El MARQ participa a l'exposició Ibers i la mort al Museu Arqueològic de Múrcia

                                                                                                                               

 

El MAM, Museu Arqueològic de Múrcia, acull diverses peces del MARQ a l'exposició temporal Ibers i la mort: necròpolis ibèriques a la regió de Múrcia inaugurada el passat 26 de setembre i que es podrà visitar fins al 26 de gener que ve.

L'exposició temporal instal·lada al Museu Arqueològic de Múrcia està consagrada al món funerari ibèric a la Contestània, espai que ocupava bona part del territori de Múrcia, Alacant i sud d'Albacete. 

Entre les peces que el MARQ, Museu Arqueològic d'Alacant, dependent de la Diputació d'Alacant, ha cedit per a l'exposició de MAM destaca l'escultura d'aixeta, un animal mític procedent de la necròpolis ibèrica de Cabezo Lucero a Guardamar. el Museu de l'Alcúdia d'Elx ha cedit l'anomenat tors del guerrer procedent del jaciment de l'Alcúdia.

Aquest àmbit és particularment ric a la Regió de Múrcia en disposar de diverses de les necròpolis més importants que es coneixen com són el Cabecico del Tresor (Verdolay, Múrcia), amb 609 enterraments exhumats, El Cigarralejo (Mula) amb 547 incineracions documentades i possiblement la necròpolis ibèrica més coneguda i publicada, o Coïmbra del Barranc Ample (Jumilla), amb 277 tombes catalogades. Els Nietos (Cartagena), Castillejo dels Banys (Fortuna), Cabezo de l'Oncle Pío (Archena), Archivel (Caravaca de la Creu) o el nucli urbà de Lorca completen l'elenc.

Això suposa un coneixement exhaustiu del ritual funerari ibèric a Múrcia, sent un dels més coneguts en l'àmbit nacional, recolzat en excel·lents treballs de camp i infinitat de publicacions científiques, com les desenvolupades per investigadors de la talla de Gratiniano Nieto, Emeterio Cuadrado, Ana María Muñoz, José Miguel García Cano o Virgínia Page.

Entre les peces més destacades podem veure els genets de Coïmbra del Barranc Ample, de Jumilla, una de les peces mestres de l'escultura ibèrica a escala nacional, i el centaure dels Royos, de Caravaca de la Creu, un bronze grec arcaic que per primera vegada s'exhibeix a Múrcia.

VA