El Pla d'Excavacions Arqueològiques del MARQ arribarà aquest any a nou enclavaments de la província

 

     Un any més, el Museu Arqueològic Provincial d'Alacant posarà en marxa el programa d'excavacions arqueològiques amb l'objectiu de documentar i realitzar una àmplia investigació científica dels troballes que es recuperen al territori alacantí, així com d'avançar en el coneixement de les antigues civilitzacions que van poblar diferents enclavaments de la província.

   Aquesta completa i rigorosa iniciativa és un referent a la Comunitat Valenciana tant pels períodes històrics que abasta -des del Paleolític fins a l'Edat Mitjana-, com per l'àmbit territorial en què es duu a terme. El diputat de Cultura, Cèsar Augusto Asencio, ha presentat aquest matí la campanya de 2016 i ha destacat que “aquest Pla, que inclou actuacions amb llarga trajectòria, neix del compromís del Govern Provincial i de l'activitat pròpia del Museu per conservar, posar en valor i difondre el patrimoni històric i cultural de la Costa Blanca”.

   L'elecció dels nou jaciments ve determinada per les línies de recerca planificades pel equip tècnic del MARQ. Així mateix, cal tenir en compte que dos dels enclavaments estan gestionats directament per la Diputació d'Alacant Tossal de Manises i la Illeta dels Banyets– i s'hi han dut a terme actuacions de recuperació durant els darrers 25 anys. En aquest sentit, el director tècnic del Museu, Manuel Olcina, ha manifestat que “considerem un deure del MARQ prosseguir amb la investigació d'aquests vestigis de la prehistòria, la cultura ibèrica, romana i medieval-moderna, fonamentals per al coneixement d'aquestes èpoques a la província d'Alacant”.

 

  L'equip d'arqueòlegs del MARQ intervindrà als emplaçaments de Cabeçó d'Or a Relleu, Capçal de Pardo al Baix Segura, les Vessants del Castell de Callosa de Segura, la Cova del Randero de Pedreguer, el Penyal d´Ifac a Calp, la Illeta dels Banyets al Campello, el Barranc del Juncaret a Mutxamel, així com la Badia de l'Albufereta i el Tossal de Manises, tots dos a Alacant. La institució provincial destinarà un total de 105.800 euros per dur a terme aquestes actuacions en què col·laborarà un centenar de voluntaris de diferents universitats.

Art rupestre a l'Abric I de Cabeçó d'Or

 

L'Abric I del Cabeçó d'Or a Relleu conté una interessant sèrie de motius vinculats al Art Esquemàtic. La seva documentació es va realitzar el 2005 dins del Pla d'Excavacions ordinàries i cal fer una sèrie de treballs per complementar-ne l'estudi i la documentació.

 

Capçal Pardo/Cap dels Ojales

 

         Sota el títol, “El procés històric al II mil·lenni BC a la Vega Baixa del Segura i al Baix Vinalopó” s'emprèn aquesta campanya localitzada als municipis de Sant Isidre, Granja de Rocamora i Albatera. La seva adscripció cultural correspon a la Edat del Bronze i l'Època Emiral, i l'activitat arqueològica de camp es mantindrà als tres àmbits ja intervinguts en campanyes anteriors.

  

 

Vessants del Castell de Callosa de Segura

 

         Aquest any, entre altres actuacions, es continuarà la intervenció iniciada el 2014 als vessants del Castell de Casllosa de Segura amb l'objectiu de completar la documentació de la seqüència estratigràfica i el topografiat de la zona, així com continuar amb la prospecció intensiva de l'entorn immediat del jaciment, a fi d'acotar les dimensions que tenia originàriament l'assentament.  

                         

Cova del Randero

 

         L'actuació a la Cova del Randero, localitzada a Pedreguer, té com a principal objectiu la continuïtat dels treballs a la sala interior, àmbit que ara es revela excepcional després del descobriment d'un atuell sencera in situ datada a finals del V mil·lenni ane.

Projecte Ifach

 

         A Calp es reprendran els treballs encaminats a consolidar l'estructura de les excavacions de la pobla nova de conquesta situada a les faldes del Penyal d'Ifac. Es tracta de la dotzena campanya realitzada al Parc Natural i està focalitzada, principalment, a la denominada Porta –Muralla Oest i Església– Necròpolis i Muralla Nord, a fi de continuar treballant en els punts pitjor conservats del recinte emmurallat i edificis descoberts en el transcurs de les actuacions arqueològiques.

 

Carta arqueològica subaquàtica de la Badia d'Alacant

 

         Aquesta nova etapa escometrà la tercera fase de la prospecció visual i sondejos per seguir amb el projecte d'actualització de la Carta Arqueològica del Patrimoni Cultural Subaquàtic de la Província dAlacant.

 

Tossal de Manises. Porta del Mar

 

         Al Tossal de Manises és el segon any en què s'actuarà entre la muralla de l'enclavament i la prolongació del roman carrer del Fòrum amb l'objectiu de localitzar el va de la Porta del Mar, que connectés amb els barris suburbans i el port localitzat a la part més baixa de la Albufereta.

 

 Illeta dels Banyets

 

         L'objectiu d'aquesta intervenció a la Illeta dels Banyets del Campello és completar l'excavació iniciada el 2015 sobre el tram d'una segon carrer de la zona sud-oest, així com completar l'excavació de l'edifici que serveix de façana cap a aquesta orientació.

 

Barranc del Juncaret

 

         Mutxamel acull la segona campanya consecutiva d'excavació arqueològica desenvolupada a la bassa d'època romana situada al Barranc del Juncaret per finalitzar l?actuació en aquest enclavament.

VA