El MARQ tanca la seva campanya estival aconseguint els 65.272 visitants.

Durant els mesos de juliol i agost, els visitants del MARQ han gaudit de la col·lecció permanent del museu i de l'exposició temporal “El tresor dels Bàrbars”, exhibició que mostra a través d'una àmplia selecció de peces procedents del Museu Històric del Palatinat, situat a la ciutat alemanya d'Espira, els inicis de la decadència de l'Imperi Romà a les fronteres germanes, així com diversos aspectes de la vida quotidiana dels qui habitaven aquests territoris al segle III dC

Des de la seva inauguració el passat dia 30 de març, més de 47.495 han visitat la mostra, gaudint a més de les nombroses activitats organitzades pel Gabinet Didàctic del MARQ en coincidència amb l'exhibició al museu alacantí del Tresor de Neupotz, un dels conjunts més grans de metall d'època romana de tot Europa, que destaca tant per la bellesa i la qualitat dels seus objectes com per ser testimoni d'una de les etapes menys conegudes de la història de l'Imperi Romà

Seguint la tendència apuntada en els mesos precedents, són els alacantins els que s'han acostat més fins a les sales de la Plaça Doctor GómezUlla per gaudir de l'excepcional mostra composta per més de 600 peces rescatades sota les aigües del riu Rin, entre les quals destaca el famós mirall amb el relleu de la deessa Minerva; a més, i atenent el lloc d'origen, destaca la presència de visitants procedents de Madrid, Andalusia, Castella-Lleó i Catalunya, així com de les nostres províncies limítrofes València, Múrcia i Albacete.

De la mateixa manera, el públic que s'ha acostat al museu alacantí durant aquesta campanya estival, ha pogut visitar de manera gratuïta la mostra “Fragment d'una pintura mural romana procedent de la Vila de La Quintilla (Lorca, Múrcia)” en exhibició a l'espai expositiu del Hall del MARQ des del 17 d'abril passat.

Aquesta mostra, que compta amb el patrocini de la Fundació Cajamurcia, presenta la placa de pintura mural de la vil·la romana de La Quintilla després de ser restaurada pel MARQ i és fruit d´un conveni subscrit entre la Diputació Provincial d´Alacant, la Fundació CV– MARQ i l'Ajuntament de Llorca, en resposta a una iniciativa del MARQ, després del terratrèmol que va patir la població de Llorca l'11 de maig de 2011 i amb l'objectiu de col·laborar en la recuperació dels béns historicoartístics de la ciutat i de les col·leccions dipositades al seu Museu Arqueològic Municipal, que van patir greus danys pel terratrèmol de maig de 2011.

Dentre els visitants internacionals, segueix la tendència iniciada en 2009, destacant l'afluència de francesos, britànics, americans i holandesos; i s'evidencia l'interès creixent que el Marq suscita entre els escandinaus i el públic procedent dels països de l'Est d'Europa. Per primera vegada des del 2009, s'observa un descens lleuger de visites per part de públic procedents d'Itàlia i Alemanya.

Aquest nombre de visites -tant nacionals com internacionals- fruit de la intensa activitat expositiva del museu alacantí, evidencia la gran repercussió del programa d'exposicions temporals del museu alacantí, consolidant el MARQ com a referent cultural i turístic al panorama arqueològic no només alacantí, sinó també nacional i internacional situant-lo com un dels museus locals amb més projecció, malgrat el descens en les xifres de visitants en comparació amb estius anteriors.

 

CAMPANYA ESTIU AL MARQ

Un estiu més, el MARQ ha consolidat la seva oferta d'activitats didàctiques adreçades al públic infantil.

La 8a campanya d'activitats Veranea al MARQ 2012. Un cop més, èxit rotund quant a participació i valoració per part dels assistents. En total han estat 2.795 persones entre nens, nenes i les seves famílies, que han participat tant a les activitats programades per als grups dels matins, com a les visites teatralitzades a El Tresor dels Bàrbars, al que cal sumar els assistents a les quatre sessions de les Visites Teatralitzades Nocturnes a LUCENTUM, com les que van acudir a la festa de comiat de l'estiu.

Amb una programació diversa, atenent edats i perfils diferents, per arribar al màxim nombre de persones possible, hem ofert:

Als matins

Activitats gratuïtes per a nens i nenes de 8 a 14 anys. Formant grups setmanals que, de dimarts a divendres, treballen de manera divertida i lúdica l'exposició temporal El Tresor dels Bàrbars, així com aquells continguts de l'exposició permanent que puguin tenir relació amb la pròpia exposició temporal. En aquest cas han estat 1.397 participants. (Mitja assistents per sessió: 45'06 Pax). A més de passar-ho d'allò més bé han descobert un 'Tresor', en concret el de Neupotz (Alemanya). Amb jocs i tallers han pogut recórrer i gaudir del fascinant món dels romans al segle III d. C. i els seus problemes fronterers amb els Bàrbars.

I els dissabtes, per completar la setmana, s'ha ofert a les famílies dels participants gaudir de les Visites Teatralitzades, ja iniciades a les jornades del maig passat, amb motiu del Dia dels Museus i el X Aniversari del MARQ. 386 persones han acudit a aquesta cita. (Mitja assistents per sessió: 48'25 Pax)

A part dels joves que s'han inscrit individualment a Veranea al MARQ 2012, també hem atès grups, com en edicions anteriors, provinents de centres socials, juvenils, escoles d'estiu, etc.

La suma de participants de les activitats dels matins, entre nens/es i famílies, és de 1.783 persones.

A les tardes

L'oferta vespertina es va concretar en aquestes mateixes visites teatralitzades per l'exposició temporal, ofertes a tots els públics, cosa que s'afegiria a l'àmplia oferta de visites guiades del museu. Amb una gran resposta per part del públic i amb cada vegada més participants. 547 persones han gaudit d'aquesta magnífica experiència, de gran guió i interpretació. (Mitja assistents per sessió: 36'46 Pax)

A les nits

La part més nova d'aquest estiu ha estat la Visita Teatralitzada Nocturna de Lucentum. Amb el bagatge de les Visites Animades desenvolupades des del 2009 als Parcs Arqueològics del MARQ hem aconseguit, en aquesta ocasió, que el jaciment del Tossal de Manises es converteixi en una ciutat romana viva, del segle I d. C. Una altra fórmula diferent dèxit per donar a conèixer i difondre Lucentum.

Els passats divendres 27 de juliol i 24 d'agost, un total de 215 persones de totes les edats, van fer un recorregut pel jaciment acompanyats sempre per Marcus Popilius Onyx, un llibert d'origen grec, que va fer les vegades d'amfitrió i els va explicar com era la vida en aquella ciutat just en el seu moment de màxima esplendor, quan Augusto, el primer emperador de Roma, va concedir a Lucentum l'estatut jurídic de Municipi. Pel camí, altres personatges van sortint a trobar-los i entre ells es van establint unes converses i escenes, a través dels quals, el públic pot sentir-se com si viatgés en el temps vint segles enrere. (Mitja assistents per sessió: 53'75 Pax)

L'èxit al juliol a l'hora de la venda d'entrades anticipades a través de la pàgina web del museu, ja que, en dues hores es va completar l'aforament per al passi de les 20'30 hores, va suposar la posada en marxa immediata de una segona sessió per al mateix dia, a les 22 hores, cita que també en qüestió d'hores es va omplir. Es va decidir igualment crear una segona passada pel 24 d'agost.

Una de les grans sorpreses va ser el nombre d?actors que entrava en escena: un total de 26 persones. Tots ells van fer un gran treball, un extraordinari esforç, més si tenim en compte que alguns eren voluntaris, familiars de socis del Club Llumiq que, desinteressadament i amb molta il·lusió, van interpretar a la perfecció els seus papers respectius. Una cosa digna de tenir en compte i valorar, que és mostra de la repercussió social que comença a tenir el Club Llumiq i el mateix museu a Alacant.

FISTA FI D'ESTIU

Igual que en ocasions anteriors, una cosa que fa anys va partir com a iniciativa de les famílies dels participants, el 28 d'agost a la tarda va tenir lloc la festa de comiat de l'estiu, amb el lliurament de premis a les categories següents: Millor Dibuix , Millor Redacció, Millor Reproducció de peça d'exposició i Millor Grup.

Al voltant de 250 persones es van donar cita als jardins del museu, els quals van poder participar als tallers que van començar a partir de les 18'30, jocs i música d'ambient. A les 19 hores, amb la presència de Josep Albert Cortés i Jorge Soler, Director Gerent de la Fundació MARQ i Director d'Exposicions respectivament, es va procedir al lliurament de premis. autèntics protagonistes.

Els guanyadors són:

  • Millor grup: grup de la setmana 1, del 3 al 7 de juliol.
  • Millor Dibuix: Zaira Rodríguez Sánchez, del Grup 6 (7 a l'11 d'agost)
  • Millor Redacció: Celia Buck, del Grup 7 (14 al 18 d'agost)
  • Millor Reproducció: Mario Sánchez Boix, del Grup 3 (17 al 21 de juliol)

 

A tots els participants sense premi els va lliurar un Diploma acreditatiu per la seva participació i òptim rendiment en les activitats d'estiu relacionades amb l'exposició temporal El Tresor dels Bàrbars.

Finalment, el tancament de l´acte va tenir lloc amb una foto de grup amb tots els assistents a les escales de l´entrada del museu i amb la presència estel·lar de la nostra mascota Llumiq.

En línies generals, podem afirmar que el programa d'Activitats a les vacances escolars d'estiu, dissenyat des de la Fundació Marq a través del Club Llumiq des de l'any 2005, està plenament consolidat i creixent a més any rere any, evolucionant continguts i oferta cultural fins a assolir altes cotes d‟acceptació per part del públic i elevades xifres d‟assistència.

Amb aquestes iniciatives, juntament amb els tallers organitzats als Parcs Arqueològics la Illeta dels Banyets (El Campello) i Lucentum, es compleix el principal objectiu del MARQ, que és donar a conèixer el museu als més joves des d'un plantejament didàctic alhora que divertit, motivant-los així mateix a descobrir una cosa tan apassionant com la història dels seus avantpassats.

 

I ALS JACIMENTS

De la mateixa manera, destaca la xifra de visitants al parc arqueològic Lucentum (El Tossal de Manises, Alacant), que aquesta campanya estival ha rebut 753 visites.

Així mateix, la Illeta dels Banyets (El Campello) ha rebut un total de 948 visitants durant els mesos de juliol i agost.

A més, el 13 d'agost passat es va celebrar el tercer aniversari de l'obertura al públic de la Torre Almohade d'Almudaina. personal del MARQ.

Així mateix, segueix en línia ascendent el nombre de visites al santuari rupestre de Pla de Petracs a Castell de Castells, fins on s'han acostat 583 persones des del gener del 2012; de la mateixa manera, cada vegada és més elevat el nombre de persones que visiten el Centre d'Interpretació del jaciment neolític de la Cova de l'Or a Beniarrés, amb 610 visites des de començament d'any.

D'aquesta manera, el museu alacantí i els seus parcs arqueològics superen la xifra de 76.890 visites des que va començar l'any.

 

EXPOSICIONS A ALTRES SEUS DE LA PROVÍNCIA

L'oferta cultural del MARQ s'ha vist ampliada el 2012 amb dues exposicions a altres seus fora de la Plaça del Doctor Gómez Ulla, entre les quals destaquen les mostres:

“La Dama de Guardamar i la Necròpolis de capçal Estel”

El Museu Arqueològic de Guardamar del Segura acull des del passat dia 6 de juliol l'exposició del bust original de la Dama de Guardamar quan es compleixen 25 anys de la seva troballa, produïda l'any 1987, durant unes excavacions al jaciment arqueològic de Cabezo de Estel. La mostra, que ha estat visitada per més de 3.000 persones, és fruit de la col·laboració amb el MARQ i compta amb el patrocini de Cajamurcia. “La Dama de Guardamar i la Necròpolis de capçal Lucero” romandrà oberta al públic fins al proper dia 6 de novembre.

La Dama d'Elx

Des del dia 4 d'agost passat, la Torre de l'Homenatge del Palau d'Altamira d'Elx acull una exposició commemorativa sobre el descobriment de la Dama d'Elx.

En aquesta mostra, organitzada amb motiu del 115è aniversari del seu descobriment el 1897, el Marq ha cedit al MAHE la rèplica en 3D de la coneguda dama dipositada als fons del museu alacantí, que romandrà a Elx fins al 14 d'agost del 2013. Des de la inauguració, la mostra ha acollit 4.126 visitants.

https://www.trustytime8.com

 

 

VA