SALA DE CULTURA ROMANA

 

AL VOLTANT DEL MARE NOSTRUM

L'exposició dedicada al món romà a la província d'Alacant es divideix en tres blocs:

     · La romanització

     · La cultura romana durant l'imperi

     · El cristianisme i el món tardorromà

En aquesta sala es pot gaudir de la projecció sincronitzada sobre dues pantalles de 18 metres d'un audiovisual que recrea escenes de la vida quotidiana de la ciutat romana de Lucentum, avui coneguda com a Tossal de Manises, Albufereta.

PECES DE LA SALA DE CULTURA ROMANA

  • Relleus visigots
    ................................................. Turó de les Basses (Albufereta, Alacant) Pedra gres h: 97 cm; a: 46 cm; e: 12 cm h: 66 cm; a: 50 cm; e: 13 cm Cultura romana Segle VII d. C.
  • Àmfora
    ................................................ Tossal de la Cala (Benidorm) Ceràmica h:118 cm; a: 32 cm Cultura romana Finals segle II – principis segle I aC Tipologia Dressel 1, subtipus B.
  • Semis de bronze d'Ilici
    ................................................. Col·lecció Isidre Albert Bronze d: 2'12 cm; p: 4'7 gr; pc:12 h Cultura romana 22-23 dC 5a emissió
  • Aplics d'altar
    ................................................. Lucentum , Tossal de Manises (Alacant) Bronze Placa: h: 21'5 cm; a: 5'7 cm; e: 0'3 cm Bucranis: h:7-7'7cm; a: 6'2 cm; e: 1-1'6 cm Urceus: h: 8'7 cm; a: 3'9 cm; e: 0'8 cm Lituus: h: 10'5 cm; a: 3'5 cm; e: 0'4 cm Cornucòpia: h: 9'1cm; a: 4 cm; e: 1'5 cm Cultura romana Segle I d. C.
  • Guttus
    ................................................. Necròpolis de l'Albir (l'Alfaç del Pi) Vidre h: 7'5 cm; a: 4'1 cm; e: 3'6 cm Cultura romana Segle V d. C.
  • Escultura de togat
    ................................................. Lucentum , Tossal de Manises (Alacant) Pedra gres h: 42 cm; a: 24'5 cm, e: 12 cm Cultura romana Segona meitat del segle I aC
  • Inscripció funerària de Publio Astranio Venusto
    ................................................. Lucentum (Tossal de Manises, Alacant)Marbre blanc amb vetes grises: 31,11cm; a: 28,4 cm; e: 2 cmCultura romanaSegle II dC
  • Mosaic
    ................................................. Banys de la Reina (Calp, Alacant) Tessel·les de pedra h: 264 cm; a: 288 cm Cultura romana Segle II d. C.
  • Pintura mural de les domus de la porta oriental de Lucentum
    ................................................. Lucentum , Tossal de Manises (Alacant) Pintura aplicada mitjançant la tècnica a la fresca sobre una base de morter de calç. h: 305 cm; a: 265 cm h: 303 cm; a: 139 cm; e: 8 cm Cultura romana Primera meitat del segle II dC
  • Font decorada de terra sigillata sudgàlica
    ................................................. Lucentum (Tossal de Manises, Alacant) Ceràmica h: 23,6 cm; a: 8,1 cm; e: 10,1cm Cultura romana Cap a la primera meitat del regnat de Neró (50-60/65 aC).
  • Reixa de finestra de ferro
    ................................................. Illeta dels Banyets (Alacant) Ferro h: 72 cm; a: 49 cm; e: 3 cm Cultura romana Segle II dC

Bienvenidos a la sala de la cultura romana
Benvinguts a la sala de la cultura romana

AUDIOGUÍA Introducción Sala de Cultura Romana

InfoGUÍA Mano de Bronce

Este fragmento escultórico presenta detalles que lo distinguen como un unicum, es decir, una pieza que presenta elementos que no se han documentado hasta ahora. En primer lugar el pomo de la empuñadura son dos cabezas de águila mirando hacia lados opuestos, es decir, bicéfala. En la iconografía grecorromana se conocen empuñaduras de espada rematadas con la cabeza de este ave, pero es la primera vez que aparece doble. En segundo lugar existen espadas y manos de bronce sueltas, nunca en la que ambos elementos estuvieran unidos, como ocurre en multitud de estatuas pétreas. Esta circunstancia ha permitido proponer para algunas esculturas de bronce que el objeto que llevaría en la mano (hoy vacía) sería una espada, como pensamos ocurriría en la célebre estatua de bronce de Marco Aurelio que se encuentra en los Museos Capitolinos de Roma.

El dedo anular lleva una sortija decorada con el lituus, el bastón curvado de los augures romanos. Aparece grabado en varios anillos de esculturas de bronce de los emperadores o miembros de su familia, como emblema de pertenencia a este colegio sacerdotal.

El análisls metalográfico ha revelado una muy buena aleación de bronce, con escasa presencia de plomo, lo que induce a pensar que el taller estaría radicado en Italia o Mediterráneo oriental.

A partir del análisis formal de la pieza y la comparación con otras estatuas romanas, sobre todo de mármol, la estatua sería la de un emperador o familiar destacado, ataviado con uniforme militar que asiría la espada en la mano izquierda. El tamaño que suponemos rondaría los 2’20 metros y estaría emplazado en uno de los pedestales del foro de Lucentum. Sería una de las imágenes más impactantes que los ciudadanos de la antigua Alicante contemplarían al recorrer el espacio forense.

No sabemos qué emperador o familiar representaría la estatua. El fragmento fue hallado en los niveles de destrucción del foro, en el siglo III d. C. Pensamos, que dada la historia de la ciudad romana, cuyo momento de esplendor tuvo lugar en el siglo I, sería en este periodo el que vería la instalación de la escultura.

Bibliografia:

Olcina Doménech, M. (ed.), 2007, El báculo y la espada. Sobre un fragmento de escultura monumental romana de bronce de Lucentum. Alicante.

VISITA L'EXPOSICIÓ PERMANENT


EXPOSSICIÓ PERMANENT

El nou Museu Arqueològic Provincial d'Alacant és molt interessant des del punt de vista didàctic i alhora divertit, rigorós i espectacular. El Museu també ofereix la possibilitat de conèixer el mètode arqueològic. En tres sales, la Sala d'Arqueologia de Camp, la d'Arqueologia Urbana i la Sala d'Arqueologia Subaquàtica...


HORARIS

CASTELLÀ

DISSABTES I DIUMENGES:
12:00h

DE DIMARTS A DISSABTE: De 10:00 a 19:00h

DIUMENGE I FESTIUS: De 10:00 a 14:00h

DILLUNS TANCAT