El MARQ presenta a FITUR la propera exposició internacional “Dinasties. Els primers regnes de l'Europa prehistòrica”

Divuit museus i institucionsísticas d'Espanya, Hungría, Eslovàquia, Alemanya, Bélògica, Portugal i Dinamarca col·laboren en la propera exposició que es podrà veure al Museu Arqueològic d'Alacant, MARQ, a partir de finals de març. Aquest matí el president de la Diputació i president de la Fundació CV MARQ, Toni Pérez, ha presentat a l'estand de la Costa Blanca a FITUR l'exposició internacional “Dinasties. Els primers regnes de l'Europa prehistòrica”.

Toni Pérez ha destacat “el treball de recerca i divulgació dels equips del MARQ i de la Fundació CV MARQ per presentar una exposició com Dinasties. Els primers regnes de Europa Prehistòrica que ens permetrà continuar gaudint des del museu alacantí dependent de la Diputació d'una proposta expositiva única que ens acostarà, en aquest cas, a la Prehistòria del nostre continent, en una època, l'Edat del Bronze, que va suposar un punt d'inflexió determinant a la història d'Europa. El moment en què molts aspectes que avui formen part de la nostra realitat van prendre carta de naturalesa: els enfrontaments bèl·lics, la desigualtat social, la identitat nacional, la competència pel territori, el desenvolupament tecnològic, el comerç internacional…en definitiva “ens acostarà  la nostra història comuna a través de patrimoni arqueològic i cultural europeu” per continuar atraient turistes i visitants a la nostra província, mantenir el nivell d'excel·lència que demostra el MARQ a nivell nacional i internacional tant per les exposicions que presenta com per l'experiència museística que ofereix als seus visitants, enriquint l'oferta de destinació de la nostra Costa Blanca, convertint-la en una experiència única”. 

Comissariada per Juan Antonio López Padilla del MARQ, Museu Arqueològic d'Alacant, Roberto Risch, de la Universitat Autònoma de Barcelona i per János Dani, del Museu Déri, a Debrecen, Hongria. A l'elaboració dels continguts científics de l'exposició hi participen més de 70 investigadors de tot Europa especialistes en l'estudi de l'Edat del Bronze.

El conjunt de peces que s'han reunit per a la mostra i que s'exposaranan al públic de març a octubre a les Sales Temporals del MARQ conformen una agrupació mai abans reunida a Espanya, amb la qual es pretén no només oferir al visitant l'oportunitat d'apreciar obres mestres de l'artesàía de lEdat del Bronze de lEuropa continental, sinó de comprendre, duna manera clara i accessible, com i per qué es van crear, quivan ser els seus creadors i per quèé i quiévan ser creades.

Entre les peces excepcionals que podràn contemplar-se a les tres sales del MARQ s'expliquen diversos conjunts d'extraordinari valor patrimonial, com ara la diadema d'or de Quinta dóna Àgua Branca (Portugal), l'espasa i la destral de combat decorades de Téglas (Hungria), l'aixovar del túmul de Leubingen (Alemanya), les alabardes del dipósituat de Meltz (Alemanya), el barret d'or de Schifferstadt (Alemanya) o l'espasa amb empunyadura d'or de Guadalajara i la diadema d'or de Caravaca de la Cruz (España).

Al costat d'aquests objectes, la mostra tambéén permetrà portar el nostre país, per primera vegada, una àmplia selecció de peces procedents de les excavacions del segle XIX realitzades a Espanya pels germans Siret a terres d'Almeríai Múrcia, i que han estat dipositades al Museu d'Art i Història de Brussel·les durant els darrers 120 añus.

Entre les peces originals a més a més s'exhibirà una de les espases amb pom d'or del conjunt del Disc de Nebra, primera representació coneguda de la volta celeste a Europa, i que va ser inclòs al Registre de la Memòria del Món de la UNESCO el 2013.

El MARQ aporta a la mostra 26 peces destacades de la seva col·lecció, tant de l'exposició permanent com dels seus magatzems, algunes de les quals han de seràn exposades al públic per primera vegada.

 

 

 

VA