MARQ Alicante utiliza cookies propias y de terceros para mejorar su experiencia de navegación
y realizar tareas de analítica. Si continúa navegando, entendemos que acepta nuestra política de calidad y de cookies.
Fes clic sobre les imatges per a accedir a cada taller
MATERIAL COLLARET I BRAÇALET ROMANO
Les dones romanes, especialment les dames d'alt nivell social, es decoraven amb joies i altres adorns. Com en l'actualitat, els havia de molt diferents tipus: pendents, collarets, anells, braçalets, diademes, fermalls, agulles per al pèl, etc. Les més benvolgudes eren sens dubte les peces fetes en or. I, potser, les més vistoses eren els collarets i els braçalets (polseres) perquè s'emportaven en els llocs més visibles, el pit i l'avantbraç. T'agradaria lluir les teues pròpies joies romanes? No et preocupes si eres un xic, sempre li les pots regalar la teua mare o a la teua avieta.
Necessitarem:
Passos:
1. Començarem pels braçalets, agafarem el cartó i li farem un tall de dalt a baix.
2. Ho folrarem amb el material que desitgem, jo per exemple el faig amb paper albar per a donar-li aqueix toc metal·litzat, encara que també podria ser amb una cartolina i pintar-la d'un color platejat o daurat.
3. Una vegada que està llest, comencem a decorar-la, podem fer formes geomètriques o qualsevol altre tipus de dibuix que ens agrade.
4. Ara farem el collaret, agafarem un foli i farem la forma que ens agrade, podent fer-se la part central més ampla per a poder-la decorar més o fer-ho tot igual de fi. Una vegada que ho tinguem, ho retallarem i mirarem com ens quedaria posat. Si ens cau el collaret haurem d'allargar una mica més el collaret.
5. Ho calquem en la cartolina una vegada que tinguem la mesura exacta i retallem. Ara que ho tenim podem començar a decorar igual que amb els braçalets.
.........
LAUREA ROMANA (CORONA DE LLORER)
La "láurea" és una corona de llorer que es concedia als generals romans victoriosos en una guerra o una batalla important. No sé si sabràs que en els Jocs Olímpics de l'antiga Grècia, als guanyadors se'ls concedia com a premi una corona d'olivera. Perquè els romans van continuar aquesta tradició, però amb fulles de llorer. Si vols saber una cosa curiosa, de la paraula "láurea" prové el nom de "Laura". I segur que també hauràs sentit la paraula "llorejat" o "llorejada", un adjectiu que s'usa quan una persona ha sigut premiada o condecorada. Ara realitza una corona de llorer i, si la fas molt bé, col·loca't sobre el teu cap la teua pròpia corona, t'ho mereixes!
Materials
-Fulles de llorer o qualsevol material, a poder ser daurat, tipus goma EVA, cartolina, tela, etc.
-Pinzell
-Pintura líquida, tipus tempera o acrílic, roja i daurada
-Una diadema o fil d'aram
-Cinta tipus ras
-Cola blanca o similar
-Boletes de porex o alguna polsera o collaret de comptes esfèrics, de plàstic
-Llapis
-Cartolina
-Tisores
Realització
Donarem una primera capa de color roig a les nostres fulles de llorer, això incrementa la qualitat del daurat posterior. Però no és imprescindible.
Normalment, si hem escampat bé la pintura, quan hàgem pintat l'última podrem continuar el treball amb la primera, ja que s'haurà assecat.
El pintat sempre serà per tots dos costats de la fulla, anvers i revers.
Quan totes les fulles estiguen seques, començarem el procés de daurat.
Donarem tantes capes de daurat, per tots dos costats, com creguem convenient, fins a aconseguir la tonalitat desitjada.
No sempre, amb una primera capa de daurat, s'aconsegueix el to que volem.
Mentre van assecant les diferents capes de pintura podem anar avançant el treball i reprenent les fulles a mesura que anem fent passos.
Pintarem les boletes de porex, o en defecte d'això les d'algun collaret o polsera de comptes, en to daurat, i les deixarem assecar.
Farem l'armadura de la nostra laurea amb el fil d'aram i SEMPRE sota la supervisió i ajuda d'un adult, o bé usarem una diadema. Folrarem l'armadura amb la cinta. Si és d'una tonalitat groguenca, ocre, daurada, etc, millor.
En el cas d'usar diadema, també la folrarem, per a facilitar el pegat de les fulles. Si aquesta ja ve folrada, no faria falta.
Anirem observant les fulles i si estan seques i al nostre gust, començarem el procés de pegat.
Moltíssima paciència. RECORDEM LA IMPORTÀNCIA DEL TEMPS D'ASSECAT.
Agruparem les fulles en dos blocs, intentant que les grandàries d'aquestes estiguen ben repartides.
Començarem a pegar pel frontal, és a dir, per la part de l'armadura o diadema que queda oberta.
En els extrems pegarem, de dos en dos, les fulles més grans, i anirem pegant cap endarrere, la qual cosa serà el clatell, en disminució de grandària.
Una vegada estiguen totes pegades, pegarem les boletes daurades repartint en raïms de dos o tres en les juntes de les fulles i alguna solta damunt d'alguna fulla.
Quan estiga tot sec ja estaria la nostra laurea acabada.
NOTA: En cas de no voler usar llorer, tenim l'opció de fer patrons de fulles amb la cartolina i portar-los a materials com la goma EVA, cartolina daurada, teles, …
..............
TALLER DE ROMA: LUCERNA
Has pensat alguna vegada com s'il·luminaven els romans a l'interior de les seues cases? Usaven unes *lamparitas d'argila anomenades "llucanes". Les llucanes podien ser de grandàries diferents i d'altres materials, com el bronze. Però totes elles tenien un depòsit per a contindre el combustible (oli), un canal per a col·locar la metxa i una ansa per a subjectar-la i transportar-la. Les llucanes podien ser decorades amb representacions mitològiques, escenes de gladiadors o motius cristians (com a encreuaments). Ara que ja saps una mica més sobre les llucanes, realitza una d'elles. I et cuidat amb no cremar-te!
Materials:
-pasta de sal ( 1tassa de farinablanca+mitjatassa de sal+aigua mesclar fins que es forme la pasta)
-escuradents
Procediment:
-Donar forma a la pasta de lucerna, es col·locaràdamunt de la taula pressionant una mica la pasta
fent un cercle i acabant en punta. Si es vol es pot reservar una mica de la pasta de sal per a fer les
anses a banda i banda .
- Ambl'escuradents es faran dos forats un en la part de la punta i un altreenmig del cercle.
- Desprésdibuixarem un cercle i dinsd'aquestfaremelspètals de la flor .
- Deixaremassecar i jaestariallesta la nostra lucerna romana.
........
TALLER: MOSAIC ROMÀ
Sapsquèés un mosaic? El mosaicés un treballdecoratiu que consisteix a cobrir el sòlamb un dibuixrealitzat a base de diminutspoals de pedra de diferentscolors. Cada trosset de pedra, d'aproximadamentmigcentímetre, es diu “tessel·la”. La paraula “mosaic” deriva del termellatí opus musivum, que significa “obra inspirada per les Muses”. Ara que jasapsaixò, imita un mosaicromà, peròambaltresmaterials, i ... que t'inspiren les Muses !
Per a fer el nostremosaic NECESSITAREM:
Cartolines de colores/recortes de revista/folios blancspintats de colors
Tisores
Regla
Llapis
Pegament de barra
PASSOS que s'ha de seguir:
Si teniu plastificadora a casa, o prouzel, podeu plastificar-ho i inclúsferunsdivertitsportagots o el que se vos ocórrega!
Que disfruteu!
...............
En aquesta ocasió representarem un altre ídol molt habitual en la nostra Prehistòria. Es tracta del "ídol tremuja", un tipus d'ídol que es realitzava en pedra o *márfil. La seua forma és molt senzilla i fàcil d'identificar: té forma allargada però amb un estrenyiment en la part superior per a indicar la separació del cap i el cos. Com a resultat, la part inferior de l'ídol és més ampla i gruixuda que la superior. En alguns casos, aquests ídols representaven dones perquè es decoraven amb pits. Així que ànim i pel teu ídol tremuja.
MATERIALS:
1. 1 Got de farina
2. 1/2 got de sal
3. 1 got amb aigua
4. 1 taper
5. 1 bol
6. 1 cullera
PASSOS:
1. Agafem un bol i posem el got sencer de farina. Després tirem el 1/2 got de sal i movem tot junt per a mesclar-ho.
2. Comencem a tirar aigua a poc a poc i anem movent-ho. D'això no hi ha cap mesura. Anirem afegint confirme vegem que encara ens fa falta.
Quan vegem que comença a quedar tot com una bola llavors ho tindrem llest.
3. Una vegada que tenim tots els ingredients posats poden ocórrer-nos 2 coses:
3.1 Es clivella la massa per falta d'aigua, per la qual cosa posarem una mica més
3.2 Veiem que la massa queda molt blana i pastosa, per la qual cosa afegirem grapats xicotets de farina.
4. Introduirem la massa en un taper amb tapa i ho fiquem en la nevera durant 30 min.
5. Una vegada transcorregut el temps, la traiem i ja podem començar a treballar-la sense cap problema.
Farem la tècnica del xurro, fent forma redona i amb les 2 bases planes (a dalt i a baix).
6. Fem una clivelles per a marcar la separació del cap i del cos.
7. Una vegada acabat el nostre ídol tremuja, deixarem assecar-lo durant 2-3 dies. Cal tindre-ho en un lloc on tinga ventilació però no posar-lo al sol ni en llocs humits.
* nota: Poden posar-li colorant una vegada feta la massa per a quedar de color, encara que nosaltres estem fent una representació imitant l'ivori, per això, el color blancos.
....
Saps què és l'"aixovar"? L'aixovar són els objectes personals, normalment, peces de valor i joies, que pertanyen a una persona. A vegades, els arqueòlegs usen aquesta paraula per a referir-se als objectes que es troben en les tombes i que són propietat de les persones enterrades en aquestes tombes. Nosaltres ens referirem als objectes personals i d'adorn que s'usaven en vida, com per exemple, els que usava una rica dama ibera. I en concret, ens centrarem en els "rodetes" o peces circulars que adornaven el tocat d'una dona ibera. Aquests rodetes es col·locaven a banda i banda de la cara i probablement servia per a recollir i, alhora, adornar el cabell. Potser estaven fets de fusta i formaven part de l'adorn femení, juntament amb una diadema i el mantell que cobria el cap. Coneixes alguna famosa escultura en la qual apareguen aquests rodetes laterals? ... En la Dama d'Elx! També en la Dama de Cabezo Lucero (Guardamar del Segura), que s'exposa en el MARQ. Ara ja et pots adornar com ho feia una dama ibera i... qui sap? Potser et confonen amb la Dama d'Elx.
Materials:
1. Dues tapes circulars de plàstic d'un recipient o una cosa similar (cartó o material
prou consistent)
2. Cartolina
3. Llapis
4. Regla
5. Compàs
6. Tisores
7. Llana o cordó
8. Pintura daurada (en cas de voler pintar les bases dels estotjos)
9. Pinzell
10. Cola
11. Goma EVA o alguna tela o material daurat/metal·litzat
12. Diadema
Realització:
Amb una de les tapes circulars, que seran les bases dels nostres estotjos, dibuixarem sobre la cartolina la seua circumferència dues vegades.
Abans de començar amb els patrons, i una vegada fetes les circumferències, pintarem les nostres bases amb la pintura daurada (això és opcional).
Reprenent les circumferències fetes en la cartolina, una d'elles la deixarem circular i a l'altra, ajudant-nos del compàs, li farem una altra circumferència, més xicoteta, en el centre. Amb la regla, anirem traçant línies des de l'exterior de la circumferència xicoteta fins a la circumferència gran. Això farà que, quan retallem els nostres patrons, un siga circular i a l'altre aconseguim donar-li una forma helicoidal (hèlice), retallant trams alterns (un sí un no), fins a aconseguir la forma d'un engranatge, per dir-ho d'alguna manera.
Si volem donar una mica més de relleu als nostres estotjos, podem aprofitar la circumferència xicoteta, feta amb el compàs, realitzant-la de nou en cartolina per a aconseguir un nou patró. Això farà que afegim volum al nostre resultat final.
Una vegada tinguem llestos els patrons, els dibuixarem sobre la goma EVA o els materials triats. Retallarem les nostres formes definitives i les reservarem per al seu muntatge.
Prepararem els patrons, en cartolina, del que seran els nostres penjolls, els retallarem, els dibuixarem sobre el material triat i retallarem les peces definitives.
Començarem a muntar els nostres estotjos pegant les bases circulars als cercles de goma EVA. Posteriorment la forma helicoidal damunt i per a acabar el cercle xicotet en el centre.
Pegarem els nostres estotjos a banda i banda de la diadema.
Tallarem dos trams de llana o cordó, un més llarg que l'altre, per a muntar els nostres penjolls i començarem pegant les peces més grans en el tram més llarg i les més xicotetes en el curt.
Podem reutilitzar les pestanyes rebutjades de la forma helicoidal dels nostres estotjos per a afegir a manera de granadura als nostres penjolls.
Amb això tindríem acabat el nostre aixovar de Dama Ibera.
NOTA: És important respectar els temps d'assecat de la cola. Per contra es desmuntarà tot,
...
Els ibers i les iberes eren grans mestres artesans, i entre els seus treballs de manufactura cal destacar la cistelleria. Feien tot tipus de cistelles i altres objectes com a estores o, possiblement, calçat, utilitzant solament l'espart. En el MARQ pots veure les petjades impreses sobre el fang d'una estora d'espart que decorava l'entrada d'un habitatge iber i les restes conservades (semi carbonizats) d'una trena d'espart.
En aquest taller descobrireu com es començaria a elaborar una cistella (solament la base) d'espart, de la mateixa manera que feien els nostres avantpassats ibers. Però com ja sabeu, ens servirem dels materials que tinguem per casa.
MATERIALS:
1. Algun tipus de corda o cordell gros
2. Fil
3. Cua blanca
4. Cartó
5. Tisores
6. Pinzell
PASSOS:
1. Tallar 3 trossos de corda de 1m aproximadament
2. Lligar les 3 cordes per un extremamb un tros de fil.
3. Fer una trena ben ajustada. Al acabar-la, lligarl'extrem final amb un altretros de fil.
4. En un tros de cartó, començar a apegar amb cua blanca la trena fent una espiral (la trena ha d'apegar-se plana i sense deixar espais, de manera que al final quede un cercle)
5. Deixemassecar.
6. Una vegada sec, retallem el sobrant de cartó. El resultat final ha de ser una espècie de portagots o posaplats. Depenent de la longitud de la trena, podeu fer les vostres “bases de cistella” de diferents grandàries per a donar-li la utilitat que vullgau.
Podreu comprovar que el treball del trenat no és res fácil...así que imagineu treballar amb espart!
Fins a la próxima amics i amigues!
…..
Com ja sabràs, els ibers no van inventar l'escriptura. Ells només la van copiar dels grecs, que venien ací a comerciar. Aquest alfabet iber, amb algunes lletres copiades dels grecs, se'l coneix com a escriptura “greco-ibèrica”. En aquella època no existia el paper, per la qual cosa només ens ha arribat aquesta escriptura en forma de breus inscripcions sobre trossos de ceràmica (com en La Illeta dels Banyets de l'el Campello) o sobre làmines de plom, com els exemples de la Serreta d'Alcoi. Aquests "ploms" tenien escrits textos de tipus comercial, potser contractes. Ara que ja saps més, fes la teua pròpia inscripció i escriu la paraula que tu vulgues, per exemple, el teu nom o cognom. Per a això ajuda't d'aquest quadre.
Materials:
1tassa de farina blanca+ mitjatassa ix fina + aiguafins a aconseguir la pasta de sal
Un recipienton mesclar elsingredients
Escuradents
Procediment :
Mesclar la farina , la sal i l'aigua i pastar fins a aconseguir la pasta de sal
Després donar a la pasta de sal forma de placa
Ambl'escuradentsrealitzar la inscripció, el nom o l'alfabetsencer .
Deixarassecar i pintar opcional.
....
Els guerrers ocupaven un lloc molt important en la societat dels ibers. Segur que ja coneixes l'arma més original i característica dels ibers: la falcata. Però, al fet que no saps com era l'escut d'un guerrer iber?, i saps com es deia? Es anomenava "caetra" i era redó i de xicotetes dimensions. Vols tindre la teua pròpia caetra? En aquest taller podràs realitzar un escut iber.
MATERIAL ESCUT ÌBER
Necessitarem:
1. Goma eva, foli, cartolina
2. Tisores
3. Cola o fixo
4. Paper albar
5. Retoladors
Passos:
1. Agafem alguna paella, o alguna cosa que tinguem de forma redona. En la cartolina, goma eva, foli, cartó, etc. dibuixarem el circule de la grandària que vulguem. Una vegada que ho tinguem ho retallem
2. Agafarem un altre tipus d'objecte per a fer una segona esfera molt més xicoteta. Farem el circule i ho tornem a retallar.
3. El segon circule que hem fet, el folrem amb paper albar simulant el seu color platejat o pintant-ho de gris.
4. Farem algun tipus de decoració per a pegar-la al voltant del nostre escut, pot ser pintat amb retolador o fent algunes figures amb goma eva o foli.
5. Pel revers de l'escut, amb un tros de cartolina, foli, etc farem l'agafador, folrant-lo si ho desitgem d'un color platejat o pintant-lo per a donar-li un aspecte més real.
....
Sabies que les primeres monedes que apareixen en les nostres terres són d'època ibèrica? Són monedes de plata i bronze i les van portar ací els grecs i els cartaginesos. Això significa que les nostres primeres monedes venen de fora i que els ibers les van copiar perquè servien per a pagar als guerrers i soldats. La moneda que després van fabricar els ibers tenia representada, per una cara, la figura d'un cap masculí i, per l'altra, un genet a cavall (normalment amb una llança), acompanyat de la inscripció en lletra ibèrica del nom de la ciutat on es va fer. Ara que ja saps com eren, encunya la teua pròpia moneda... i no t'oblides d'escriure la paraula Saiti, que és l'única ciutat ibera del nostre entorn que fabricava moneda.
MATERIALS:
1. 1 Got de farina
2. 1/2 got de sal
3. 1 got amb aigua
4. 1 taper
5. 1 bol
6. 1 cullera
7. Colorant alimentós, pebre, canyella, etc
8. Escuradents
PASSOS:
1. Agafem un bol i posem el got sencer de farina. Després tirem el 1/2 got de sal i movem tot junt per a mesclar-ho.
2. Comencem a tirar aigua a poc a poc i anem movent-ho. D'això no hi ha cap mesura. Anirem afegint confirme vegem que encara ens fa falta.
Quan vegem que comença a quedar tot com una bola llavors ho tindrem llest.
3. Una vegada que tenim tots els ingredients posats poden ocórrer-nos 2 coses:
3.1 Es clivella la massa per falta d'aigua, per la qual cosa posarem una mica més
3.2 Veiem que la massa queda molt blana i pastosa, per la qual cosa afegirem grapats xicotets de farina.
4. Introduirem la massa en un taper amb tapa i ho fiquem en la nevera durant 30 min.
5. Una vegada transcorregut el temps, la traiem i ja podem començar a treballar-la sense cap problema.
6. Agafem un tros de massa, el que necessitem per a fer una moneda, pot ser la grandària que cadascun ho desitge, és important recordar que si és molt fina, la moneda quan s'asseque pot trencar-se.
Afegir-li si voleu algun tipus de colorant alimentós, pebre, canyella o un altre per a donar-li un toc antic.
7. Esclafar la massa triada i li donarem forma redona. Una vegada que la tinguem, amb un escuradents farem clivelles o marques, fent el dibuix seleccionat.
8. Una vegada fetes la monedes, les deixarem assecar durant 2-3 dies i ja estaran llestes per a començar a jugar amb elles.
......
INTRODUCCIÓ
Per a la realitzaciód'este taller NECESSITAREM:
Un tros de cartó (per exemple, d'unacaixa de sabates o d'unacaixa de cereals)
Cordell o llana (també podeuutilitzardrapet o tallar fines tires d'unasamarretavella)
Zel
Tisores
ElsPASSOS QUE S'HA DE SEGUIRsónelssegüents:
Espere que vos agrade teixir a màcomelsibers i les iberes i vos isquen unes magnífiquescreacions.
Que disfruteu!"
....
TALLER IBERS: EXVOT
Els exvots són ofrenes que feien els ibers als seus déus per a obtindre un favor o do. Aquestes ofrenes podien ser figuretes de bronze o d'argila representant guerrers, animals o parts del cos, aliments o substàncies aromàtiques. Els exvots es depositaven en els santuaris i temples. A la nostra província s'han trobat exvots en forma de figuretes de fang que representen el cap d'una persona amb certs defectes físics, potser realitzades així amb tota la intenció . T'agradaria fer un exvot? Fes un que represente el cap d'una persona. No et preocupes si no t'ix molt bé, als ibers tampoc els eixia perfecte, com et déiem, algunes figures tenen trets defectuosos.
Materials :
- pasta de sal ( 1 tassa de farina +mitjatassa de sal + aiguafins a aconseguir la massa)
- escuradents
- pincel
- pintura blanca i taronja per a obtindre color de la ceràmica.
- Recipient per a la pintura.
Procediment:
- Dividir la pasta de sal en dues boles , una xicoteta que servirà per a fer les orelles i elsulls i la gran
- per a donar la forma al nostreexvot.
- Esclafar sobre la taula la pasta i donar-li forma de cara.
- Pressionarambelsdits per a ferelsforatsonaniranelsulls.
- Anardonant forma al nas , les celles , la boca ambelsditspressionant i modelant a poc a poc.
- Utilitzarl'escuradents per a fer el pèl .
- Deixarassecar.
- Aplicar la pintura.
....
En aquest taller reproduirem un "ídol placa" tal com ho feien els nostres ancestres del Calcolític. Aquest tipus d'ídol solia realitzar en una mena de pedra anomenada esquist. La seua forma era rectangular o lleugerament irregular formant un trapezi, i sempre eren planes, com indica el seu nom. A vegades, es volia indicar clarament el cap i per a això l'extrem superior adoptava la forma d'apèndix o sortint triangular o rectangular. Els ídols placa podien tindre dues *aguajeros per a penjar ... cuidat! no els confongues amb els ulls! ja que aquests es realitzaven amb incisions sobre la superfície de la placa. Ah! I no t'oblides de decorar la placa amb línies o triangles. També la pots pintar. Tingues en compte que la decoració que faces sobre ella indicaria el mantell o la peça de vestir que portava l'ídol.
Materials:
-pasta de sal ( 1tassa de farinablanca+mitjatassa sal fina+aiguafins a formar la pasta)
-escuradents
-pintura negra i blanca
-pinzell
Procediment:
-Esclafem la nostra pasta de sal per a deixar-la plana , no gaire fina .
-Ambl'escuradentsdibuixem la forma de l'ídolmarcantbé i retirem el que sobre.
-Decoremambl'escuradents sobre l'ídol.
-Deixemassecar , i una vegada sechopintem .
Hola amics, és el moment d'imitar una màscara prehistòrica. Sabeu què és una "màscara"? És un objecte molt simbòlic, és a dir, carregat de misteri, amb el qual es cobrien la cara o el cap en rituals sagrats acompanyats de càntics i de danses. No coneixem el seu significat exacte, però si que sabem que l'usaven els xamans, possiblement per a tindre èxit en la caça, per a contactar amb els déus o els avantpassats de la tribu, per a curar malalties o interpretar els somnis. Qui ho sap? La veritat és que la màscara serveix per a tapar el vertader rostre i assumir una altra identitat, potser la d'un animal poderós o un ser sobrenatural. Nosaltres imitarem una màscara amb els trets d'un ídol tatuat, com els de l'exposició del *MARQ "Ídols. Mirades Mil·lenàries". D'aquesta forma nosaltres mateixos ens convertirem per uns moments en un "ídol".
máscara ceremonial from MARQ Arqueológico de Alicante on Vimeo.
-Goma EVA, cartó o paper consistent
-Llapis
-Tisores
-Témpera o acrílic (En defecte d'això llapis de color o retoladors)
-Pinzell
-Paper kraft o similar
-Fil de cànem o un altre tipus de fil o cordó amb una mica de
gruix
-Cola
-Un tros de goma (Per a poder subjectar la nostra màscara al
capdavant una vegada acabada
Dibuixarem la nostra màscara sobre la goma EVA o cartó.
Ens podem ajudar d'un esbós abans de dibuixar la definitiva.
La retallarem i dibuixarem els tatuatges facials.
Sols radiats al voltant dels ulls i línies corbes en celles
i pòmuls.
Per a la decoració facial també podem ajudar-nos d'un
disseny previ.
Una vegada realitzats els tatuatges facials repassarem el llapis amb pintura líquida o en defecte d'això amb pintures de fusta o
retoladors.
Tallarem tires de paper *kraft per a simular espart.
Trenarem algunes per a decorar en els laterals i fins i tot, si volem, per a decorar la zona del mentó (barbeta).
Altres tires les arrugarem una mica i agruparem per a formar el
nas. Aquestes tires agrupades les nuarem amb fil de cànem o
qualsevol fil/cordó similar.
Pegarem el paper trenat en laterals i l'agrupat amb lligams en la zona nasal fins al front i deixant un plomall eixint per dalt.
Respectem el temps d'assecat de la cola.
Per a acabar, col·locarem la goma i podrem gaudir de la nostra màscara.
...
kalathos íbero from MARQ Arqueológico de Alicante on Vimeo.
Materials:
-Recipient cilíndric/tubular, a poder ser de cartó
-Metre i regla
-Paper kraft o similar
-Cartolina
-Compàs
-Tisores
-Cola/cola blanca
-Llapis
-Pintura líquida (Témpera o acrílic) negra i roja o en defecte d'això retoladors i/o
pintures de fusta
Realització:
Prendrem mesures al nostre recipient i les marcarem en el paper, deixant un centímetre i mig, al llarg, tant a dalt com baix i a l'alt en un dels laterals. D'aquesta manera farem les solapes/pestanyes per a pegar al recipient.
Dibuixarem sobre la cartolina la boca del nostre recipient i amb el compàs dibuixarem un cercle concèntric, major, d'un centímetre i mig.
Retallarem el cercle, per fora i per dins, i pegarem en el paper.
Amb el compàs, de nou farem cercles concèntrics al de cartolina. Tots dos de centímetre i mig. Un extern i un altre intern.
Retallarem la tira de paper que folrarà el nostre recipient i també el cercle, respectant el centímetre i mig de paper que hem deixat en la part externa i en la interna, per a generar les pestanyes, ja que l'extern folrarà el cercle per baix i l'intern servirà per a unir mitjançant aquestes solapes a la boca del recipient.
Una vegada tinguem tot llest, amb el llapis començarem a dibuixar, sobre el paper, la decoració ibera que hàgem triat. La dibuixarem sense haver pegat ni unit les peces. És una forma més còmoda de treball.
Ara bé, una vegada dibuixada la nostra decoració, arriba el moment de pegar la tira de paper al recipient i el cercle a la seua boca. Sempre ajudant-nos de les pestanyes generades.
Una vegada muntat el nostre kalathos, arriba el moment de donar-li color.
Si disposem de pintures líquides afegir a quatre parts de roig, una de negre, i així aconseguirem un color vermell fosc més adequat per a la decoració de la nostra peça.
Donant per fet que utilitzarem únicament aqueixos dos colors per a decorar.
Negre i vermell fosc/roig.
Una vegada hàgem donat color a la nostra decoració tindríem llest el nostre kalathos.
NOTA: Hem de respectar el temps d'assecat de la cola/cola abans de començar a donar-li color. En cas contrari se'ns desmuntarà la peça.
....
Un "ídol" és una imatge que té la forma de la cara o del cos humà. Són objectes sagrats creats fa uns cinc mil anys amb la finalitat de representar als avantpassats o als caps ancestrals de les comunitats que els van fabricar. En els ídols, la part del cos humà que més habitualment es mostrava eren els ulls, per a donar-li a l'objecte una aparença més humana. Els ulls se solien representar en forma de dos sols (ulls-sols) i es realitzaven sobre ossos llargs d'animals, *cilíndros de marbre o plaques de pedra. T'atreveixes a representar el teu propi ídol oculat? Ah... i manten els "ulls" ben oberts.
pasta de sal ( 1 tassa de farina blanca+ mitja tassa de sal fina+ aigua fins a aconseguir la massa)
escuradents
Fer amb la pasta de sal un cilindre.
Decorar amb l'escuradents fent els ulls *soliformes , els tatuatges facials i el pèl.
Deixar assecar
...........
Els ídols oculats cilíndrics es realitzaven a pedra o en ós i seríen objectes amb un carácter sagrat, possiblement, representaven als avantpassats de les comunitats del Neolític y Calcolític.
La cara apareix en els ídols amb una grandària gran per a indicar que és molt important. La part més important de la cara són els ulls. Els ulls es representen com dos grans sols ( ulls-sols). Al costat dels ulls a vegades hi ha unes línies corbes que indiquen les celles o marques d'un tatuatge. el nas s'indica molt poques vegades.
Per a nosaltres també pot ser un element molt important perquè dins d'ells podem guardar els nostres "útils" d'estudi.
video porta lápices from MARQ Arqueológico de Alicante on Vimeo.
3 rotllos de paper higiènic
paper de cuina
aigua
cola blanca
pintures (temperes, aquarel·les, ceras...) o
retoladors
tros de corda o cordell
pinzell
tisores
cinta doble cara
Preparem la mescla d'aigua i cola blanca (a parts iguals) .
Tallem amb les tisores dos dels rotllos a diferents altures.
Forrem els rotllos de paper higiènic apegant trossos de paper de cuina amb la mescla de cola i aigua amb l'ajuda d'un pinzell.
Deixem assecar.
Una vegada llestos, els pintarem d'un color blanc os, beix, o simplement blanc amb un toc groc.
Deixem assecar.
Ara arriba el moment de fer-li a cada un dels nostres “idols” els seus característics “ulls-sol” i el maquillatge facial. Ho podem fer bé amb retolador, o bé amb pinzell.
Finalment, unirem entre si als nostres tres “idols” amb cinta doble cara.
Per a reforçar la unió, i donar-li un toc decoratiu, li lligarem al voltant un tros de corda o cordell.
I ja tindríem fet el nostre portallapis prehistòric per a organitzar les nostres pintures.
Espere que vos agrade!
................
Durant la Prehistòria elaboraven útils per caçar. Donaben forma a cants de sílex, mitjantçant colps.
Aquestes eines permetien treballar la fusta realitzant llances apuntades amb les quals abatien les preses. Amb el temps les llances es van elaborar de fusta i os i foren armades amb azagaias i amb puntes lítiques. Amb l'arribada dels metalls es van realitzar també puntes de fletxa que es van destinar a la caça.
Les puntes de les llances i de fletxes es lligaven a l'asta de fusta amb l'ajuda de "cordes" que fabricaven amb els tendons dels animals caçats. Possiblement feien una osca a l'extrem de l'asta per a introduir una mica la part posterior de la punta de sílex i després es lligava, embolicant-la al voltant amb la corda. Això es pot comprovar bé en el cas de les puntes de fletxa que, normalment, disposaven d'un "peduncle" que entrava en la fusta de l'asta.
taller a la caça from MARQ Arqueológico de Alicante on Vimeo.
Necessitarem:
Passos:
..................
Els primers indicis de la metalurgia a l’Edat del Coure a les terres d’Alacant s’asocien a un tipus de ceràmica especial i característica de l’Occident d’Europa que es denomina Campaniforme.
Aquesta ceràmica te forma acampanada amb una decoració característica aconseguida a base de motius impresos o incisos, entre els quals predominen bandes horitzontals i els triangles. Apareixen en poblats situats en el pla, en nous assentaments disposats en els alts del turons i en coves d’enterrament.
Tot aquest conjunt de peçes es vincula a un temps que, prenent la denominació de Campaniforme (2500-2300 a.C.), anuncia les característiques pròpies de l’Edat del Bronze.
Taller bol campaniforme from MARQ Arqueológico de Alicante on Vimeo.
-Argila o, en defecte d'això, plastilina
-Eines/elements amb punta:
Punxons, broquetes, escuradents, burins, llapis, bolígrafs, etc
Una vegada aconseguit el bloc d'argila o plastilina, començarem a treballar segons la grandària del material del qual disposem.
I amb això tindríem llest el nostre bol campaniforme.
NOTA: En cas de fer us d'argila deixar assecar el temps suficient, en un lloc ventilat i a mig-ombra. Mai sota sol directe.
..........
Amb el Neolotíc apareix la ceràmica, amb una gran varietat de recipients destinats a cuinar aliments y contindre aigua i grans.
L’art de la Prehistòria es divideix en dos tipus: l’art rupestre sobre les parets de les coves o a les roques a l’aire lliure, i l’art mueble que es realitza sobre objectes que es poden transportar.
Trobem motius esquemàtics, en concrete soliformes (sóls radiats) a la cerámica cardial de la Cova de l’Or. També a aquest jaciment es trobàrem altres fragments de cerámica amb motius zoomorfos (cabres i cérvols) representats sobre la cerámica neolítica.
ceramica assolellada from MARQ Arqueológico de Alicante on Vimeo.
1º Prendrem les mesures al paper per folrar el bol.
2º Un cop tinga les mesures adequades es faran unes solapes (mesura horitzontal amunt i avall) per emmotllar al bol i enganxar per dins i a la base.
3º Un cop folrat farem la decoració amb llapis per poder admetre correcció.
Recorda que la decoració, en aquest cas, va a ser amb motius soliformes (cercles amb traços perpendiculars, simulant els raigs de sól) i zoomorfos (cabres i cérvols).
4º Quan la decoració estigui al nostre gust, en aquest cas decoració soliforme, formes geomètriques i formes zoomòrfiques, procedirem a repassar amb retoladors o llapis de color
I ja estaria llest el nostre bol amb decoració soliforme.
........
L’art rupestre es troba per tot el món. Representa les creencies i preocupacions de les poblacions humanes durant milers d’anys.
Alguns lugars amb art rupestre són tan importants que están inclosos a la llesta de Patrimoni Mundial de l’UNESCO.
L’art rupestre es fa sobre les parets de les coves o sobre les roques a l’aire lliure.
A la provicia d’Alacant tenim quatre estils d’art prehistòric: l’art paleolític, l’art macroesquemàtic, l’art llevantí y l’art esquemàtic.
Un auténtic patrimoni arqueológic que mereix ser conegut i protegit.
Taller de pintura rupestre from MARQ Arqueológico de Alicante on Vimeo.
Pas1: col·loquem en la font la tassa de farina , la mitja tassa de sal i anem afegint-li aigua a poc a poc fins que aconseguim la massa adequada per a treballar. Si la massa se'ns queda molt liquida només haurem d'afegir una mica més de farina i sal.
Pas2: donar a la massa forma de placa rectangular , si es pega es pot tirar una mica de farina a les mans.
Pas3: amb el llapis comencem a dibuixar en la placa fent una miqueta de pressió perquè es marquen les nostres pintures rupestres , es pot fer abans un esbós del dibuix.
Pas4: pintar amb pintura roja o marró ,acrílica o tempera el dibuix que hem fet repassant la línia de llapis amb el pinzell . Finalment deixarem assecar i ja estarà llesta la nostra pintura rupestre en el nostre xicotet tros de cova .
-------------------------
A la Prehistòria es feien els seus propis vestits amb les pells dels animals caçats (cérvols, cabres, bisons,…). La pell del animal caçat no es pot utilitzar tal qual s’obté, hi ha que netejar-la bé llevant-li les restes de teixit i greix. Per a això s’utilitzaven un tipus d’útils lítics (raspadors i raederes). Després es deixaria assecar, possiblement a la calor del foc.
Els elements d’adorn que es preserven dels primers temps del Neolític, són les petxines perforades, els anells obtenguts mitjançant la técnica del ranurat d’ossos llargs i les turmelleres o braçalets de pedra, llisos, decorats o compostos per dues peces i units mitjançant fibres.
Taller de prehistoria 1 from MARQ Arqueológico de Alicante on Vimeo.
Bossa de fem
Goma eva, cartolina, foli, etc.
Tisores
Tros de corda, llaç, cordons de sabatilles, etc.
1. Agafem la bossa de fem i retallem els extrems per a poder traure els braços. Fem el mateix en el centre de la bossa per a poder traure el cap per dalt. Ha de quedar com un sac. També podeu decorar el baix, fent-li pics.
2. Agafem cartolina, goma eva, foli, o qualsevol material que tinguem per casa per a fer-li les taques al vestit i simular que és pell d'algun animal que caçaven a la Prehistòria. Si no tenim cap d'aquests materials, podem agafar els cartons dels paquets de llet o caixes de cereals i retallar-los.
3. Dibuixarem unes petxines d'escopinya per a fer-nos un collaret. Dibuixarem 3 o 4 segons la grandària que vulgueu i després farem uns xicotets forats en la zona que uneix les dues petxines i per ací passarem el cordó.
4. Podem elaborar adorns pel cabell, pel que agafaren un tros de cartolina i la pintarem de blanc simulant un os.
-------------------------
Localización | Horarios | Tarifas | Mapa web | Política de privacidad
SEDE ELECTRÓNICA | info@marqalicante.com | Tlf.: 965 149 000
Página diseñada y realizada por
CREHAZ
COMUNICACIÓN Y TECNOLOGÍ