El Museu Arqueològic d'Alacant es troba en plena fase de substitució de la il·luminació existent als seus cinc sales permanents per una altra més eficaç de tipus LED. El projecte, reclamat pels visitants, i dotat amb un pressupost de 214.602 euros, reportarà, a més, menors consums elèctrics i menys emissions de gasos d'efectes hivernacle a l'atmosfera.
El director del Museu, Manuel Olcina, ha assenyalat que moltes peces i espais de les sales esmentades quedaven deficientment il·luminades i era difícil per als visitants distingir-ne o apreciar-ne el valor estètic o històric. Així mateix, a les enquestes que el MARQ posa a disposició del públic, aquesta carència era una de les més reflectides.
En aquest sentit, segons ha explicat Olcina, “en canvi, el canvi d'il·luminació suposarà una reinauguració de l'exposició permanent del Museu. A la pràctica de la museografia, la il·luminació és un dels aspectes fonamentals per aconseguir que una exposició sigui atractiva, ja que en depèn en molts casos transmetre o incrementar emocions al públic que les contempla, així com permetre distingir amb nitidesa els recursos de text o gràfics”.
Un altre motiu que ha portat a realitzar aquest treball és el baix consum que suposarà la implantació d'aquestes llums, tant de cost energètic -la tecnologia LED- com de nombre de projectors. Al estalvi anualestimat amb la substitució de les antigues lluminàries, proper als 48.000 euros, s'uneix la reducció a l'emissió de CO2 a l'atmosfera, que passarà de 221 a 6 tones a l'any.
Per elaborar aquest projecte, la direcció tècnica del MARQ, els conservadors i diversos membres del personal tècnic van acompanyar i assistir durant diverses jornades l'enginyer encarregat de redactar-ho. Sala per sala, vitrina per vitrina, peça per peça, es va debatre conjuntament la millor manera d'il·luminar-les.
Així mateix, s'ha posat especial atenció a l'hora de compatibilitzar la substitució de centenars de projectors, ancorats al sostre de les sales, amb la preservació dels objectes exposats. Olcina ha destacat que “l'execució es desenvolupa amb una cura extrema en les mesures de protecció, sala per sala, de manera que només una d'elles, durant una setmana, romandrà tancada. Un cop acabada una estada, els conservadors analitzaran el resultat abans de començar amb la següent”.
En aquest moment ha finalitzat l'obra a la Sala de Prehistòria que ja està oberta al públic amb la nova il·luminació. Passada la Setmana Santa s'escometrà la Sala de Cultura Romana i abans de l'estiu s'hauran acabat la resta.