La XV Campanya d'Excavacions a la Pobla Medieval d'Ifac a Calp, impulsada pel MARQ, conclourà el 31 d'agost amb la confirmació del descobriment de la Porta Oest d'accés a la ciutat. Així ho va poder constatar ahir in situ el president de la Diputació d'Alacant, Carlos Mazón, que va visitar el jaciment al costat de la vicepresidenta de la institució provincial i diputada de Cultura, Julia Parra, i l'alcaldessa de la localitat, Ana Sala.
Els treballs, que van començar a principis de juliol, han ofert nous i importants descobriments. Sota la direcció de l'arqueòleg José Luis Menéndez, un equip compost per 32 estudiants procedents de diferents universitats espanyoles i europees ha pogut reportar les primeres conclusions de la investigació amb aportacions importants a l'estudi d'aquest enclavament excepcional de l'època medieval.
Mazón i Parra van recórrer l'àrea de treball que s'ha reprès en aquesta campanya, un espai que l'any passat va oferir el descobriment d'un gran baluard defensiu que apareix al famós gravat del Penyal d'Ifac realitzat per Alexandre de Laborde el 1809. Al costat de la fortificació es va trobar també una porta de gairebé dos metres d'amplada que, al principi, es va pensar que formava part d'un edifici. Tot i això, les últimes indagacions han confirmat que no és una edificació sinó la Porta de l'Oest, un segon accés a l'interior de la ciutat.
Es completa així un sistema en recolze, completament cobert, que permetia accedir al recinte en un punt més elevat que la porta principal, situada a l'extrem nord-oest.
La troballa d'aquesta segona entrada se suma als descobriments realitzats en edicions anteriors, entre les quals destaquen la Domus Llúria, l'església medieval d'Ifac o la necròpolis, on s'han trobat restes dels primers pobladors. Ifach conserva la planta d'una vila medieval de conquesta i va ser germen dels municipis actuals de Calp, Benissa, Senija i Teulada.
El president ha destacat que “per a la Diputació és un orgull impulsar aquest projecte que compleix quinze anys i que pretén estudiar, recuperar i posar en valor un jaciment de referència actual per a l'arqueologia medieval de la província i de la Comunitat Valenciana. Una oportunitat excel·lent d'estudiar el model territorial, social, econòmic i productiu d'una època que va ser l'origen de les nostres arrels com a poble”, ha puntualitzat Mazón.
Per la seva banda, la vicepresidenta i diputada de Cultura ha ressaltat “l'important paper que exerceix l'arqueòleg José Luis Menéndez, tècnic del MARQ i un dels especialistes en Arqueologia Medieval més destacats del nostre país, on recau la direcció del projecte d'excavacions d'Ifac”. Julia Parra ha recordat que des que es van iniciar els treballs en aquest enclavament, l'any 2005, "ja són més de 400 estudiants d'arqueologia procedents d'universitats de tot Europa els que han participat a les tasques d'excavació i investigació del jaciment".
El proper 31 d'agost conclouran els treballs d'aquesta edició, que van arrencar l'1 de juliol i que han comptat un any més amb la col·laboració del Ajuntament de Calp i el Parc Natural del Penyal d'Ifac.
Finalment, Parra ha insistit que "la campanya d´excavacions de la Diputació d´Alacant, a través del seu equip d´arqueòlegs del MARQ, és una acció continuada en defensa del nostre patrimoni i un treball sense precedents a la Comunitat Valenciana des de fa més de 15 anys”.
Tal com ha explicat “en aquesta edició els treballs es desenvolupen en diversos jaciments de referència repartits per tota la província, cosa que demostra el compromís de la Diputació i de la seva àrea de Cultura amb el nostre territori, els nostres pobles i la nostra gent”.
Programa de Conservació Preventiva
La Diputació d'Alacant continua, a més, amb els treballs de conservació preventiva al jaciment, dirigits pel director de l'Àrea d'Arquitectura, Rafael Pérez, que s'han centrat, fonamentalment en la consolidació d'un petit tram del recinte emmurallat. Aquest programa permetrà la propera redacció del Pla Director de la Pobla d'Ifac per emprendre la posada en valor i museïtzació del paratge.
Així mateix, tal com ha avançat la vicepresidenta primera de la Diputació, també és imminent la creació del Centre d'Interpretació de la Pobla medieval d'Ifac, un espai museogràfic permanent que s'ubicarà a les instal·lacions del Parc Natural i les negociacions del qual han estat iniciades per la Diputació d'Alacant a través del MARQ; la Junta Rectora del Parc Natural del Penyal d'Ifac de la Conselleria de Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Generalitat Valenciana i la Fundació de la Comunitat Valenciana MARQ.