Avui 24 d'octubre, el Dia de les Biblioteques, el MARQ s'uneix a la celebració exposant, a la Sala Noble de la Biblioteca, l'obra Observacions sobre la història natural, geografia, agricultura, població i fruits del Reyno de València (1795-1797) de l'insigne sacerdot, botànic i naturalista valencià Antoni Josep Cavanilles i Palop, nascut a València, el 16 de gener del 1745 i mort a Madrid el 5 de març del 1804.
Cavanilles va ser un científic il·lustrat, botànic i naturalista espanyol, confirmat com a principal precursor nacional de les teories modernes sobre l'ordenat aprofitament dels recursos naturals i el desenvolupament sostenible.
A la primavera de 1791, Carles IV li va encarregar un estudi de les plantes a Espanya, que va començar per l'antic Reyno de València, realitzant un intens itinerari de llarg a llarg del seu territori entre 1791 i 1793. Un estudi que va fructificar a la primera edició de la seva obra, en què no es va limitar a estudiar la flora, sinó que va oferir un ampli ventall de disciplines, tècniques i científiques, com la pròpia Botànica, la Cartografia, la Hidrologia, l'Agronomia, la Medicina o l'Arqueologia, entre d'altres.
A la seva obra destaca el caràcter i idiosincràsia de la gent, de la seva laboriositat i tenacitat per prosperar amb els rudiments de l'època:
“Per apreciar el mèrit d'aquells homes cal observar la qualitat del terreny, convertit en hortes a benefici de les zuas (*). Els talls que es conserven en diversos parts contigus a l'horta presenten un conjunt de xineses i terra gredós-arenisca, que sembla penya per la seva duresa i esterilitat: no obstant, li trenquen, regiren i componen per reduir-ho a cultiu”.
(*) assuts
El lema d'aquest any, "Per un futur sostenible", pretén destacar el paper fonamental que tenen totes les tipologies de biblioteques (públiques, escolars, universitàries, especialitzades, nacionals o regionals) en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030
A través de les seves col·leccions, serveis i activitats amb usuaris, les biblioteques contribueixen a construir una societat cada cop més ben informada, més igualitària, solidària i justa, plenament conscient de la necessitat de portar una manera de vida sostenible com a compromís amb les generacions futures.
#DiaDeLesBiblioteques #Per un futur sostenible