El MARQ posa en valor un conjunt de rajoles datades entre finals del segle XVIII i principis del segle XIX

El Museu Arqueològic d'Alacant acull avui dijous 22 de maig a les 19:00 hores la presentació del llibre El Paviment de les Tres Gràcies.Col·lecció Beltrán Ausó”, que ofereix un estudi detallat del conjunt de rajoles compost per 769 peces (592 conservades i 177 corresponents als espais de les pèrdues) que Rafael Beltrán de la Clau va donar al MARQ al any 1970.

        El paviment circular, adscrit a alguna de les fàbriques de la ciutat de València, és datat entre finals del segle XVIII i principis del segle XIX i constitueix l'obra de rajola més exquisida que actualment es conserva al museu alacantí. S'hi representen amb gran qualitat i profusió de detalls una escena central amb tres figures femenines, un octògon decorat amb vuit cassetons on s'inscriuen escenes mitològiques i una sanefa amb diferents motius ornamentals com flors, fruites, aus, caps masculins o àngels, tots ells dotats amb una forta càrrega simbòlica i iconogràfica.

         Les especialistes Rosa Mª Castells i Teresa Mª Llopis són les autores d'aquest treball que aprofundeix, així mateix, en la història de lesReals Fàbriques de Rajoles de València i en la temàtica de caràcter mitològic que apareix plasmada al conjunt de rajoles, situant-lo en el seu context temporal, abordant-ne la possible autoria i analitzant les fonts d'inspiració utilitzades en la seva confecció.

         L´acte de presentació comptarà amb la participació del director tècnic del MARQ Manuel Olcina i el director del Museu Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries de València “González Martí” Jaume Coll.

VA