barranc del Migdia de Xàbia” que reflecteix, una vegada més, l'estreta col·laboració que hi ha entre les administracions públiques per tal d'apropar la cultura i tirar endavant projectes que redundin en benefici dels nostres ciutadans.

         A través d'un recorregut complet, la mostra apropa els visitants a l'entorn del Montgó, un relleu de gran singularitat paisatgística amb una enorme i diversa riquesa biològica i cultural, així com l'interior de la Cova del Barranc del Migdia, una cavitat situada a una gruta ubicada a 375 metres d'altitud que conserva enterraments d'època calcolítica -4.683 anys d'antiguitat- i un conjunt de pintures rupestres d'estil esquemàtic.

         Per la seva banda, Chulvi va manifestar que la recuperació de la cova del Barranc del Migdia i la seva posada en valor és per a Xàbia i la Marina Alta una de les més grans iniciatives de recerca arqueològica que ha ofert restes humanes i materials dels primers pobladors de l'entorn del Montgó. Sempre hem volgut acostar el jaciment al municipi i amb aquesta iniciativa no només ho hem aconseguit, sinó que també ho hem fet extensiu a la resta de la província per mostrar tota la feina feta.

 

L'exposició, composta per mig centenar de peces, es completa així mateix amb objectes que custodia el museu alacantí procedents d'altres coves de la zona, així com amb la projecció d'un audiovisual que permet al públic conèixer de primera mà les troballes, la metodologia i l'opinió dels experts que participen en aquest projecte cultural.

La Cova del Barranc del Migdia

La Cova del Barranc del Migdia es troba a 375 metres sobre el nivell del mar al vessant meridional del massís del Montgó de Xàbia i per accedir a qualsevol de les tres boques que disposa cal escalar. Aquesta dificultat ha permès la conservació de l'important conjunt arqueològic que recull a l'interior, de manera que es pot considerar un dels pocs tresors funeraris del III mil·lenni aC amb condicions idònies per registrar-lo. Als cercles de recerca es reconeixen des de fa una vintena d'anys -després del seu descobriment el 1989- els motius d'Art Esquemàtic que es disposen a les parets d'una de les sales de la cova.

Entre 2009 i 2012 la Fundació CIRNE de Xàbia ha patrocinat la realització de quatre campanyes d'excavació a la zona que han estat coodirigides pels arqueòlegs Joaquim Bolufer, Joan de Déu Boronat, Marc Aurelio Esquembre i Jorge A. Soler. Durant les mateixes, s'ha actuat sobre els conjunts funeraris prehistòrics que recull el jaciment i s'han documentat les manifestacions rupestres.

VA