TOSSAL DE MANISES

El Tossal de Manises és el solar de la ciutat romana de Lucentum, l'antiga Alacant, desenvolupada amb probabilitat a partir d'un assentament ibèric situat al cim. els 38 metres d'alçada, a 3,5 km del centre de la ciutat moderna, al barri de l'Albufereta.

És un dels jaciments arqueològics més importants de la Comunitat Valenciana, una de les seves poques ciutats romanes conegudes amb profunditat, i és declarat Monument Historicoartístic el 1961. Actualment conserva íntegra tota la superfície urbana (al voltant de 25.000 m2), encotillada per una muralla el perímetre de la qual fa uns 600 metres aproximadament.

Els orígens de l'assentament al turó es remunten, pels materials trobats, a finals del segle V o inicis del segle IV aC encara que coneguem poc aquesta primera fase d'ocupació, vinculada dubtosament només a escassos vestigis arquitectònics. a l'últim terç del segle III aC, moment en què es data la construcció d'una potent fortificació que envolta per complet el jaciment, dotada de torres i, en alguns trams, un antemural, que modificarà per sempre la faç del jaciment, determinant les construccions posteriors i fixant el perímetre de la ciutat posterior.

 

Destruïda aquesta primera fase urbana a la fi de la Segona Guerra Púnica, entorn de l'any 200 a. C., el Tossal viurà un llarg període d'abandó i deixadesa, que començarà a canviar a la fi del segle II a. C., quan s'evidencia un nou episodi constructiu en què es reedificaran les muralles, folrant les existents i erigint noves torres folrades amb carreus, completant el sistema defensiu amb la reestructuració de l'accés pel costat oriental, el de terra, en què es construirà una nova porta defensada per una gran torre i per un bastió de grans dimensions situat a l'extrem sud-est del jaciment.

A partir de mitjans del segle I aC s'inicia una important intervenció edilícia en què es reestructurarà tot el viari urbà. Durant el mandat d'August, el primer emperador romà, la ciutat adquirirà el rang de municipium (municipi), pel qual passarà a governar-se autònomament amb magistratures i institucions netament romanes, sent llavors quan s'atestigua històricament i epigràfica el nom de Lucentum. La ciutat presentarà durant finals del segle I aC i tot el segle I dC un període de certa esplendor, inaugurat amb la construcció del fòrum, dos espais termals públics, una nova porta d'accés a l'enclavament, sistema de clavegueram i almenys un temple, segons l'epigrafia, així com per l'extensió de la ciutat que depassarà els límits originals establerts per les muralles.




A finals del segle I dC comencen a fer-se palesos els signes de la decadència de la ciutat, iniciant-se un període que culminarà amb l'abandó definitiu i la desaparició de la ciutat al segle III dC, obeint aquest procés a raons econòmiques internes i de dinàmica regional. els voltants de l'antiga ciutat, el solar del jaciment serà ocupat, aquesta vegada com a espai funerari, entre els segles VIII i X dC, moment en què assistirem a la creació d'una maqbara (cementiri) caracteritzada plenament per la implantació del ritu funerari islàmic.

VISITA AQUEST JACIMENT

TOSSAL DE MANISES

El Tossal de Manises és el solar de la ciutat romana de Lucentum, l'antiga Alacant, desenvolupada amb probabilitat a partir d'un assentament ibèric situat al cim...

HORARI D'HIVERN

DE DIMARTS A DIVENDRES: 12:00h 

DISSABTES: 12:00 hi 16:00 h 

DIUMENGE I FESTIUS: 12:00h 

DE DIMARTS A DISSABTE
De 10:00h a 14:00h 
De 15:30 ha 17:30 h

DIUMENGE I FESTIUS
De 10.00 a 14.00 h

DILLUNS TANCAT

> Ús de calçat còmode i gorra/barret.

> Se suggereix proveir-se d'ampolla d'aigua i de protecció solar.


ORGANITZA LA TEVA VISITA

TOT L'ENTORN MARQ