El MARQ inaugura l'exposició itinerant 'Guardians de Pedra' al Museu Dámaso Navarro de Petrer

La vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, ha destacat la importància que la mostra es pugui visitar al municipi on està situada una de les principals fortaleses alacantines

L'exposició del MARQ 'Guardians de Pedra. Els Castells d'Alacant' ja es pot visitar al Museu Dámaso Navarro de Petrer, on s'ha presentat aquest matí i romandrà fins al proper mes de setembre. La mostra, amb vocació d'itinerància, permet accedir a l'important catàleg d'obres defensives localitzades a la província.

Gràcies a l'interès mostrat pel Ajuntament de Petrer i el Museu Arqueològic Municipal, la proposta ha aterrat en aquest municipi, un dels que més s'ha distingit en els darrers anys per la seva decidida aposta per la cultura i el patrimoni. A més, l'exposició compta també amb la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell, l'ONCE i la Fundació Fesord.

La vicepresidenta primera i diputada de Cultura, Julia Parra, ha celebrat “que es pugui visitar aquesta mostra a partir d'avui a Petrer, un municipi on precisament està enclavada una de les nostres principals fortaleses, que és un referent de la investigació castellològica alacantina i valenciana”. La titular de Cultura ha convidat la ciutadania a conèixer-ne l'exposició i ha agraït la col·laboració de l'Ajuntament de Petrer i del Museu Arqueològic.

 

 

 

          La proposta inclou una cuidada selecció de 84 fortificacions distribuïdes per tot el territori provincial, estructurada en cinc rutes que la recorren de nord a sud: Els Castells de la Frontera Interior, centrada a la Vall del Vinalopó amb la històrica línia de fronteres entre els regnes d'Aragó i Castella; Els Castells de la Muntanya, a les comarques del L'Alcoià i El Comtat, amb les grans residències dels senyors feudals; Els Castells de la Frontera de la Por amb les defenses de les Marines d'Alacant davant dels atacs del corsarisme barbaresc; La Clau del Regne, contextualitzada a l'Alacantí; i Els Castells de Tudmir en clara referència a les fortificacions existents a La Vega Baja.

 

La mostra també compta amb imatges d'alguns dels castells més emblemàtics, on apareixen personatges històrics vinculats amb cada comarca. A més, el disseny ha tingut en compte les noves tecnologies per apropar els seus continguts a tots els públics, i inclou una maqueta de la província amb fortificacions fabricades en 3D, on el castell de Petrer apareix de forma significativa com una de les fortaleses més importants del territori alacantí.  

 

Així mateix, s'ha realitzat un important esforç per generar-ne una major accessibilitat i aprofitament de la visita per a tots els col·lectius. A través de l'ús de codis QR és possible ampliar la informació de cada fortificació i, sobretot, per als col·lectius amb problemes de visió i audició, incorpora elements adaptats que milloren la comprensió de la mostra com suports i codis QR amb relleu que permeten accedir a una audioguia online.

VA