PLA DE PETRACS

El Santuari del Pla de Petracos, situat al terme municipal de Castell de Castells, constitueix un dels exemples més destacats a tot Europa d'Art Macroesquemàtic i està declarat com a Bé d'Interès Cultural i Patrimoni de la Humanitat. La importància del jaciment porta la Diputació Provincial d'Alacant a posar-lo en valor mitjançant la millora dels elements de divulgació, protecció i dels accessos al conjunt, obres que van quedar inaugurades el 3 de març de 1998.

La institució provincial d'Alacant impulsa a través del Museu Arqueològic Provincial (MARQ) un programa de Rutes d'Art Rupestre que, sota la tutela de l'Administració autonòmica i amb la col·laboració del municipi de Castell de Castells, pretén millorar la protecció de les manifestacions artístiques , alhora que fomentar-ne el coneixement, facilitant l'accés i instal·lant panells explicatius.

El jaciment de Pla de Petracos pren el nom de la partida on es troba. Es tracta d'un conjunt d'abrics i una cova ubicada al marge esquerre del Barranc de Malafí, dins un marc geogràfic que queda delimitat pel mar i les serres d´Aitana, Mariola i Benicadell. El seu accés es realitza a través d´una pista rodada que partint del Km. 7 de la carretera de Benichembla a Castells de Castells, comunica la partida on es troba el jaciment amb el Terme de la Vall d'Ebo. 485 m sobre el nivell del mar.

Descobert el 1980, queda compost per vuit abrics, cinc dels quals presenten motius pintats en un vermell intens perfectament visibles. D'aquests, quatre, que resulten propers entre si, conserven representacions adscrites a l'anomenat Art Macroesquemàtic, manifestació vinculada al Neolític més antic, i un altre en conserva part d'una representació d'Art Llevantino, manifestació cronològicament posterior a les pròpies d'Art Macroesquemàtic.

La representació de la figura humana constitueix el tema central, destacant els orants, amb els braços estesos cap amunt. Davant seu, a uns metres de la paret rocosa sobresurt al terreny una gran pedra que podria tenir relació amb el significat de les representacions pictòriques.

Tot i la seva extensió reduïda, aquest jaciment és d'una gran importància per la seva àmplia seqüència cultural, ja que s'hi han identificat restes de l'Edat del Bronze, previs a les que conformen un assentament ibèric i els que queden d'una vil·la romana , a més de la presència de materials islàmics que ens parlen d'una ocupació, de caràcter esporàdic, a l'Època Medieval. la Illeta dels Banyets va ser un important port comercial, des del qual es dominaven tant les vies marítimes com les de penetració cap a l'interior.




Les primeres evidències d'ocupació es remunten a la prehistòria i, més concretament, al període Eneolític, en què els seus pobladors vivien en cabanes de planta oval de la qual han quedat algunes restes. Posteriorment, ja a l'Edat del Bronze, es construeixen dues grans cisternes parcialment excavades a la roca, al voltant de les quals s'han trobat soterraments i estructures d'habitació. A les tombes han aparegut punxons i punyals de metall, braçalets, poms i botons d'ivori, i alguns gots de ceràmica.

El següent nivell correspon a l'Època Ibèrica, del s. IV i part del III aC, una etapa de la qual es va desenvolupar un important poblat del qual únicament se n'ha excavat una part. Es pot observar, a banda i banda d'un carrer en el sentit longitudinal de l'illa: dos temples, magatzems i habitatges, alguns dels quals de gran complexitat arquitectònica. Aquest nucli, atesa la singularitat dels edificis i la riquesa i varietat dels edificis trobats es pot interpretar com un emporium, un lloc d'intercanvi comercial destacat. A terra ferma, a tocar de la torre d'època moderna, s'ha descobert un terrissaire per a la fabricació d'àmfores ibèriques, del qual s'han excavat diversos forns.

 

Al costat d'aquestes figures, que de vegades conformen grups o parelles, abunden motius geomètrics, sobresortint aquells serpentiformes o meandriformes formats per gruixudes bandes sinuoses de desenvolupament vertical.

El Pla de Petracos és un dels millors jaciments amb art rupestre de la Comunitat Valenciana. En els temps en què es van realitzar les pintures era un santuari: un lloc de trobada i culte de gent unida per profundes creences, en què la fertilitat i la fecunditat, el cicle agrícola o els vincles familiars cobraven un protagonisme especial.

Aquest santuari d´Art Macroesquemàtic, declarat Bé d´Interès Cultural i Patrimoni de la Humanitat, es troba en un paratge esplèndid. La seva visita és una magnífica oportunitat per gaudir de la natura en un entorn privilegiat.

Actualment, el santuari del Pla de Petracos és un lloc habitual de visita i un dels centres turístics més importants d'aquest entorn muntanyós de l'interior de la província d'Alacant, que ha generat una gran riquesa per als municipis de la zona com ara Castell de Castells. La posada en valor del jaciment permet gaudir, aprendre i comprendre l'art macroesquemàtic amb un equipament cultural d'importància excepcional. 


VISITA AQUEST JACIMENT

PLA DE PETRACS

El Santuari del Pla de Petracos constitueix un dels exemples més destacats a tot Europa d'Art Macroesquemàtic i està declarat com a Bé d'Interès Cultural i Patrimoni de la Humanitat...

HORARI D'HIVERN

DE DILLUNS A DIVENDRES
Només visites concertades al tel: 965 518 067

DIVENDRES I DISSABTE
De 11:00 ha 13:00 hi de 17:00 a 18:00 h 

DIUMENGE
TANCAT 

> Ús de calçat còmode i gorra/barret.

> Se suggereix proveir-se d'ampolla d'aigua i de protecció solar.


ORGANITZA LA TEVA VISITA

TOT L'ENTORN MARQ