Una alacantina guanya un desfibril·lador gràcies a l'aplicació Ariadna i el dóna al Museu Arqueològic d'Alacant

 

La Societat Espanyola de Cardiologia (SEC), la Fundació Espanyola del Cor (FEC) i Creu Roja han entregat avui un desfibril·lador (DEA) a l'alacantina Sheila Laville Alepuz, usuària 30.000 de l'aplicació Ariadna, desenvolupada per les tres entitats fa cinc anys amb l'objectiu de millorar l'atenció a la parada cardíaca a Espanya.

Amb motiu del Dia Europeu de Conscienciació de l'Atur Cardíac, l'octubre del 2020 la SEC, la FEC i la Creu Roja van llançar una campanya per animar la població a continuar descarregant-se l'aplicació, de manera que la persona que arribés a convertir-se en l'usuari número 30.000 rebria un DEA per donar-ho a la institució o entitat que considerés.

En aquest cas, Sheila Laville Alepuz ha donat el desfibril·lador a la Fundació CV MARQ per a la seva instal·lació al Museu Arqueològic d'Alacant, MARQ, que, fins ara, no comptava amb un d'aquests dispositius.

L'acte ha tingut el Dr. Vicente Bertomeu Martínez, president d'honor de la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC), Remedios Alarcón Barbero, presidenta de l'Assemblea Local de Creu Roja Alacant i vicepresidenta provincial, i amb Juan de Dios Navarro Caballero, diputat de Cultura de la Diputació d'Alacant i vicepresident de la Fundació CV MARQ, així com amb diverses personalitats, entre les quals hi havia José Alberto Cortés, director gerent de la Fundació CV MARQ i Manuel Olcina, director del Museu Arqueològic d'Alacant.

El Dr. Vicente Bertomeu ha recordat durant el lliurament del desfibril·lador el simbolisme del premi: "Volíem lliurar-ho a l'usuari 30.000 perquè precisament és aquest el nombre aproximat de parades cardíaques que es produeixen a l'any al nostre país".

Les possibilitats de sobreviure a una parada cardíaca que es produeix fora de l'entorn hospitalari amb prou feines oscil·len entre el 5 i el 10%. "Trucar al 112, iniciar immediatament les maniobres de reanimació cardiopulmonar (RCP) i fer servir un desfibril·lador disponible al nostre entorn són clau per millorar l'atenció a la parada cardíaca i, per tant, la supervivència", explica el Dr. Bertomeu.

L'aplicació Ariadna és un gran mapa col·laboratiu de desfibril·ladors per tot Espanya que permet als usuaris registrar-se com a rastrejadors o com a col·laboradors. Si el registre es fa com a rastrejador, l'aplicació permet a l'usuari geolocalitzar i validar desfibril·ladors tant en espais públics com privats. D'aquesta manera la ubicació d'aquests dispositius és coneguda i es poden fer servir en cas de presenciar una parada cardíaca. L'aplicació també permet registrar-se com a col·laborador a qui tingui un títol oficial de reanimació cardiopulmonar (RCP). En una fase més avançada del projecte, Ariadna avisarà aquests usuaris perquè acudeixin a fer la RCP en cas que es produeixi una parada cardíaca a prop del lloc on es trobin.

“L'app Ariadna és una aposta de Creu Roja per millorar la resposta davant d'una emergència, i permet la col·laboració del voluntariat de forma activa Tots i totes podem col·laborar en el desenvolupament ajudant en la geolocalització”, ha comentat Remedios Alarcón, presidenta de l'Assemblea Local de Creu Roja Alacant i vicepresidenta provincial.

Per part seva, el diputat de Cultura de la Diputació d'Alacant i vicepresident de la Fundació MARQ, Juan de Dios Navarro Caballero, ha valorat com “exemplar i altament generosa” la donació del desfibril·lador per part de l'alacantina Sheila Laville Alepuz al MARQ i ha destacat que "aquesta eina ens permetrà salvar vides si es produeix un incident cardíac en un lloc tan emblemàtic com és el Museu Arqueològic d'Alacant, que anteriorment va tenir usos sanitaris en ser Hospital Provincial".

Ariadna compta actualment amb més de 12.000 desfibril·ladors geolocalitzats a nivell nacional, 1.000 a la Comunitat Valenciana.

El lliurament del desfibril·lador ha estat possible gràcies a la col·laboració de Philips i Alma Industries.
 

La resposta més ràpida davant d'una parada cardíaca:

1. Comprovar si la persona n'està conscient i respira.

2. Si no respira, trucar al 112.

3. Practicar les maniobres de RCP (100-200 compressions per minut sobre l'estèrnum).

4. Demanar a una tercera persona que localitzi el desfibril·lador més proper.

5. Seguir les instruccions del desfibril·lador per aplicar les descàrregues.

6. Continueu amb les maniobres de RCP fins a l'arribada de l'ambulància.

 

 

VA