El MARQ inaugura la nova exposició internacional sobre els primers regnes de l'Europa Prehistòrica

El president de la Diputació d'Alacant, Toni Pérez, ha inaugurat aquest matí la nova exposició internacional del MARQ que aborda els primers regnes de l'Europa Prehistòrica a través d'unes 500 obres mestres i peces inèdites de l'Edat del Bronze, algunes de les quals s'exhibeixen per primer cop a Espanya.

Aquesta ambiciosa proposta cultural, en què han participat vint museus de tot Europa, ocupa les tres sales temporals i es podrà visitar fins el 13 d'octubre. Amb el títol 'Dinasties', la mostra exhibeix, entre altres objectes destacats, una reproducció del Disc de Nebra i part del seu tresor. Es tracta de la primera representació coneguda de la volta celeste a Europa, inclosa al Registre de la Memòria del Món de la UNESCO des del 2013.

Durant l'acte de presentació de l'exposició, Toni Pérez ha destacat que aquesta mostra va més enllà del treball de recerca dut a terme durant dècades per més de 70 científics, arqueòlegs i treballadors incansables que s'han bolcat a parlar de la cultura d'Europa ”.

“Veurem una exposició que els meravellarà. Ens remuntarem milers d´anys per contemplar societats que tenien molts elements en comú. Parlarem de la formació de les dinasties i dels primers regnes, però també de la desigualtat social”, ha relatat el president, que ha assegurat que és un “immens honor ser avui aquí i ser deutor de la feina ben feta, heretada pel meu antecessor a la presidència de la Diputació, Carlos Mazón, avui president de la Generalitat”.

Segons ha incidit el responsable institucional durant la seva intervenció en un acte en què han participat prop de 200 persones, aquesta iniciativa suposa "un pol d'atracció i una manera d'injectar cultura a la societat en general ia les persones a qui atrau la novetat que manifesta aquesta exposició, amb peces que no s'han exhibit mai abans".

Toni Pérez ha agraït als patrons del MARQ i al seu Fundació, als equips de professionals del museu, als patrocinadors i als comissaris "l´esforç colossal i els passos fets per permetre desenvolupar aquesta exposició que suposa la gran cita per a la cultura d´Alacant i d´Alacant per al món".

Finalment, el president ha anunciat que hi haurà jornada de portes obertes aquesta tarda i també el cap de setmana, aprofitant el període de vacances de la Setmana Santa. “Hem de ser ambaixadors d'una cultura que és molt nostra, perquè serà una de les exposicions més rellevants que es podrà veure a Europa i perquè tenim la vocació i l'obligació d'apropar la cultura a la seva màxima expressió amb el propòsit de fer créixer la societat i com a pol d'atracció econòmica i turística”, ha conclòs.

La inauguració ha comptat amb la intervenció del diputat de Cultura, Joan de Déu Navarro, així com dels tres comissaris de la mostra, els arqueòlegs Juan Antonio López Padilla, del MARQ, Robert Risch, de la Universitat Autònoma de Barcelona, i János Dani, del Museu Déri de Debrecen d'Hongria. A més, el director del MARQ, Manuel Olcina, ha intervingut en la presentació prèvia a la inauguració de la mostra, en l'elaboració de continguts científics han participat més de 70 investigadors de tot Europa, especialistes en l'estudi de l'Edat del Bronze.

Les investigacions pioneres dutes a terme des de finals del segle XIX fins als nostres dies han anat ampliant la informació sobre les cultures del II mil·lenni aC a Europa i les dades actuals que recopila l'exposició en mostren unes societats menys aïllades i més interconnectades.

Així, els objectes seleccionats, procedents de 20 museus i institucions europees, donen testimoni de l'aparició dels primers personatges 'guerrers', de la evolució de les societats agrícoles i ramaderes com a fonaments dels primers estats, de les activitats extractives com la mineria i del desenvolupament d'oficis com la metal·lúrgia i la orfebreria o de la constitució de les elits i el control ideològic de la societat.

A més, la proposta inclou conjunts de aixovars localitzats a les monumentals sepultures dels primers reis i reines de l'Edat del Bronze. També s'exhibeixen obres mestres de l'Edat del Bronze europees, com el barret d'or de Schifferstadt (Alemanya), el conjunt d'alabardes de Meltz, (Alemanya), la diadema d'or de Quinta da Água Brava (Portugal) o la espasa de Guadalajara, i es mostren per primera vegada diversos tresors, com els de Dohmsen i Teicha, trobats a Alemanya i restaurats recentment.

Així mateix, i després de 120 anys d'absència, aquesta aposta del MARQ permet el tornada a Espanya dels aixovars de l'Edat del Bronze trobats a Almeria al segle XIX i dipositats des de llavors al Museu del Cinquantenari de Brussel·les (MRAH). El MARQ aporta a la mostra 26 peces destacades de la seva col·lecció, algunes de les quals s'exposen al públic per primera vegada.

En el seu torn de paraula, Juan de Dios Navarro ha manifestat que aquest acte constitueix “una data important per a una de les exposicions més rellevants que tindrà la província i que ens tornarà a posicionar en el panorama museístic nacional i internacional”. Per això, ha volgut reconèixer la feina del MARQ, “perquè no és una exposició més, sinó que ens hem coordinat amb set països i 20 museus per posar en valor la nostra història i el nostre passat”.

El diputat de Cultura, que ha traslladat la seva enhorabona als comissaris pel gran treball realitzat, així com als patrocinadors, Asisa i Fundació La Caixa, ha apuntat que el MARQ ha congregat des del 2002 més de tres milions de visitants i amb aquesta nova mostra “posarem la cultura al servei de la ciutadania i la farem accessible a tots els alacantins i visitants”. A més, segons ha assegurat, més de 920 col·legis de la província tindran la possibilitat de visitar el MARQ i avançar de manera didàctica als seus estudis.

Per la seva banda, Manuel Olcina ha expressat la seva satisfacció per aquest projecte "sobre grans cultures europees de la prehistòria", alhora que ha detallat que les sales del museu allotgen "fascinants objectes de 20 museus, la meitat espanyols i l'altra meitat de la Europa central, amb un discurs forjat gràcies a l'activitat investigadora del MARQ, més enllà de la funció expositiva”.

'Dinasties' i les tres sales temporals

Aquesta exposició es focalitza en tres societats concretes, la unetice, la cultura otomani i l'argàrica, en què es produeixen canvis revolucionaris per a la humanitat. 'Dinasties' es reparteix a les tres sales temporals del museu, a la primera de les quals es mostra al públic la història del món que abandona l'Edat del Bronze i la formació dels nous estats, la seva construcció i la conformació de les bases dels dirigents polítics i els regnes.

A la segona sala, es desvetllen aquestes xarxes d'intercanvi que comparteixen objectes preciosos, or, planta, ambre o estany, a més de revelar com es treballaven aquests elements i què es fabricava amb ells.

Finalment, la tercera sala ofereix una explicació de com aquests personatges es converteixen en herois i com el seu impuls de perpetuar els seus privilegis permet, per primer cop, la construcció de les dinasties, títol de la mostra.

Jornada de portes obertes

Amb motiu de la inauguració de 'Dinasties', aquesta tarda el MARQ celebrarà jornada de portes obertes amb horari de 15.00 h. a 19.00 h.. A més, el proper cap de setmana, dies 29, 30 i 31 de març, el museu obrirà gratuïtament les portes perquè el públic pugui conèixer la nova exposició. Divendres i diumenge, dies festius, l'horari serà de 10.00 h. a 14.00 h., mentre que dissabte el marge de visites serà de 10.00 h. a 19:00 h.

Orígens del projecte expositiu

La idea daquesta proposta cultural va sorgir fa més de dos anys com a resultat d'una investigació arqueològica duta a terme a jaciments i col·leccions de l'Edat del Bronze a Oriola.Aquesta troballa va portar a l'equip d'arqueòlegs participants a establir connexions amb els Carpats, una teoria a la qual es va unir els avenços en aquest camp de les últimes dues dècades.

En aquest sentit, per primera vegada es van trobar intercanvis massius d'objectes i béns a més de 500 quilòmetres de distància, que permeten parlar dels inicis del comerç. També del sorgir del concepte del valor del canvi, gràcies als lingots i la proto moneda, o la producció en sèrie, amb la proto indústria i la permuta d'armament com les destrals. Aquest moviment produeix, segons els investigadors, uns considerables nivells de desigualtat social que permeten parlar dels primers estats o regnes d'Europa.

La mostra s'acompanya, a més de música original del compositor alacantí Luis Ivars, d'un catàleg, fins a la data inexistent, que es convertirà en un manual de consulta per a experts, estudiants i públic general, alhora que suposarà un homenatge als primers investigadors de la història d´Espanya.

Entre els museus prestadors que han contribuït a fer realitat aquesta nova proposta cultural destaquen el Museu Nacional d'Arquelogia de Lisboa; ; Oficina Estatal de Cultura, Arqueologia i Conservació de Monuments-Mecklemburg-Pomerània Occidental, el Museu Moesgard a Aarhus, el Museu Hermann Otto-Miskolc d'Hongria, el Alemanya; Eslovàquia-Nitra; el MAN de Madrid; de Madrid-Alcalá de Henares; el Museu d'Arqueologia de Catalunya, així com museus de Lorca, Almeria, Jaén, Callosa de Segura i Villena.

 

VA