EL MARQ: UN MUSEU PER A TOTS.
La Fundació CV MARQ està realitzant en col·laboració amb el Taller Digital el projecte un museu per a tots ( TSI-020512-2009-103).
Entre els principals objectius del MARQ destaca la voluntat de fer completament accessible el museu i els seus conjunts arqueològics associats a persones en risc d'exclusió social, bé per tenir alguna discapacitat (física, visual, auditiva), o bé per tenir necessitats especials (infants, persones grans).
El projecte “UN MUSEU PER A TOTHOM” opera en aquesta línia.
Per fer-ho el museu compta amb l'experiència del Taller Digital de la Universitat d'Alacant (TDUA), especialitzat en les noves tecnologies de la comunicació que, entre altres tasques, desenvolupa i manté la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes. El Taller Digital és, a més, expert en accessibilitat web i disposa d'un departament –l'Àrea de Signes- dedicat al desenvolupament, la investigació i la difusió de la LSE (Llengua de Signes Espanyola).
El projecte MARQ-Taller Digital (TDUA) ja està en marxa i culminarà el 2011. Aquest projecte consta de diferents parts:
– Implantació de guies signades didàctiques i interactives al MARQ, que permetrà a les persones amb discapacitat auditiva poder accedir al coneixement i el saber que atresora el museu. A Espanya hi ha aproximadament un milió de persones amb discapacitat auditiva, de les quals 400.000, empren la llengua de signes espanyola com a llengua natural. A l'ocyubre de 2007 es va aprovar la llei (27/2007, de 23 d'octubre), que té per objecte reconèixer i regular, entre altres mitjans de comunicació, la llengua de signes espanyola. Aquesta llei suposa el reconeixement de la llengua de signes espanyola com a part integrant i activa del patrimoni lingüístic i cultural. I destaca la importància de fomentar-ne l'ús en l'àmbit de les administracions públiques.
– Implantació de guies visuals i auditives, de maneig senzill per millorar la qualitat de la gent gran al museu, proposant recorreguts adequats a les seves circumstàncies físiques o intel·lectuals i oferint la informació adaptades
a les seves pròpies demandes.
– Elaboració de guies temàtiques específiques per als infants que visitin el museu en format multimèdia. L'objectiu és que el museu sigui un lloc amè per als més petits que fascini, ensenyi i desperti la seva curiositat. Es durà a terme seleccionant els continguts que més despertin la seva curiositat i atenció, en definitiva, oferint-los una visita plaent i gratificant.
– Desenvolupament de Guies didàctiques multimèdia per als parcs arqueològics del MARQ, El Tossal de Manises-Lucentum i l'Illeta dels Banyets.
– Desenvolupament d'un sistema de confirmació de reserves per a les visites de grups tant al MARQ com als seus parcs arqueològics a la web del MARQ.
El projecte desenvolupa l'aplicació a iPod, permetent al visitant rebre la informació en el seu propi o bé en què el museu tindrà a la seva disposició al MARQ i als seus parcs arqueològics per personalitzar els continguts en funció de les seves característiques.
Amb la posada en marxa d'aquestes guies el MARQ pretén consolidar-se com un museu no només reconegut per la qualitat dels seus fons, exposicions i continguts multimèdia, sinó també per la seva accessibilitat, posant així a disposició de tots els ciutadans el cabal cultural que atresora.
Aquest projecte és finançat parcialment pel ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç dins del Pla Nacional de Recerca Científica, Desenvolupament i Innovació tecnològica 2008-2011 i el Fons de desenvolupament Regional FEDER.