El Museu Arqueològic d'Alacant acollirà els propers dies 19 i 20 de setembre unes jornades internacionals sobre l'Edat del Bronze a Europa, en què participaran més d'una vintena de destacats experts vinguts d'universitats i museus de Espanya, Alemanya, Polònia, Eslovàquia, República Txeca, Hongria i Portugal.
Coordinades pels comissaris de l'actual exposició “Dinasties. Els primers regnes de l'Europa prehistòrica”, els doctors Juan Antonio López Padilla, Robert F. Risch i Janòs DaniAquestes conferències, organitzades per la Fundació CV MARQ i el museu de la Diputació, suposen el colofó a aquesta mostra que des del 26 de març passat i fins al proper 13 d'octubre ocupa les sales temporals del centre alacantí.
En aquest sentit, alguns dels investigadors que hi participen són els responsables directes de les excavacions i investigacions que han permès assolir els significatius avenços experimentats en els darrers anys en el coneixement d'aquesta etapa de la nostra prehistòria més recent.
Les cultures d'El Argar, a Espanya; Unetice, a Europa central, i Otomani-Füzesabony, a la regió dels Carpats, constitueixen tres de les societats que van aconseguir un major desenvolupament durant la primera meitat de l'Edat de Bronze. Els seus inicis i el seu final es van produir a l'uníson, malgrat estar separades per centenars i fins i tot milers de quilòmetres, cosa que ha induït a pensar en l'existència d'estretes relacions entre elles a nivell econòmic, social, i fins i tot polític.
En aquestes jornades s'abordarà amb detall l'estudi dels orígens d'aquestes cultures, de la seva relació amb les del final de l'Edat del Coure i, en particular, de les anomenades poblacions del “got campaniforme”. Es mostraran, així mateix, els darrers i extraordinaris avenços a l'estudi de l'ADN antic, que estan aportant informació no sols sobre els orígens centreeuropeus d'aquestes poblacions, sinó també sobre la dimensió política de les relacions familiars dins aquestes societats i el seu model de relacions parentals.
Aspectes com el treball del coure i la producció metal·lúrgica, el desenvolupament de la orfebreria de l'or i la plata, els diferents tipus d'assentaments, la seva arquitectura i urbanisme incipient, els models d'organització del treball agrícola i la gestió i inversió dels seus excedents per part de les elits, les pràctiques funeràries, la guerra, així com la religió i els ritus relacionats amb el sol i el món celeste, són altres dels temes que seran tractats en aquestes jornades, que podran seguir-se de manera presencial i en línia i que oferiran el panorama més complet i actualitzat de la investigació de l'Edat del Bronze a Europa.
Informació i programa de les jornades internacionals a www.marqalicante.com