La presidenta de la Diputació d'Alacant, Luisa Pastor, s'ha desplaçat aquest matí al municipi de Calp per visitar la novena campanya d'excavacions que es realitza a la Pobla Medieval d'Ifac fins al proper 31 d'agost i per inaugurar, posteriorment, el nou Museu d´Història del municipi que acull mig centenar de peces trobades al Penyal i cedides pel MARQ per a la seva exhibició temporal.
Pastor, acompanyada per l'alcalde de la localitat, César Sánchez, i pel diputat de Cultura, Juan Bautista Roselló, ha recorregut en primer lloc l'enclavament natural on aquest any participen a les exploracions 40 estudiants d'arqueologia procedents de 15 universitats espanyoles i europees.
L'objectiu dels treballs és aprofundir en el descobriment del sistema d'accés al Penyal, situat al sector oest del jaciment, així com ampliar l'àrea de la necròpolis, situada a la façana de l'Església de La nostra Senyora dels Àngels.
La campanya, en què col·labora l'Ajuntament i el Parc Natural del Penyal d'Ifac -depenent de la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient- i que dirigeix l'arqueòleg del MARQ José Luis Menéndez, ha llançat fins ara el descobriment de tres grans sales d'uns 35 metres quadrats cadascuna amb material recuperat compost per metalls i gran quantitat de ceràmica, a més de dos arcs de pedra, elements tots que oferiran informació per a lestudi de lorganització interna de la zona.
D'altra banda, els treballs duts a terme a l'àrea de la necròpolis han anat dirigits a ampliar i localitzar més tombes a l'espai funerari. S'han delimitat 16 nous soterraments que eleven la xifra de descobriments a un total de 40 nínxols, entre els quals destaquen la d'un cavaller, la primera inhumació doble en posició primària o la d'un clergue o càrrec eclesiàstic, entre d'altres.
Luisa Pastor ha assenyalat que la valuosa informació que ha anat generant aquest jaciment arqueològic medieval ens permet plantejar la possibilitat de crear un Centre d'Interpretació que mostraria les principals restes trobades a la zona, alhora que oferiria informació sobre el jaciment i la seva història.
Tant la Presidenta com l'alcalde de la localitat han avançat que aquesta proposta, que es concretaria mitjançant un conveni de col·laboració entre la Diputació d'Alacant, la Fundació de la Comunitat Valenciana MARQ, l'Ajuntament de Calp i la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient, permetrà posar en valor e impulsar turísticament aquesta infraestructura cultural que cada any rep més de 130.000 visitants.
Per la seva banda, el director de les excavacions ha ressaltat el èxit de la campanya d'aquest any i ha destacat, especialment les troballes de les tombes que, fins ara, corresponen totes a homes excepte la primera localitzada que és d'una dona, així com el descobriment de les dues arcades de pedres.
Menéndez ha indicat que aquest estiu hem trobat materials de gran qualitat com fins ara no havíem aconseguit i això ens permet conèixer millor la història i els costums de la comunitat que vivia en aquest nucli.
Museu d'Història de Calp
Després de visitar l'enclavament, la presidenta de la Diputació d'Alacant ha inaugurat el nou Museu d'Història de Calp, ubicat ara a la Casa de la Senyoreta, per a qui el MARQ ha cedit temporalment mig centenar de peces arqueològiques procedent de les excavacions realitzades a la Pobla Medieval d'Ifac.
L'acord amb el consistori calpí, temporal i renovable, inclou la supervisió per part del Museu Provincial de la conservació i qualitat expositiva dels objectes, entre els quals destaquen una sivella amb la imatge d'un Basilisc, el amulet islàmic d'Ifac trobat a la necròpolis o una abotonadura de llautó.
Pastor ha comentat que el Museu Arqueològic Provincial contribueix, amb aquesta cessió, a completar el discurs expositiu d'aquest centre d'història de Calp, ja que la Pobla d'Ifac és una de les fites arqueològiques més importants de la zona, juntament amb l'enclavament romà dels Banys la Reina. L'exposició conjunta de tots dos jaciments permetrà al visitant conèixer de manera completa la història de la localitat i dels seus habitants.
Per la seva banda, César Sánchez ha manifestat que aquest museu recupera els orígens de la nostra terra, de la nostra història i de la nostra tradició i ha destacat, a més, que vuit de cada deu llocs de treball a Calp depenen del turisme. Totes les iniciatives relacionades amb captar més turistes són benvingudes, ha indicat l'alcalde, que finalment ha puntualitzat que amb aquesta nova proposta el centre històric del municipi i aquest museu esdevindran un punt de referència turístic.
El conjunt de materials, compost per ceràmiques, objectes dús personal i alguns elements arqueològics procedents de l'església de La nostra Senyora dels Àngels d'Ifac, ha estat trobat i recuperat pels tècnics del MARQ, els que des de l'any 2005 desenvolupen un important projecte de recerca a la zona.