SIPÀ. Noves troballes
Huaca de la lluna
► Descarregar dossier de premsa
La mostra ha estat presentada al MARQ per president de la Diputació d'Alacant, José Joaquín Ripoll; l'alcaldessa de Cadis, Teófila Martínez i els arqueòlegs Walter Alva, responsable del Projecte Arqueològic de Sipán i director del Museu de les Tombes Reials, i Ricardo Morales, director del Projecte Arqueològic Huaca de la Luna.
El MARQ acollirà de juny a desembre de 2012 la mostra 'Sipán – Huaca de la Luna. Noves troballes'. Peces de ceràmica, fusta, or, teixit, plomeria, petxina o plata, entre altres materials, conformen aquesta col·lecció que, per primera vegada, es podrà veure fora del Perú i que oferirà una visió més àmplia de la cultura Moche.
L'exposició donarà a conèixer les peces descobertes en les darreres excavacions dutes a terme en aquest gran complex arqueològic, així com els resultats dels treballs de recerca desenvolupats gràcies a la col·laboració de la Diputació d'Alacant, tant a Sipán com a Huaca de la Luna .
Cadis, declarada Capital Iberoamericana de la Cultura el 2012, serà la primera ciutat que aculli aquesta mostra, del gener al juny del 2012, coincidint amb la commemoració del Bicentenari de la Primera Constitució Espanyola. Posteriorment, la col·lecció viatjarà a Alacant, al Museu Arqueològic Provincial, on es podrà contemplar fins a finals d'any.
El president de la Diputació d'Alacant, Joaquín Ripoll ha assenyalat durant la presentació de la mostra al MARQ que “el 2012 serà un any especial perquè col·laborarem amb l'Ajuntament de Cadis perquè aquesta exposició sigui conjunta. Gràcies a la col·laboració econòmica que el MARQ ha posat a la disposició dels tècnics d'aquests enclavaments, s'ha pogut seguir investigant, excavant i s'han fet nous descobriments que mostrarem el proper any”.
Per part seva, l'alcaldessa de Cadis, Teófila Martínez ha puntualitzat que “quan una ciutat com la nostra es posa a realitzar i produir un projecte d'aquestes característiques ha d'involucrar moltes institucions. Per això, des que comencem a treballar amb la possibilitat de tenir a Cadis aquesta importantíssima exposició tot han estat facilitats per part dels arqueòlegs Walter Alva i Ricardo Morales, així com de la Diputació d'Alacant, que a més ha estat generosa permetent que la mostra arribi primer a la nostra ciutat i, posteriorment, a Alacant”.
Exposició de la cultura Moche
Les obres que compondran la mostra, seleccionades d'entre més de 3.000, es troben, des del descobriment i després de la restauració, custodiades en càmeres de seguretat i en fase de catalogació i inventari.
Els nous descobriments duts a terme en els darrers anys, gràcies a la col·laboració de la Diputació d'Alacant, han permès la realització del museu de Lloc de les Reals Tombes de Sipán al mateix jaciment, obert al públic fa uns anys i la finalitat del qual és preservar aquest tresor cultural i continuar les campanyes d'excavació i posada en valor d'aquest enclavament i del jaciment de Huaca de la Luna.
Walter Alva ha explicat que amb aquesta mostra "pretenem presentar una visió més àmplia i contextualitzar la cultura dels mochiques. Més enllà de les joies i de la seva esplendor, hem de veure i entendre també el progrés d´aquest poble".
Així mateix, i com a novetat, se sumen a la mostra els treballs que la Universitat de Trujillo porta en marxa juntament amb l'equip científic que dirigeix Ricardo Morales (Premi Reina Sofia d'Arqueologia 2005) al jaciment de Huaca de la Luna, recentment proposat pel Perú perquè sigui declarat per la UNESCO Patrimoni de la Humanitat.
Ricardo Morales ha puntualitzat que "Huaca és un terme que implica un nivell de sacralitat extrema d´un lloc. Els Moche són un poble amb un nivell filosòfic important".
El Senyor de Sipán
El MARQ va acollir per primera vegada a Espanya el març del 2006 la major col·lecció del tresor trobat a les Tombes Reials del Senyor de Sipán del Perú. El museu alacantí va presentar aquesta mostra inèdita que contenia 133 peces originals procedents d'aixovars funeraris preinques.
Objectes de terracota, or, plata, lapislàtzuli, turquesa, coure daurat o spòndils, pertanyents a la cultura Mochica (segles I-VII dC), van formar part d'aquesta gran exposició, que va suposar una primícia internacional.
"El Senyor de Sipán, misteri i esplendor d´una cultura pre-inca" va ocupar totes les sales temporals del Museu Arqueològic Provincial i va ser visitada per prop de 30.000 persones.
Va ser el 1987 quan l'arqueòleg Walter Alva i un grup de restauradors, estudiants i obrers van aconseguir rescatar d'entre les profunditats de la terra un conjunt de tombes i un tresor compost per més d'un centenar de peces. or i altres materials preciosos de la Necròpolis del Senyor Sipán, santuari d'un dels personatges de l'alta jerarquia de la cultura Moche.
Tres dècades van ser necessàries per recuperar aquestes tombes funeràries i altres tresors situats a la localitat de Lambayeque (Perú), on hi havia dues grans piràmides de tova a les quals s'accedia a través de grans rampes.
Al seu interior, els arqueòlegs van trobar la tomba del Senyor Sipán. Amb posterioritat es van descobrir també les tombes del Sacerdot i del Vell Senyor Sipán (altres dues figures clau dins aquesta cultura).