EXCAVACIONS DEL MARQ
Vessants del Castell
Responsables del projecte:
Juan Antonio López Padilla / [email protected]
Fco. Javier Jover Maestre / [email protected]
Entre els dies 3 de juny i 12 de juliol passats es va dur a terme la primera campanya d'excavacions sistemàtiques al jaciment argàric de Laderas del Castillo, ubicat a la localitat alacantina de Callosa de Segura.
Es tracta de la primera d'una sèrie d'actuacions a camp que en els propers anys pretén treure a la llum les ruïnes del que va ser un antic poblat de l'Edat del Bronze per al qual de forma encara preliminar s'estima una extensió propera als 20.000 m², el converteix en un dels assentaments més grans i importants d'aquesta època.
El jaciment, pertanyent al que a la Prehistòria espanyola es coneix com a “Cultura del Argar”, va començar a excavar-se en les primeres dècades del segle passat, sense que des de llavors s'hagués reprès la seva investigació sobre el terreny. Una important col·lecció d'objectes procedents d'aquelles excavacions es conserven al MARQ i també al Museu d'Arqueologia de Catalunya, mentre que al Museu Arqueològic Municipal de Callosa de Segura, de propera obertura, es conserva també un rellevant lot de peces recollides al llarg dels anys als vessants de la serra on s'ubica el jaciment.
Panoràmica de les estructures descobertes durant l'excavació a Laderas del Castillo.
Als treballs d'excavació, realitzats en el marc d'un conveni signat entre la Diputació d'Alacant i l'Ajuntament de Callosa de Segura, hi ha col·laborat un gran nombre d'estudiants i llicenciats universitaris d'Alacant, Albacete, Múrcia, Salamanca i Barcelona, entre d'altres . A més, s'ha comptat amb la col·laboració de tècnics i personal municipal i també una brigada d'obrers de l'empresa Alebus.
Vista dels treballs d'excavació realitzats al juny i juliol de 2013 al vessant oriental del jaciment de Laderas del Castillo.
Tot i que els resultats definitius no es coneixeran fins que conclogui l'estudi dels materials registrats i es compti amb les primeres datacions radiocarbòniques, les dades apunten que l'assentament de Vessants del Castell va haver de tenir una implantació molt primerenca, que com a mínim cal remuntar al any 2000 a. de C. Fa, per tant, més de 4.000 anys que en aquesta part de la geografia alacantina es alçava un gran poblat l'urbanisme del qual es va organitzar en base a unes grans terrasses construïdes amb blocs de pedra de grans dimensions, sobre les quals es van alçar les parets i sostres de les cases. construïdes cadascuna sobre els esfondraments i fonaments destruïts de les cases anteriors. el seu interior: gerres, bols i olles de ceràmica -algunes decorades i en diversos casos contenint cereals carbonitzats- martells i molins de pedra, punxons i utensilis metàl·lics de coure i alguns adorns de nacre i ivori, per citar només una part de les peces trobades.
Cal esperar que els propers anys les excavacions proporcionaran molta més informació sobre la vida quotidiana dels habitants de Laderas del Castillo i de les seves relacions culturals amb altres societats contemporànies del seu entorn.