El MARQ descobreix un edifici defensiu al costat del sistema d'accés de la Pobla Medieval d'Ifac

El diputat de Cultura Juan Bautista Roselló ha visitat acompanyat per l'alcalde de Calp César Sánchez, el jaciment de la Pobla Medieval d'Ifac per conèixer de primera mà els resultats de la campanya estival d'excavacions duta a terme pel MARQ en aquest parc arqueològic durant els mesos de juliol i agost.

        Aquests treballs han permès descobrir un gran edifici al costat del sistema d'accés a la ciutat medieval que sembla un cos de guàrdia per a les tropes. L'immoble, amb una amplada de sis metres i una longitud actual superior als vuit -encara que probablement arribi als 16 metres-, està dotat amb sòlids murs de tàpia de maçoneria i carreu a les cantonades, porta i finestres.

Roselló ha destacat els bons resultats dʻaquesta campanya dʻexcavacions i ha assenyalat que la importància natural i arqueològica d'aquest enclavament és fonamental, no només per al municipi de Calp sinó també per a tota la nostra província i, per això, continuarem impulsant any rere any aquest tipus d'iniciatives que ens permeten recuperar part de la història dels nostres avantpassats.

        Així mateix, s'han localitzat nombrosos restes de parets de guix amb grafits i marques incises realitzades pels habitants que van ocupar aquest espai defensiu, que es creu que va ser aixecat entre els anys 1305 i 1325, període en què va governar la Casa de Llúria. Entre les troballes que sostenen aquesta afirmació es troba una fragment de paret en què apareix dibuixat un cavaller medieval que porta un yelm amb cota de malla, un estendard i un escut que es correspon amb les armes de la branca ampuritana del Casal de Barcelona. En concret, podrien correspondre amb el primer Comte d'Empúries, fill del Rei Alfons IV d'Aragó i de Teresa d´Enteça, germana de Saurina d´Enteça, senyora de la Casa de Llúria i d'Ifac.

        Durant el recorregut per la zona, Roselló i Sánchez han estat acompanyats pel director tècnic del MARQ Manuel Olcina, el director de la campanya d'excavacions José Luis Menéndez i diferents membres de la corporació municipal.

         A l'interior de l'enclavament s'hi han trobat, a més, dos bancs que recorren el perímetre de l'edifici i que eren usats per al descans dels guàrdies, un braser amb forma rectangular construït en morter i maons per escalfar l'immoble, així com una pileta de pedra i un càntir per a l'aigua que permetien als integrants del cos de vigilància rentar-se i refrescar-se.

L'alcalde ha agraït el treballat i l'esforç que es fa des de la Diputació d'Alacant i ha manifestat que aquest tipus de projectes culturals ens ajuden a recuperar part de la nostra història i converteixen Calp en un municipi turístic amb una oferta de patrimoni històric extraordinària.

        Entre els avenços que s'han realitzat aquest estiu destaca també el descobriment del sistema d'accés original a la població, ocult per les successives fases de remodelació de la zona. Aquesta troballa ha permès als arqueòlegs deduir que la porta es va construir en diverses fases, probablement entre els principis i el darrer terç del segle XIV. A més, als voltants s'ha localitzat una estada oberta dedicada a l'emmagatzematge de material i eines, així com nombrosos objectes ceràmics, gerres, càntirs, plats decorats, metalls, vidres, òbols i diners de billó, les monedes de curs legal més habituals en aquest període de l'Edat Mitjana al Regne de València.

        Tots aquests descobriments se sumen a les onze tombes recentment localitzades al jaciment que permetran demanar informació clau per entendre la vida i les dificultats que van travessar els colons que van poblar aquest assentament medieval. Un total de quaranta estudiants procedents de disset universitats espanyoles i europees han participat en aquest projecte que compta amb la col·laboració del Ajuntament de Calp i la Conselleria d'Infraestructures,Territori i Medi Ambient.

VA