Últims dies per gaudir al MARQ de l'exposició Uruguai a Guaraní. Presència Indígena Missionera

     

 

  

 

    La exposición temporal Uruguay en Guaraní.Presencia Indígena Misioneraafronta sus últimos días en el Museo Arqueológico de Alicante, donde permanecerá hasta el próximo domingo 8 de enero. Desde que abrió sus puertas a finales del pasado mes de junio, cerca de 65.000 personas han visitado en el MARQ esta interesante colección, compuesta por más de treinta piezas de madera policromada de temática religiosa realizadas por los indígenas misioneros en las fundaciones de la Compañía de Jesús, ubicadas al norte del Río Negro.

         La muestra, que se exhibe en la Sala Noble de la Biblioteca del museo, ofrece al público la oportunidad de descubrir la apasionante historia de la fundación de estos pueblos misioneros situats al nord de l'actual territori uruguaià, on els Jesuïtes van realitzar una intensa tasca pedagògica durant el segle XVII, col·laborant i protegint, la majoria, grups d'agricultors guaranís. A més, una de les estratègies utilitzada pels Jesuïtes per facilitar la conversió dels indígenes va estar lligada a la reproducció massiva d'imatges religioses.

      En este sentido, el diputado de Cultura y Educación, Cèsar Augusto Asencio,ha señalado que “la semilla pedagógica sembrada por los Jesuitas generó los llamados indígenas misioneros, un grupo de personas con rasgos físicos de la etnia aborigen y comportamiento occidental que llegaron a conformar un sistema socioeconómico propio. Gracias a su habilidad para tallar madera, consiguieron crear obras arte de enorme belleza y simbolismo, fruto del aprendizaje y conocimiento de artesanos que reproducían de forma masiva técnicas y modelos de la iconografía católica”.

         El fi del projecte jesuític va arribar amb la publicació de la Pragmàtica Sanció de l'any 1767 per la qual el rei Carles III els expulsava de tots els dominis de la Corona d'Espanya, incloent els d'Ultramar, i clausurava les seves missions, lliurant-les a administradors espanyols dependents del govern colonial.Els Jesuïtes van ser reemplaçats per altres ordres, com els Mercedaris, els Franciscans i els Benedictins, els qui van continuar amb el pla educador traçat originalment per la Companyia de Jesús.

         Asencio, quien ha animado a todos los ciudadanos a visitar esta muestra, ha recordado que “la Diputación de Alicante, en su afán por acercar la cultura a todos los ciudadanos, realiza un importante esfuerzo para traer al MARQ y a otros museos de la provincia colecciones de gran valor histórico y patrimonial. Asimismo, gracias este tipo de exposiciones internacionales, consigue ofrecer un producto complementario de calidad que ayuda a enriquecer la oferta turística que atesora la Costa Blanca”.

      La mostra es completa amb una selecció de materials arqueològics procedents de l'extint poble de Sant Francesc de Borja del Yí (1833-1862). A través d'aquests objectes, de gran valor testimonial i documental, el visitant podrà percebre la incidència del sistema missioner jesuític a la vida quotidiana i els processos socials que van tenir lloc al territori uruguaià a partir del segle XVIII.

      “Uruguai a Guaraní. Presència indígena missionera” destaca especialmente por la presencia de elements adaptats per facilitar l'accés als continguts de les persones amb discapacitat, com reproduccions de peces en tres dimensions o textos en braille. La mostra, que ha estat declarada d'interès nacional, està realitzada en col·laboració amb el Museu d'Art Precolombí i Indígena de Montevideo, la Fundació, la Intendència de Montevideo i l'Ambaixada de l'Uruguai a Espanya.

 

         

VA