Una visió científica i humana dels Mayas

 

La jornada de conferències Los Mayas de Cerca va reunir ahir gairebé 200 persones que van poder assistir a una autèntica dissecció de la vida, els costums i l'art dels maies. Set conferències i una taula rodona que van ressaltar el gran interès científic, i entre el públic en general, que desperta aquesta cultura i la gran quantitat de preguntes que encara es formulen els investigadors; en paraules de l'arqueòloga Cristina Vidal, “les respostes són allà mateix, moltes vegades davant mateix dels nostres ulls” però encara no han estat desxifrades, i aquest és el gran repte dels científics.

Les xerrades van desgranar l'importantíssim paper que han tingut les missions arqueològiques espanyoles a l'àrea maia, les dificultats de treballar a la càlida selva mesoamericana i la lluita de les autoritats locals per evitar l'espoliació i el mercadeig de peces maies.

Especialment interessant va resultar la narració de l'aventura maia de l'historiador i escriptor Miguel Rivera Dorado, que va revelar una infinitat d'anècdotes viscudes durant gairebé vint anys de les seves expedicions arqueològiques.

A més de Cristina Vidal i Miguel Rivera, van oferir ponències l'arquitecte Gaspar Muñoz, de la Universitat Politècnica de València, els professors Andrea Peiró i Nuria Matarredona, també de la Universitat Politècnica de València, Alfonso Lacadena i Ana García, de la Universitat Complutense de Madrid , María Luisa Vázquez, de la Universitat de València i patrícia Horcajada de la Universitat Autònoma de Campeche, a Mèxic.

VA