El descobriment d'un crani complet de fa 5.000 anys a la Cova del Randero de Pedreguer ha culminat els treballs de la XI Campanya d'Excavacions del MARQ. Un any més, aquest emplaçament arqueològic de La Marina Alta ha deixat noves i interessants troballes que han impulsat substancialment la investigació de l'ús de la cova com espai funerari.
Els treballs d'aquesta darrera temporada, que van acabar el 8 de setembre passat, s'han centrat a més a excavar els nivells corresponents als darrers usos de la cova, com lloc d'hàbitat i recer de bestiar per grups neolítics, a l'espai de la cavitat denominat “Sala Interior”. El projecte, dirigit per l'equip arqueològic del MARQ format per Jorge A. Soler, Consol Roca de Togores, Olga Gómez i Elisa Domènech, compta amb el suport de l'Ajuntament de Pedreguer i hi participen una vintena de professionals i estudiants de les universitats de Lleó, Pamplona, València i Alacant.
La investigació del recinte funerari de la Cova, localitzat a la Galeria que des de la Sala Interior penetra cap al fons de la cavitat, datada per C14 a la primera meitat del III mil·lenni aC- c.2700 aC-, es va iniciar a la campanya de 2016. Es tracta d'un sector totalment colmatat de sediment que ha estat parcialment excavat aquest any, donant com a resultat el troballa més rellevant d'aquesta temporada, un crani complet, que es conservava guardant una disposició vertical, és a dir, calçada la base cranial al sediment i orientada la cara cap al sostre de la caverna.
A més de restes humanes, a la Galeria s'han pogut documentar també fragments de gots ceràmics, penjolls realitzats en petxines perforades i puntes de fletxa realitzades en sílex, materials corresponents als aixovars i ofrenes que acompanyaven els difunts.
Aquest tipus de rituals funeraris són característics del Neolític Final-Calcolític, període en què s'utilitzaven cavitats com a nínxols per dipositar als personatges rellevants de la comunitat. Un cop completat l'espai per a cadàvers, aquells que ja s'havien esqueletitzat eren reubicats pels seus descendents per deixar lloc nous morts. Tot i això, els cranis rebien un tractament ritual especial, com s'ha pogut constatar a la Cova del Randero.
A partir d'ara comencen els treballs de laboratori, estudis antropològics i paleopatològics, realitzats per les especialistes del MARQ per aprofundir en les característiques dels objectes trobats. gran got neolític d'uns 6.000 anys d'antiguitat va ser un al·licient per continuar els treballs de camp i de laboratori, que van aportant, campanya rere campanya, una valuosíssima informació per al coneixement de les activitats i modes de vida d'aquestes primeres societats agricultores i ramaderes de la província dAlacant.