El MARQ s'alça amb el DASA Award 2024 que lliura l'Acadèmia Europea de Museus

El MARQ s'ha alçat amb el DASA Award 2024 que concedeix la Acadèmia Europea de Museus. Aquest premi, que va ser entregat ahir a la nit durant una cerimònia celebrada a Xipre, l'acredita com a el millor museu europeu en projectes de didàctica, educació i responsabilitat social.

El director gerent de la Fundació CV MARQ, José Alberto Cortés, va ser l'encarregat de recollir aquest guardó pel qual competien, a més del museu de la Diputació d'Alacant, el Leeds Museum del Regne Unit, el Hugh Lane Museum de Dublín (Irlanda), el Futurium a Berlín (Alemanya), l'Aarau City Museum de Suïssa i el Buzau County Museum de Romania. A més, el MARQ ha estat l'únic museu espanyol que ha concorregut a aquest certamen.

“Aquest premi consolida la trajectòria internacional del MARQ i reconeix la importar-te activitat divulgativa de la història que realitza el museu per a tots els públics, especialment per als nens i els col·lectius més vulnerables, amb un programa de gran qualitat que inclou recreacions històriques, guies i visites adaptades i teatralitzades, conferències o seminaris, entre moltes altres activitats”, ha destacat el president de la institució provincial, Toni Pérez, després de conèixer la concessió d'aquest prestigiós guardó.

Així mateix, el president ha confirmat que Alacant s'ha ofert per acollir el 2026 el lliurament dels premis DASA AWARD de l'Acadèmia Europea de Museus, que el proper any se celebraran a Budapest.

Aquests premis posen en relleu els programes educatius de centres culturals i museístics, tant a favor dels escolars com de col·lectius vulnerables i en risc d'exclusió social, discapacitats, migrants i gent gran, entre d'altres, que connectin amb les comunitats que els són més properes, per afavorir la seva participació activa de forma directa o en col·laboració amb associacions i entitats públiques o privades, que destaquin per un enfocament innovador i atrevit, amb l'objectiu de facilitar l'accés a la cultura a tots els ciutadans amb independència del seu origen, nivell d'estudis i capacitats.

L'EMA, European Museum Academy, fundació sense ànim de lucre amb seu als Països Baixos, va ser creada en el desè aniversari de la mort del museòleg Kenneth Hudson (1916-1999) per un grup de professionals de l'àmbit museístic i cultural europeu que havien participat amb Hudson a la creació del premi al Museu Europeu de l'Any, sota els auspicis del Consell d'Europa i amb el patrocini de la reina Fabiola de Bèlgica. Els seus objectius són preservar el llegat de Kenneth Hudson i difondre les idees i els valors d'aquest pioner de la museologia moderna entre les noves generacions de professionals de la cultura i dels museus a escala europea.

Compromesos amb el desenvolupament de la recerca en el camp de la innovació, la formació i l'obertura dels centres culturals i museus europeus a la societat que els és més propera EMA organitza anualment els premis als Nens als Museus per la seva programació per als d'edats compreses fins als 14 anys, els premis DASA a la didàctica, l'accessibilitat i la responsabilitat social i els premis Micheletti, als discursos museogràfics i de continguts científics innovadors dels centres culturals i museus europeus. 

Els DASA posen el focus en els programes educatius, en l'accessibilitat i en la responsabilitat social valorant d'una banda els propis programes desenvolupats, com les oportunitats d'aprenentatge, formació i connexió dels centres culturals i museus europeus amb la ciutadania i el territori on s'implanten.

La Unitat de didàctica, accessibilitat, Club Llumiq i responsabilitat social de la Fundació MARQ, creada el 2005, compta amb una àmplia experiència en aquests àmbits, que us ha servit per alçar-se amb el premi DASA 2024.

VA