Conjunt de peces de la troballa del Disc de Nebra, Edat del bronze, al voltant de 1600 aC (foto:
El MARQ acollirà demà dijous i divendres les jornades internacionals 'Noves perspectives a la Prehistòria d'Europa' que reuniran les aportacions de quinze experts investigadors. La trobada posarà sobre la taula els darrers descobriments sobre el sorgiment de les estructures socials complexes i dels primers estats al continent, així com el paper canviant de la violència en la seva gènesi i desenvolupament.
El congrés, coordinat pels doctors Jorge A. Soler, Juan A. López i Robert Risch, està organitzat pel museu alacantí i compta amb la col·laboració del Museu Estatal de la Prehistòria de Halle. Tant la regió de Alemanya Central com la del Sud-est espanyol són pioneres en aquest tipus d'investigacions, combinant la excavació sistemàtica a gran escala de necròpolis i assentaments amb programes bio-arqueològics específicament dissenyats.
Donades les similituds metodològiques a què s'enfronten els equips de recerca dels dos països, la celebració d'unes jornades de treball conjuntes pretén, per una banda examinar el potencial de les metodologies aplicades; i, de l'altra, discutir i millorar així les diverses propostes interpretatives. L'interès d'aquest esforç conjunt ha cristal·litzat en la celebració d'aquest congrés a Alacant, que tindrà un reflex l'any que ve en una reunió similar a celebrar a Halle. La publicació resultant d'aquestes jornades bilaterals constituirà una pedra angular per al futur de l'arqueologia a Europa i oferirà al públic internacional una nova perspectiva de la Prehistòria recent.
Els ponents són historiadors i científics tan rellevants com Ernst Pernicka, professor d'Arqueometria a l'Institut de Geociències de la Universitat de Heidelberg; Harald Meller, director del Museu Estatal de Prehistòria de Halle; Susanne Friederich, cap del Departament d'Arqueologia de l'Oficina Estatal de Gestió Patrimonial i Arqueologia de Saxònia-Anhalt; François Bertemes, professor d'Arqueologia Prehistòrica a l'Institut d'Història de l'Art i Arqueologia Europea de la Universitat Martin-Luther de Halle-Wittenberg; i Kurt Alt, catedràtic a la Universitat Privada del Danubi a Krems, Àustria.
Per altra banda, els investigadors espanyols que participen en aquest congrés són els professors de Prehistòria de la UA F. Javier Jover i Alberto Lorrio; Juan Antonio López i Consuelo Roca de Togores, membres de l'equip tècnic del MARQ, Jorge A. Soler, conservador de Prehistòria i director de la Unitat d'Exposicions i Difusió del MARQ; Mauro S. Hernández, catedràtic de Prehistòria de la UA; així com Rafael Micó i Roberto Risch, catedràtic i professor de Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona i membres del Grup de Recerca Arqueologia Mediterrània.