La mostra internacional El darrer viatge de la Fragata Mercedes ha rebut la visita de prop de 50.000 persones durant els set mesos que ha estat exposada al Museu Arqueològic d'Alacant. La col·lecció inèdita, que es va inaugurar el mes de març passat, descobreix la història d'aquesta embarcació espanyola enfonsada després de l'atac d'una esquadra britànica l'octubre del 1804.
El diputat de Cultura i Educació, Cèsar Augusto Asencio, ha valorat molt positivament aquest balanç, que confirma que ha estat “una exposició molt especial no només des del punt de vista històric i patrimonial. El suport expositiu ha estat espectacular i la contextualització ha servit de gran suport perquè la gent gaudís amb la visita a aquesta mostra”.
Març va ser el mes de la seva inauguració i el que més visites va registrar. Més de 9.000 persones es van acostar fins al MARQ per gaudir del patrimoni recuperat de la fragata després del litigi amb l'empresa Odyssey. A més, la mostra, organitzada pel Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, el Ministeri de Defensa i Acció Cultural Espanyola, ha posat en relleu entre els assistents la importància de la protecció del patrimoni subaquàtic i la difusió del context històric de lèpoca.
D‟altra banda, l‟afluència de públic s‟ha vist reforçada per les diferents activitats lúdiques i didàctiques que el museu ha organitzat durant aquest temps amb motiu de l‟exposició. En aquest sentit, destaquen les visites teatralitzades i els passis guiats a través dels tresors de La Mercedes que han inclòs més de 30.000 monedes, restes arqueològiques, peces armamentístiques, una bandera naval que supera els 24 metres quadrats, així com un model de la fragata que reprodueix els procediments seguits a la drassana de l'Havana, on va ser construïda. Així mateix, la mostra es completava amb una sèrie de documents transcendentals de l'època, com ara Tractat de Pau d'Amiens o l'ofici signat pel primer ministre Manuel Godoy que va donar origen al viatge de l'embarcació, a més de dos obres de Goya, el retrat de Carles IV i el de María Luisa de Parma.