El Museu Arqueològic d'Alacant rendeix el seu particular homenatge a quatre dècades de recerca, conservació i posada en valor del art prehistòric a la província amb la nova proposta expositiva 'Rupestre. Els primers santuaris'. La mostra, que s'inaugurarà el proper 5 de juliol, reunirà 250 peces procedents de 19 museus nacionals i locals.
El 1998 la UNESCO va incloure el Art Rupestre de l'Arc Mediterrani de la Península Ibèrica a la seva prestigiosa llista de Patrimoni Mundial. Ara, vint anys després, el MARQ commemora aquesta data amb una exposició única sobre el nostre Primer Art. El diputat de Cultura, Cèsar Augusto Asencio, ha presentat aquest matí tots els detalls d´aquesta nova proposta que "conduirà el visitant per un extraordinari recorregut a través del nostre Primer Art, des d´Altamira fins als abrics de l´art macroesquemàtic del Pla de Petracos a Castells. La Diputació d'Alacant aposta novament per un original i sòlid projecte que reunirà peces úniques en una mostra inèdita”.
L'acte, que s'ha desenvolupat al Museu Arqueològic Nacional a Madrid, també ha comptat amb la participació del director d'aquest centre, Andrés Carretero, el director tècnic del MARQ, Manuel Olcina, el director gerent del mateix, José Alberto Cortés, així com els comissaris de la mostra, el director d'exposicions del museu alacantí, Jorge Soler, l'arqueòloga i professora de Prehistòria de la Universitat d'Alacant, Virginia Barciela, i el director de l'Àrea d'Arquitectura de la Diputació, Rafael Pérez.
“Exposar amb qualitat el rupestre era tot un repte i els calcs dels principals enclavaments alacantins realitzats pel Centre d'Estudis Contestans permetran al públic contemplar les pintures a la seva mida real, alhora que comprendre el procés i mètode de la seva realització. Es tracta d'una ocasió única per contemplar els orígens de la nostra cultura material que, a més, està molt arrelada a la província d'Alacant amb importants jaciments i peces rellevants que formen part del nostre ric patrimoni històric”, ha puntualitzat Asencio.
Més de vuit-cents metres quadrats, dividits en tres sales, oferiran al visitant l'oportunitat d'aprofundir l'art rupestre tant de la província com de destacats enclavaments del país. L'original i cuidat disseny expositiu arrenca amb una picada d'ullet a les Coves d'Altamira per mostrar el art paleolític a través de panells i peces d'art moble del nord i centre peninsular, entre les quals destaca l'anomenat Glotó del Jarama o la placa de Villalba. A aquesta selecció se n'hi afegeix una altra procedent d'emplaçaments de la Comunitat Valenciana com la Cova del Parpalló de Gandia o el conjunt del Tossal de la Roca de la Vall d'Alcalà. Aquesta primera sala culmina amb una potent imatge gràfica i audiovisual dels tres santuaris alacantins: la Cova Fosca i la Cova del Reinós a la Vall d'Ebo i la Cova del Comte de Pedreguer.
La segona estada, centrada en el Pla de Petracos, deixarà constància de la essència del Neolític i de l'Art Macroesquemàtic, un estil únic que només s'ha registrat a la província d'Alacant i la representació principal del qual són les figures humanes i els motius geomètrics. Els calcs dels principals conjunts prehistòrics localitzats a la muntanya alacantina estaran acompanyats pel got amb l'orant de la Cova de l'Or, procedent del Museu d'Alcoi.
Finalment, la tercera sala concentra la documentació de més de vint enclavaments i està destinada al Art Llevantí i Art Esquemàtic que, en part del seu desenvolupament, van ser sincrònics. Aquest espai exhibirà singulars peces procedents de diferents museus locals i nacionals, com el got de Costamar.
'Rupestre. Els primers santuaris' culminarà amb una evocació a la influència del Art Prehistòric a l'Art Contemporani amb l'obra de Miquel Barceló, Il pittore a Bologna (1983), com a eix principal. En aquest sentit, l'exposició inclou altres crides a la creació artística com un mural de Dionís Gázquez i la projecció d'un curtmetratge dirigit per aquest i Alberto Hernández.
Així mateix, cal destacar els paisatges sonors de les sales creades pel reconegut compositor alacantí Luis Ivars i els recursos d'accessibilitat disposats per obrir aquesta mostra a tots els públics. Lectura fàcil, tant als panells com a la pròpia guia didàctica destinada a escolars, reproduccions en 3D i punts d'intèrpret són alguns dels mitjans instal·lats “per aconseguir que la cultura i el coneixement arribin a tots els col·lectius presents a la nostra societat”, com ha explicat el diputat.
El projecte, que mostrarà fins al proper mes de gener l'essència de l'art prehistòric a la província d'Alacant, ha comptat amb la col·laboració de Asisa, Cajamurcia, La Caixa i Museums Partner.