El MARQ exhibeix per primera vegada a Espanya els tresors arqueològics de la civilització Hallstatt

         El Museu Arqueològic d'Alacant apropa al públic a través d'una nova exposició els secrets de la cultura Hallstatt, una civilització que es va desenvolupar al nord d'Àustria entre l'Edat del Bronze i la del Ferro i que va fer de la sal mineral un bé més preuat que l'or. Prop de 250 peces procedents del Museu d'Història Natural de Viena componen aquestamostra internacional que romandrà al MARQ fins al 7 de gener de 2014.

         Sota el títol El regne de la Sal.7.000 anys d'història de Hallstatt”, l'exposició recull nombrosos tresors arqueològics trobats durant els darrers segles al cementiri prehistòric i les mines de sal de la localitat austríaca. Aquest emplaçament excepcional, declarat per la UNESCO Patrimoni de la Humanitat el 1997, és únic al món perquè ha aconseguit gràcies a la sal mantenir pràcticament intactes els vestigis de les diferents cultures que van poblar el lloc durant segles.

        Un bec d'asta de cérvol que data entre els anys 5060-4800 aC, un sac de transport del S.XIII aC elaborat amb pell vacuna o un bol fondo de bronze del S.VII aC adornat amb la figura d'una vaca col·locada a la nansa i que surt per primera vegada del Museu de Viena són algunes de les peces més destacades que componen aquesta mostra, que es presenta per primera vegada a Espanya. A més, l'exposició inclou una col·lecció única de material orgànic conservat gràcies als efectes de la sal i gairebé impossible de trobar a llocs àrids com el SE Peninsular.

         La presidenta de la Diputació dAlacant Lluïsa Pastor ha presentat aquest matí l'exposició i ha anunciat que Sa Majestat La Reina donya Sofia ha acceptat presidir el Comitè d'Honor de la Mostra. Des de la institució provincial volem agrair-vos aquest important gest i destacar l'interès que sempre ha mostrat cap a aquest museu alacantí, ha assenyalat la Presidenta.

         A l'acte de presentació també hi han participat el diputat de Cultura Juan Bautista Roselló, el director del Departament de Prehistòria del Museu d'Història Natural de Viena i comissari de la mostra Anton Kern, el director Tècnic del MARQ Manuel Olcina, així com el delegat d'ASISA a Alacant Federico Ballenilla i el director-gerent de la Fundació Cajamurcia Pascual Martínez, ambdues entitats patrocinadores de l'exposició.

És per a nosaltres un orgull poder acollir aquesta col·lecció valuosa que permet al visitant conèixer els aspectes de l'època i la vida de Hallstatt, una civilització que va fer de la sal un bé més preuat que l'or. Precisament aquest mineral és el que uneix aquest enclavament i la seva història amb la província d'Alacant. Tots coneixem la bellesa dels parcs naturals i salines de Santa Pola, Torrevella i, menys coneguts però també interessants, jaciments a Pinoso i Villena, ha puntualitzat la Presidenta.

       El recorregut per la mostra, que té unes dimensions aproximades de 650 metres quadrats, comença amb la projecció d'un audiovisual que permet introduir el visitant en els continguts de la mateixa.El documental, de 25 minuts de durada, recull la història de Hallstatt, el procés dexplotació de la sal, lorigen dels objectes trobats i la importància dels seus jaciments arqueològics.

         Avançant pel contingut de l'exposició, a la primera sala, s'aborden aspectes com el origen de la sal a Hallstatt, el descobriment de les mines fa 7.000 anys o les tècniques mineres del S.XV a.C. En aquest espai destaca una escala de fusta amb 3500 anys d'antiguitat localitzada el 2003 en perfecte estat de conservació.

          A la següent estada es descriuen les mines en el màxim apogeu, quan a l'SX aC un dels pous va arribar als 200 metres de recorregut. A més, es reflecteix la importància econòmica que va tenir Hallstatt en aquella època, quan era l'únic proveïdor de sal de roca dels Alps Orientals, i s'explica estil de vida dels miners a través d'elements com un guisat característic a base de mill, ordi, mongetes i carn de porc que encara avui forma part de la gastronomia de la zona.

          El final de la indústria minera a Hallstatt, causat pels esfondraments i les inundacions que es van produir durant l'Edat del Bronze i la primera Edat del Ferro, el patrimoni cultural que ha suposat l'actual explotació salina o les dificultats que comporten els treballs arqueològics que es duen a terme avui dia a la zona, són algunes de les qüestions que s'analitzen a la tercera sala.

          Anton Kern ha destacat la importància d'aquesta exposició internacional composta per peces úniques que surten, algunes per primera vegada del Museu d'Història Natural de Viena i que ofereixen una visió fidedigna de com era la vida a Hallstatt.

          Amb l'objectiu de proporcionar als visitants una impressió sensorial total, en aquests espais es recreen sons i olors, es entreveuen projeccions i animacions per ordinador i es presenten objectes accessibles al tacte.

          El muntatge expositiu reserva a més un espai on es destaca la importància de la sal en l'evolució històrica de la província, des dels seus orígens com a substància bàsica per a la conservació d'aliments fins als diferents usos que se li va donar durant els períodes ibèric i romà. Així mateix, s'aborda l'explotació salinera en època moderna, on Alacant aconsegueix una gran notorietat gràcies als alfolis o punts de venda, que permeten distribuir aquest mineral per tot Europa, així com en època contemporània, on s'explica la producció salinera tal com la coneixem actualment.

    Aquest mòdul inclou la projecció d'un altre audiovisual,Alacant.Terra i Mar de Sal”, que aborda la història del procés d'extracció de la sal a la província i la seva influència a les diferents èpoques, des de la Prehistòria fins a l'actualitat, fent especial èmfasi als municipis de Santa Pola, Pinós, Villena i Torrevella.

En aquest sentit, Manuel Olcina ha explicat que a través d'aquest espai hem volgut destacar la història de la producció de la sal a la província i mostrar aspectes menys coneguts com que a Pinós hi ha una explotació de sal mineral que és transportada fins a Torrevella. I ha afegit que a Alacant hi ha l'explotació de la sal als tres sistemes coneguts, sal marina litoral per salines, sal gemma mineral i també salines interiors com les de Villena.

          La mostra, fruit de la col·laboració amb el Museu d'Història Natural de Viena, també es completa amb la edició d'un catàleg que recull informació exhaustiva sobre el treball desenvolupat a les mines de sal de Hallstatt des del Neolític, així com les investigacions que a dia d'avui segueixen duent-se a terme en aquest enclavament.

 

 

VA