El Museu Arqueològic de la Diputació d'Alacant ha clausurat aquest diumenge la mostra 'Cova de l'Or: Museu de setge, investigació, protecció i obertura d'un santuari del VI mil·lenni aC', coincidint amb la finalització de les jornades de portes obertes tant al Centre d'Interpretació d'aquest enclavament, com al jaciment mateix a Beniarrés, després de la seva obertura al públic amb servei de visites guiades el passat 11 de juny.
Fins a 11.356 visitants, han tingut durant aquests sis mesos l'oportunitat de descobrir aquí la riquesa arquitectònica i arqueològica de la cova gràcies a una proposta museística per a tots els públics emmarcada en un disseny expositiu impressionant.
Les peces que integren la mostra ja tornen als seus orígens respectius, les vitrines del MARQ i el Museu Arqueològic Municipal Camil Vicedo Moltó d'Alcoi.
Els amants de la història i la natura han tingut durant aquests sis mesos l'oportunitat de descobrir aquí la riquesa arquitectònica i arqueològica de la cova gràcies a una proposta museística per a tots els públics emmarcada en un disseny expositiu impressionant.
L´objectiu d´aquesta proposta era posar en valor aquest important enclavament arqueològic de la serra del Benicadell imprescindible per al coneixement del Neolític a la façana mediterrània de la Península Ibèrica.
Així mateix, durant els caps de setmana del mes de juny, i gràcies a un acord entre la Fundació MARQ i l'Ajuntament de Beniarrés, s'ha pogut fer un recorregut d'interès cultural i paisatgístic que inclou la cova i el Centre d'Interpretació del jaciment, declarat Bé d'Interès Cultural, que ha aconseguit sumar un total de 565 visitants, 241 al jaciment i 324 al Centre d'Interpretació. Les visites guiades a aquest paratge es reprendran al mes de setembre.
Descoberta als anys trenta del segle XX, al jaciment s'han desenvolupat diferents campanyes d'excavacions arqueològiques. Ja al segle XXI, el MARQ va plantejar diverses intervencions en relació amb el projecte de posada en valor i obertura de la cavitat, que han permès conèixer millor la boca de la cova i el seu entorn.
Els elements materials trobats a la Cova de l'Or testimonien la importància de l'ocupació al Neolític Antic (5500-5000 aC), quan la cova va constituir un lloc idoni per a l'habitació. La troballa d'un repertori important de ceràmica simbòlica l'assenyala com un lloc especial, un santuari on podrien haver-se realitzat cerimònies i ritus.