Parcs arqueològics
La Diputació Provincial, mitjançant el MARQ i l'Àrea d'Arquitectura, s'encarrega de la gestió, custòdia, conservació i accés públic dels jaciments arqueològics alacantins de la Illeta dels Banyets (El Campello), el Tossal de Manises/Lucentum (Alacant) i el Pla de Petracos (Castell de Castells).
Encara que jurídicament no són parcs arqueològics, sens dubte, a aquesta figura respon la concepció de la seva posada en valor, l'objectiu de la qual és protegir i presentar aquests jaciments, de reconegut interès monumental, científic, històric i educatiu, integrant-los en el seu entorn, fent-los accessibles i comprensibles al visitant. Totes les intervencions realitzades es regeixen per la necessitat de garantir un equilibri entre els requisits científics (arqueològics i de restauració arquitectònica)i la funcionalitat didàctica, per això s'han seguit com a principis bàsics de restauració arquitectònica: la reversibilitat de l'actuació, la continuïtat de la forma i la mínima intervenció.
Actualment els “parcs arqueològics” segueixen sent objecte de noves actuacions de recerca arqueològica i subsegüent museïtzació de les àrees excavades. El MARQ ofereix al visitant els restes arquitectòniques consolidats i museïtzats, acompanyats de itineraris de visita accessibles, zones de descans o esbarjo enjardinades i informació a través d'audiovisuals i plafons explicatius amb textos -en diversos idiomes i en braille- i il·lustracions i codis QR que permeten accedir a continguts complementaris. A més, el MARQ organitza activitats, visites guiades, teatralitzades i esdeveniments de recreació històrica que contribueixen que aquests parcs arqueològics segueixin perfilant-se com a béns patrimonials de provat valor turístic-cultural per a la província dAlacant.
L'ILLETA DELS BANYETS
La Diputació Provincial ostenta la titularitat del jaciment arqueològic de La Illeta dels Banyets, obligant-se a la seva gestió, custòdia i conservació. Vinculat a la tasca investigadora del museu des dels seus primers temps, la seva posició estratègica al tram de costa que s'estén des de la Serra Gelada fins al cap de les Hortes, va fer del lloc arqueològic el lloc idoni per a la vigilància del trànsit marítim i el control de les rutes comercials i els recursos marins. Per això, nombroses cultures l'han ocupat de forma discontínua, des del Neolític a Època romana, i les restes que conserva al seu subsòl constitueixen un patrimoni fabulós, imprescindible per incrementar els coneixements sobre cadascun dels pobles que s'hi van assentar.
Tota aquesta riquesa patrimonial va propiciar que a 1978 el jaciment fos declarat Conjunt Històric-Artístic i Arqueològic, ostentant des de llavors el màxim grau de protecció que la legislació espanyola i autonòmica contempla, qualificant-se actualment com BIC La Diputació d'Alacantho adquireix el 1999 a fi d'assegurar la protecció de les estructures arquitectòniques exhumades en diversos moments del s. XX. Iniciats a 2000, els treballs de recuperació i museïtzació de les restes exhumades als 6.000 m² de l'altiplà superior del jaciment, van permetre oferir unes primeres visites guiades ja a 2004, culminant en 2006 el procés de posar a disposició de la societat aquesta instal·lació museística a l'aire lliure depenent del MARQ. El Bé Cultural, fins aleshores seriosament amenaçat, es beneficia des d'aleshores d'un procés de recuperació, consolidació i conservació de les restes i alhora es perfila com un nou espai de dinamització cultural, en paral·lel, es potencia la investigació i es dóna a conèixer en diverses monografies i articles especialitzats i de divulgació.
Més informació sobre el parc de la Illeta dels Banyets i les actuacions realitzades sobre ell, en aquest enllaç
TOSSAL DE MANISES/LUCENTUM
El jaciment arqueològic del Tossal de Manises és de titularitat estatal, encara que està molt avançat el procés de cessió gratuïta a favor de la Diputació que es va iniciar a 2013 per assumir, de forma permanent, la gestió, custòdia i conservació del Parc Arqueològic, unes comeses que ja fa a través del MARQ i de l'Àrea d'Arquitectura.
El Tossal de Manises és un dels jaciments arqueològics més importants de la Comunitat Valenciana. Solar d'una fortificació erigida en el marc de la II Guerra Púnica, que enfrontés a Carthago i Roma en sòl hispà, i de la ciutat romana de Lucentum, l'antiga Alacant, que destaca per ser una de les poques ciutats romanes ben conegudes, en no tenir construccions posteriors que l'afectin. Es localitza a la part superior d'una elevació (tossal) al costat del mar, que arriba als 38 metres d'alçada, a 3,5 km. del centre de la ciutat moderna, al barri de l'Albufereta. En l'actualitat conserva íntegra tota la superfície urbana (al voltant de 25.000 m²), encotillada per una muralla el perímetre de la qual fa uns 600 metres aproximadament. Després de l'abandó i el deteriorament de l'originària ciutat romana, s'instal·larà segles més tard, en una àrea del jaciment, una maqbara o cementiri islàmic.
Des de les primeres excavacions, fetes a finals del s. XVIII per Antonio Valcárcel, Comte de Lumiares, passarà temps fins que els anys anteriors a la Guerra Civil, gràcies al concurs de la Comissió Provincial de Monuments, J. Lafuente Vidal i F. Figueras Pacheco poguessin practicar noves excavacions. Als anys seixanta del s. XX, la avidesa urbanística amenaçava el jaciment, però la seva declaració com Monument Historicoartístic el 1961 pel Ministeri de Cultura va obrir un procés que va finalitzar en l?expropiació als propietaris particulars de l?àrea avui conservada. Eliminat el perill de destrucció, amb prou feines es van produir actuacions fins a l'any 1994, quan el Museu i lÀrea dArquitectura de la Diputació promouen una estratègia conjunta d'actuacions per a la recuperació, investigació i posada en valor, que culminaria en la seva obertura al públic el 1998, convertint el jaciment arqueològic a l'aire lliure en una oportunitat excepcional per al visitant de conèixer no només una etapa important de la història de la ciutat d'Alacant, sinó un espai excepcionalment conservat que reflecteix, a través de la superposició d'assentaments, les estratègies d'ocupació i desenvolupament urbà a l'Antiguitat. Un espai idoni per a la recreació històrica i un marc inigualable per al desenvolupament de altres iniciatives culturals.
Més informació sobre el parc del Tossal de Manises i les actuacions realitzades sobre ell, en aquest enllaç
PLA DE PETRACS
El Pla de Petracos conté un dels principals jaciments amb Art rupestre de la Comunitat Valenciana. Defàcil accés, la vostra visita permet gaudir d'un entorn natural alhora que apropar-vos a realitzacions artístiques pròpies de l'inici del Neolític. Descobert a 1980, s'inicien treballs en el propi santuari a 1997, ia 1998 es beneficia de la màxima protecció jurídica que li confereix formar part del Art Rupestre de l'Arc Mediterrani, reconegut aquest any per laUNESCO com Patrimoni de la Humanitat. Entre 2001 i 2003 es culmina la intervenció per a la protecció i difusió dels continguts d'Art Macroesquemàtic i d'Art Llevantino del conjunt de Pla de Petracos, mitjançant la millora de la tanca, cartelleria i accés.
A més, gràcies als convenis subscrits entre la Diputació Provincial i l'Ajuntament de Castell de Castells, s'ha habilitat un espai expositiu en una antiga casa que va pertànyer a una destacada família de la vila. La zona superior acull la Sala d'Art Rupestre, que es concep com a centre d'interpretació del Santuari on s'aborda el context cultural i el paisatge dels primers pagesos de les nostres terres. Però el centre ofereix també al visitant una Col·lecció Etnogràfica que a través d'objectes de diversa índole, cedits pels mateixos veïns, posen el visitant en contacte amb la vida tradicional de la muntanya alacantina i la pròpia història de la població. Un conjunt patrimonial que s'afegeix a l'oferta per potenciar el turisme interior en aquest municipi de la província.