crèdits Mercedes Herrán.
L'organització EMPOWER trasllada el seu model de pràctica, amb la població amb autisme, perquè participin i gaudeixin de la cultura, a la Fundació CV MARQ i al Museu Arqueològic Provincial d'Alacant, a través de la Xarxa Empower.
EMPOWER, en el marc de la seva col·laboració amb la Fundació ICO/Museu ICO, ha fet extensiu, a altres institucions culturals, el programa d'activitats per a famílies amb fills i filles amb diferents tipus i nivells d'afectació d'autisme, entre els 5 i els 12 anys. El programa cerca facilitar eines a les famílies perquè puguin accedir amb els seus fills, de manera autònoma, a la vida cultural.
L'experiència adquirida des del començament del programa el 2013 i la metodologia implementada per EMPOWER al Museu ICO servirà per ampliar les oportunitats i l'oferta cultural contribuint a crear una xarxa més àmplia d'espais culturals i museístics no excloents a tot Espanya.
En total 32 famílies han participat en les activitats educatives programades per la Red Empower al llarg de l'any, de les quals 12 han assistit a les visites i sessions del Museu ICO i 18 més han format part de les organitzades als nous centres incorporats a la xarxa. Des del llançament d'aquesta iniciativa, el 2013 ja han gaudit d'aquesta iniciativa més de 100 famílies a institucions culturals de tot Espanya.
Empoderament professional i institucional
El programa de transferència metodològica compta, a més, amb una línia de treball anomenada “Aprenentatges”, orientada a la investigació i empoderament dels professionals de l'àmbit cultural. Consisteix en la configuració d'un espai de trobada per compartir i reflexionar sobre pràctiques no excloents als espais culturals, a través de la revisió de pràctiques de les institucions participants. En aquest espai hi col·labora la xarxa d'organitzacions de persones amb discapacitat intel·lectual, Plena Inclusión Madrid i la Universidad Autónoma de Madrid.
Al llarg de l'any, més de 50 professionals (gestors, personal de museus, equips d'educació i mediació) han participat al programa de formació, concebudes per crear espais culturals més humanitzats i accessibles.
Segons explica Laura Donis, fundadora i directora d'EMPOWER “És fonamental poder dotar d'eines i recursos tots els professionals de l'àmbit cultural perquè siguin ells els qui liderin la transformació de pràctiques estàtiques, fins ara, d'altres menys excloents i més compromeses socialment ”.
Un projecte dinàmic amb visió de futur
Empower Parents es va iniciar el 2013, a partir d'una experiència duta a terme al Queens Museum de Nova York, i de la mà de Fundació ICO, gràcies a un premi concedit per la American Alliance of Museums dins del programa Museums Connect, dependent del Departament d'Estat dels Estats Units d'Amèrica.
El 2015, Empower Parents va ser inclòs al Pla Nacional Museus + Socials del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport del govern d'Espanya que té com a missió aconseguir que les institucions museístiques s'adaptin a les realitats socials actuals.
A més, el 2017, el programa va ser reconegut com un dels tres projectes més innovadors i integradors de les indústries culturals europees als NICE Awards 2017, Network for Innovations in Cultura i Creativity in Europe, organitzat pel European Centre for Creative Economy (ECCE).
L'any 2020 l'aliança d'EMPOWER i Fundació ICO/Museu ICO activen un programa orientat a transferir la metodologia i els aprenentatges del programa.
Sobre EMPOWER
EMPOWER és una organització civil sense ànim de lucre, creada el 2020, que treballa en la intersecció de la mediació cultural, les pràctiques col·laboratives i la democràcia cultural, defensant l'accés i la participació de totes les persones a la vida cultural.
L'organització està formada pels professionals i famílies que desenvolupen i coordinen el programa Empower Parents des del 2013, al Museu ICO. Compte amb un equip especialitzat en processos de mediació cultural i artística amb persones amb autisme.
La metodologia de treball ha estat desenvolupada per Laura Donis i l'equip d'EMPOWER que, des del 2013, desenvolupen i investiguen models d'intervenció amb població amb autisme. El museu es converteix així en un laboratori on experimentar noves pràctiques i suports d'accessibilitat que garanteixin el gaudi i la visita autònoma de persones amb autisme i les seves famílies.