La porta oriental
Els romans, a més del sistema de ports que jalonaven les rutes marítimes, van construir o consolidar una àmplia xarxa de camins -les calçades- per al fluid desplaçament de les tropes en la conquesta dels territoris. Les vies romanes servien per a trànsit de persones, el transport de mercaderies, facilitar l'administració i la recaptació de tributs, etc... convertint-se a més en un vehicle per a la transmissió i l'intercanvi d'elements culturals, idees i creences.
La Via Augusta és una de les principals calçades construïdes pels romans a Espanya. Unia els prop de 1.500 km entre Roma i Cadis, vorejant el Mediterrani i travessant el País Valencià. Ciutats i postes -mansions- en el seu trajecte permetien a exèrcits i viatgers abastir-se, descansar, recanviar cavalleries, etc. Algunes han desaparegut, però d'altres són l'origen de les nostres ciutats actuals.
Els romans traçaven, construïen i senyalitzaven amb gran precisió els seus camins, cercant la línia recta i l'horitzontalitat, que aconseguien gràcies a un desenvolupat coneixement en enginyeria pública. Els seus vestigis encara són visibles avui dia, des de l'excel·lent paviment enllosat de la Via Appia, a Itàlia...
La Via Appia (Itàlia), la reina de les calçades romanes.
Font: “Els camins que condueixen a Roma”, de Victor W. von Hagen. Editorial Labor SA.
... a les possibles rodades de carros romans, identificades per J. Lafuente Vidal (1934) a L'Albufereta...
... que podrien conduir a la porta oriental de la ciutat...
Panell
Lectura fàcil
Àudio-descripció