Més de 35 experts debatran els processos d'islamització de la península ibèrica durant els segles VII i VIII

 

La trobada El segle VIII: processos d'islamització i materialitat a la Mediterrània té per finalitat posar en comú els nous coneixements que actualment es tenen en relació amb els processos d'islamització primerenca que es donen tant a la península ibèrica com a la Mediterrània Occidental a partir dels segles VII-VIII dC

La realització d'aquestes jornades científiques està prevista en tres dies de conferències, en sessions de matí i tarda, a realitzar durant el 3, 4 i 5 de novembre de 2022. S'hi reunirà un nodrit grup d'especialistes que presentaran, en conferències de 30 minuts aproximadament, el procés d'islamització des de diferents territoris de la Mediterrània i perspectives, per crear un espai de debat sobre les diverses maneres d'estudiar la fi de la Tardoantiguitat i el principi de l'Alta Edat Mitjana.

L'expansió de l'islam per la Mediterrània en què s'emmarca i per tant la conquesta i l'origen d'Al-Andalus, va conformar un espai reconegut com la Donar a l'islam. Les investigacions dels darrers anys han fet canviar la manera com entenem el procés d'islamització produït a la Mediterrània i gràcies a aquests avenços, no és vàlid analitzar els grans canvis que tenen lloc en aquests segles sense relacionar-ho amb el seu passat immediat.

El congrés organitzat per la Fundació CV MARQ amb les universitats d'Alacant i Autònoma de Madrid, així com pel Museu Arqueològic d'Alacant, compta amb la direcció científica de Teresa Ximénez d'Embún de la Fundació CV MARQ, Mª Teresa Casal García d'Universitat Autònoma de Madrid i Victòria Amorós Ruiz, d'Universitat d'Alacant.

Les sessions científiques abordaran una àmplia varietat de temes en relació amb els processos d'islamització i la seva materialitat, centrant-se la primera jornada en els canvis esdevinguts en espais de trànsit com la Península Itàlica o el Nord d'Àfrica, així com el reflex que aquesta activitat manifesta a les fonts escrites. La segona jornada posarà el focus d'atenció en les evidències d'aquesta materialitat a la Península Ibèrica, amb la presentació de treballs arqueomètrics de naturalesa diversa com l'estudi d'ADNa, el vidre d'origen oriental, la numismàtica i els precintes o la introducció de nous tipus ceràmics. Al llarg d'aquesta segona jornada s'analitzarà la transformació del paisatge urbà i rural amb especial atenció a allò que s'ha esdevingut a la capital cordovesa. Per a la tercera jornada s'espera una taula de debat i un tancament amb conclusions, amb què es donarà per finalitzada la trobada.

Més informació i inscripcions:

SEGLE VIII. Processos d'islamització i materialitat a la Mediterrània - Reunions Científiques MARQ (marqalicante.com)

VA