El vi a Alacant

 

 

 

Alacant és terra de llum, mar i platges infinites però també és bressol de vinyes i de ceps centenaris que ofereixen un dels grans tresors que acull el nostre territori: el vi. L'exposició El vi a Alacant proposa al visitant un viatge pel temps per conèixer la història i evolució del cultiu, producció, emmagatzematge i distribució del vi alacantí, un dels productes que millor defineix el nostre territori alacantí. Amb una història amb les profundes arrels dels seus ceps i amb un futur consolidat al davant amb vins d'alta expressió i singularitat es presenta aquesta exposició promoguda per la Diputació d'Alacant i la Denominació d'Origen Vins d'Alacant, una de les més antigues d´Espanya, creada l´any 1932 amb l´ànim de protegir els vins més particulars del territori.

 

 

 

El raïm, matèria primera.

 

 

 

Cràtera de campana grega de figures vermelles. Necròpolis de l'Albufereta (Alacant). Segle IV a. C.. MARQ

 

 

L'exposició dedica un espai destacat a la Guerra contra el Francès a inicis del segle XIX, quan la ciutat d'Alacant i la seva fortalesa de Santa Bàrbara a la muntanya Benacantil suposava una important línia defensiva contra l'invasor, a la qual aviat es va unir el baluard de Sant Ferran, construït a la muntanya Tossal en homenatge al monarca captiu Ferran VII els dissenys del qual estan custodiats a l'Arxiu General Militar de Madrid es presenten en aquesta exposició per primera vegada.

 

 

Reconstrucció del cup ibèric de la Illeta dels Banyets.

 

 

 

Àmfora vinària romana de l'Almadrava (els Poblets). segle II d. C. Museu Arqueològic de Dènia.

 

A la Sala Noble de la Biblioteca la mostra planteja al visitant un viatge arqueològic amb peces del MARQ i d'altres museus per la història del cultiu i producció del vi a Alacant, des de les cubetes i cups de la Illeta dels Banyets (El Campello) i l'Alt de Benimàquia (Dènia) als alfares romans on es fabricaven les àmfores vinàries a l'Almadrava (Els Poblets), passant per les eines i gerres medievals amb què es recollia, emmagatzemava i transportava el vi des de ports com el de Alacant, que va assolir una gran importància com a porta de sortida dels nostres vins cap al món.

 

 

 

Etiqueta del Celler Pérez Verdú Germans.

 

Pitxer pel vi. Castell d'Ambra (Pego). Segona meitat del segle XIII. MARQ.

 

Un món que durant molt de temps va conèixer la província d'Alacant com un dels bressols d'un vi, glossat per viatgers i il·lustrats i que engrandia els menús de les festes i banquets més importants d'Europa, portant la nostra marca i història a tots els racons . Perquè el vi és part de la identitat de la província d'Alacant, que cada dia ofereix millors vins amb un interès renovat per les seves principals varietats. Igual que les nostres costes i platges, el vi és un dels nostres productes que connecta amb el visitant, permetent-li amb un glop sentir i gaudir de totes les excel·lències i virtuts que poblen la nostra terra.

 

 

 

Tons a punt de ser embarcats al Port d'Alacant.
Inicis del segle XX.
 
 
 
 
 
Copa de comunió en vidre de Bohèmia. Segle XX. Col·lecció Beltran de la Clau. MARQ