La X campanya d'excavacions a la Pobla d'Ifac se centrarà a consolidar les troballes d'anys anteriors

    

 

       La Diputació d'Alacant, a través del MARQ, impulsa la desena campanya d'excavacions arqueològiques a la Pobla Medieval d'Ifac en què participen més de 40 estudiants d'Arqueologia procedents de 15 universitats espanyoles i europees, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Calp.

         El diputat de Cultura, Juan Bautista Roselló, juntament amb les regidores calpines de Cultura, Educació i Joventut, Mª Pilar Cabrera, i Medi Ambient i Projectes Estratègics, Ana Maria Sala, el director del MARQ, Manuel Olcina, i l'arqueòleg José Luis Menéndez, que dirigeix les excavacions, van presentar l?inici de la campanya d?aquest estiu.

         Roselló va assenyalar que aquest any passarem a una segona fase molt important que és la de consolidació, per protegir tots els elements que s'hi han trobat. En aquesta edició s'iniciarà aquesta proposta a una zona de la muralla que està en pitjor estat de conservació, línia que seguirem els propers anys.

         Per la seva banda, Mª Pilar Cabrera va puntualitzar que hi ha actuacions previstes per apropar i fer accessible al públic els treballs arqueològics que es duen a terme a l'enclavament, concretament algunes visites amb públic infantil, així com difondre tota la informació que es genera al penyal amb conferències després de la campanya estival d'excavacions.

         La campanya, que es va iniciar el 1 de juliol passat, es prolongarà fins el proper 31 d'agost i té com a objectiu continuar amb el descobriment del sistema d'accés a la pobla, situat al Sector Oest del jaciment i descobert parcialment en edicions anteriors. A més, aquest any els esforços se centraran també en acabar de revelar un gran edifici, identificat com un Cos de Guàrdia, que es va descobrir a la campanya passada, així com el corredor d'accés.

          Així mateix, per conservar les restes descobertes aquests anys, la Diputació d'Alacant ha programat una actuació de consolidació puntual d'algunes estructures del recinte emmurallat que es trobaven en greu deteriorament. Els treballs se centraran en un llenç de la muralla Nord de sis metres de longitud, ubicat a les rodalies de la Porta d'Ifac, on es realitzarà una reintegració volumètrica per evitar futurs esfondraments i reforçar aquesta zona.

      El segon objectiu es concretarà a continuar amb la ampliació de l'àrea de la necròpolis, un espai situat a la façana de l'Església de la Mare de Déu dels Àngels, construïda entre els anys 1320-1340, un dels edificis emblemàtics del jaciment, descobert l'any 2008. Els treballs a la necròpolis aniran dirigits a finalitzar les excavacions a l'àrea funerària que ha ofert fins ara 48 tombes amb més de 75 inhumacions documentades.

         Finalment, José Luis Menéndez va puntualitzar que era fonamental, després de deu anys, començar un projecte de posada en valor de tota l'estructura i de tota la superfície excavada i descoberta, però primer calia atendre prioritats, com un fragment de la muralla que estava en mal estat i que constitueix un dels més ben conservats que tenim del recinte emmurallat, amb la qual cosa plantegem aquest any una actuació d'urgència

 
VA