El MARQ i la Obra Social “la Caixa” han obert una línia de col·laboració enfocada a brindar els serveis i els programes d'activitats del Museu al col·lectiu escolar infantil i juvenil, així com al de persones en risc d'exclusió social, durant aquest curs. El president del Govern Provincial, César Sánchez, i el director comercial de CaixaBank a la Comunitat Valenciana, Felip Pulido, han materialitzat l'acord aquest matí amb la signatura d'un conveni.
Sánchez ha destacat la col·laboració entre ambdues entitats i ha puntualitzat que “un dels principals objectius és el suport a les persones més desafavorides, amb escassos o nuls recursos. El departament de Didàctica del MARQ desenvolupa, organitza i gestiona els programes educatius, juntament amb altres accions relacionades amb la divulgació dels continguts culturals, formatius i museístics, l'accessibilitat i la responsabilitat social, amb la finalitat que arribin a tota la societat a el seu conjunt”.
Segons ha manifestat Pulido, “és el primer any que l'Obra social “la Caixa” col·labora amb el MARQ, ens hem compromès a una col·laboració centrada sobretot en activitats didàctiques i per als col·lectius amb menys recursos, iniciant així un camí en què, segur, aniran sorgint noves oportunitats de col·laboració”.
Per complir aquesta finalitat, l'Obra Social ”la Caixa” aportarà 30.000 euros destinats a dur a terme actuacions i programes socials durant aquest curs escolar. En aquest sentit, s'han desenvolupat diverses línies d'actuació, encapçalades per un calendari de visites i tallers didàctics destinats a tots els cicles educatius. Aquest any es faran 600 tallers, amb una ràtio de 25 a 30 nens, l'objectiu dels quals és apropar als escolars el món de l'arqueologia, la història i el patrimoni en general, amb una metodologia activa i participativa.
D'altra banda, s'ha dissenyat una sèrie de programes en col·laboració amb la comunitat educativa per desenvolupar el treball a col·legis i instituts. “Els contes del MARQ”, “aMARQdrina una peça” i “Conta'm MARQ” són alguns dels projectes ja consolidats, als quals aquest curs cal sumar noves propostes com “Vikingos. Gegants del MARQ”, “Una de pirates”, “aMARQdrina un jaciment” o “Un MARQ de números”, entre d'altres. Així mateix, se celebrarà també el I Certamen dels Projectes Educatius del MARQ, destinat a difondre a l'àmbit professional la tasca dels docents en relació amb els projectes realitzats amb el MARQ.
A més, el MARQ programa cada curs unes jornades de formació del professorat i proporciona material educatiu a través de les publicacions que han acompanyat el Departament de Didàctica des dels seus orígens.
El MARQ és un referent a nivell internacional en el marc de la accessibilitat, i, en aquest sentit, impulsa programes dirigits a difondre el contingut del Museu a tot tipus de públic, adaptant-lo a les característiques i necessitats de les persones amb capacitats diferents. Al llarg d'aquests anys, s'han creat xarxes de col·laboració amb diferents associacions i col·lectius que han donat com a resultat l'ampliació dels recursos didàctics per a l'accessibilitat com a signoguies, guies i cartells a Braille, lectura fàcil, audiovisuals subtitulats, QR audiodescriptius o relleus a Fuser i thermoforn, entre altres.
Finalment, cal destacar el vessant de “museu i salut”, on el MARQ es converteix en una eina més en els processos de millora de patologies o dinserció social de les persones a les quals va dirigit.