Les excavacions del MARQ a la Illeta troben indicis d'instal·lacions per a la conservació del peix de l'època preromana

 

El MARQ ha conclòs la campanya d'excavacions 2020 a la Illeta dels Banyets amb importants avenços que destaquen el paratge com un dels jaciments arqueològics que reuneix un major nombre i varietat de infraestructures productives de la primera meitat del s. III aC.

Una de les troballes més significatives ha estat el descobriment d'unes instal·lacions anteriors a la presència romana que apunten a l'existència d'una “factoria” per a la conservació del peix, probablement com a salaó, abans de l'època prerromana. Aquesta i altres revelacions, com un forn de brea i infraestructures de fabricació de vi, oli o tractament d'espart, situen aquest assentament com un referent a l'hora d'estudiar les tècniques aplicades en els processos de transformació de matèries primeres a l'antiguitat i, en particular, a l'època ibèrica.

La vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, ha garantit que "els treballs d´excavació continuaran el proper any per continuar avançant en la investigació d´un enclavament únic des del punt de vista cultural i turístic en què, com revelen les últimes troballes, queda molt per descobrir". La II fase del projecte de recerca “Excavació del Barri Sud-oest de l'assentament púnic de la Illeta dels Banyets (Sector J)” forma part del Pla d'excavacions del Museu Arqueològic d'Alacant i s'ha desenvolupat entre els dies 31 d'agost i 30 de setembre del 2020.

A la campanya, dirigida per Manuel Olcina i Adoració Martínez, així com Rafael Pérez com a responsable de la Conservació, han participat tres operaris especialitzats en arqueologia, encarregats de condicionar el terreny i suport a l'excavació arqueològica. A més, s'ha comptat amb la col·laboració de set voluntaris, graduats i estudiants d'Arqueologia, que han pogut practicar al terreny alhora que es familiaritzaven amb les tasques de documentació arqueològica en camp i amb el treball de laboratori.

En total s'ha obert una àrea àmplia d'uns 120 metres quadrats de terreny amb la intenció de poder mantenir les distàncies de seguretat que exigeixen els protocols del Covid-19. Els treballs de l'excavació han fet palès l'existència de dues grans zones ben delimitades; d'una banda, la nova àrea productiva dotada de plataformes de pedres quadrangulars, que havien d'albergar unes piletes revestides amb morter de calç hidràulica per fer-les impermeables, i, d'altra banda, una zona de pas semblant a altres carrerons que hi ha al jaciment a manera de vies de servei, encarregats de comunicar els carrers principals

VA