Campaniforme

 Drents Museum, Assen

 

 

La ceràmica campaniforme va tenir una àmplia distribució a les terres d'Europa Occidental durant el III mil·lenni aC. Les seves formes i decoracions van ser apreciades per gent amb cultures diferenciades que van veure als recipients acampanats un element exòtic i de prestigi que aviat van fer propi. A la Península Ibèrica i les terres septentrionals del baix curs del riu Rin es van desenvolupar atuells característics que, per intercanvi d'idees, van arribar lluny dels seus llocs d'origen.

 

 

  

 

Got d'Odoorn del Drents Museum, Assen / Got campaniforme cordat. Historisches Museum der Pfalz, Speyer

 

El got que aquí es mostra d'Odoorn (Drenthe, Holanda) respon a una tradició de ceràmica impresa d'instrument o petxina (estil marítim), l'origen de la qual se situa a l'Estuari del Tajo, mentre que el recipient fragmentat de Villa Filomena (Vila- real, Castelló) que l'acompanya a la vitrina respon a una altra d'impressió de corda (estil cordat), l'origen de la qual podria situar-se als Països Baixos. L'intercanvi d'idees també va donar lloc a fórmules mixtes, com la que caracteritza el recipient sencer del jaciment de Vila-real, on coexisteixen les tècniques d'impressió d'instrument i corda (estil mixt).

 

 

Comptes d´or d´Odoorn. Drents Museum, Assen

 

 

El got campaniforme d'Odoorn es va localitzar en una tomba d'inhumació que no conservava restes òssies. La presència d'aquest recipient decorat, de ben segur molt apreciat pel seu caràcter exòtic, acompanyat de comptes d'or i ambre i un punyal i una anella de bronze, testimonia la importància social de qui s'hi va enterrar. De la mateixa manera, els gots de Villa Filomena acompanyarien les restes d'algú socialment destacat i inhumat en una tomba practicada dins d'un poblat a la segona meitat del III mil·lenni aC

 

 

 

Daga de bronze d'Odoorn. Drents Museum, Assen

 

Aquesta exposició del MARQ ha estat possible gràcies a la col·laboració entre museus, simbolitzant la mostra de ceràmiques de diferents procedències els estrets llaços que el Museu Arqueològic d'Alacant guarda amb el Museu de Belles Arts de Castelló i, gràcies a l'European Exhibition Network (EEN) , amb el Drents Museum d'Assen.